Čitaj mi!

Završen samit EU – Zapadni Balkan, Vučić razgovarao sa Makronom

Predsednik Aleksandar Vučić sa liderima iz regiona učestvovao je na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu. Nakon samita predsednik Vučić razgovarao je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Konferencija za medije Vučića, Rame i Kovačevskog

Lideri zemalja inicijative "Otvoreni Balkan", predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski obratili su se zajedničkoj konferenciji za medije nakon Samita EU - Zapadni Balkan u Briselu.

Vučić: Odličan razgovor sa austrijskim kancelarom

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Briselu na marignama samita EU – Zapadni Balkan sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom i istakao da je razgovor bio odličan.

"Odličan razgovor sa austrijskim kancelarom Karalom Nehamerom. Iskoristili smo priliku nakon samita EU – Zapadni Balkan da razgovaramo o našim bilateralnim odnosima, geopolitičkoj situaciji i evropskom putu Srbije, za koji nam Austrija pruža punu podršku", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je naveo da je dobio poziv da poseti Austriju i da je poziv prihvatio.

Vučić na Instagramu: Zajedno ćemo se boriti za evropsku budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagramu da veruje u evropsku budućnost i Srbije i regiona.

"Zajednički ćemo se boriti za tu budućnost, poštujući sebe i verujući da zajedno možemo mnogo toga da uradimo", rekao je Vučić.

Vučić razgovarao sa Makronom

Predsednik Aleksandar Vučić je odmah nakon samita EU – Zapadni Balkan imao bilateralni susret sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom.

"Kao i uvek, imao sam više nego prijateljski sastanak sa predsednikom Emanuelom Makronom sa kojim sam razmenio mišljenja o najbitnijim regionalnim i globalnim temama. Srbija podržava predlog o formiranju nove evropske političke zajednice, jer je to jedini način da nas lideri Evrope čuju i dobar način za nas da češće slušamo naše evropske kolege i da saznamo kako oni razmišljaju", objavio je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbije.

Završen sastanak lidera EU–Zapadni Balkan

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu završen je nešto posle 13 časova. Sastanak je trajao više od tri sata, a glavna tema razgovora bili su načini za jačanje integracije regiona u EU.

Sastanku su, osim Vučića, prisustvovali svi lideri zapadnobalkanske šestorke.

Najavljeno obraćanje lidera EU, Šarla Mišela i Ursule fon der Lajen i fransuskog predsednika Emanuela Makrona, odloženo je za kasnije zbog dužine trajanja sastanka.

Uskoro sledi konferencija za medije predsednika Aleksandra Vučića, premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

Opširnije Kraće

Nehamer: Bez dvostrukih kriterijuma u pristupnom procesu

Austrijski kancelar Karl Nehamer poručio je pred Samit EU – Zapadni Balkan, da Austrija podržava napredak regiona u pristupnom procesu i da ne sme biti dvostrukih kriterijuma u tom procesu.

"Ne sme biti dvostrukih kriterijuma i kandidata prve ili druge klase. Moramo osigurati da se jednaki kriterijumi primenjuju kao i kod drugih zemalja Zapadnog Balkana koje traže kandidatski status. Ne bi mi bilo zamislivo da Ukrajina dobije status kandidata, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine držimo izvan toga. Ne smemo izazivati lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan i dugotrajan", upozorio je Nehamer.

U poruci iz Brisela koja je Tanjugu dostavljena iz kancelarovog kabineta, Nehamer je rekao da Beč ima posebnu odgovornost za Zapadni Balkan.

"Naša sigurnost i stabilnost su povezani sa Zapadnim Balkanom. Austrija ima takođe jake ekonomske veze sa zapadnim Balkanom, što osigurava desetine hiljada radnih mesta u Austriji", naveo je Nehamer.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Džaferović zamolio Mišela da podrži kandidaturu BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović sastao se, uoči početka samita EU - Zapadni Balkan, sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom s kojim je razgovarao o evropskoj perspektivi BiH.

Uoči samita, Džaferović je rekao da je zamolio Mišela da na sednici Evropskog saveta podrži dodelu statusa kandididata BiH.

"Ako će Evropski savet dodeliti status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju, onda i Bosna i Hercegovina treba da dobiju ovaj status. Zamolio sam predsednika Mišela da na sednici Evropskog saveta podrži kandidatski status za BiH", rekao je Džaferović.

Opširnije Kraće

Petkov: Rešenje treba da se nađe u bugarskom parlamentu

Bugarski premijer Kiril Petkov, čijoj vladi je juče izglasano nepoverenje u parlamentu, istakao je da se rešenje za severnomakedonski problem mora pronaći u bugarskom parlamentu i optužio opoziciju za blokiranje.

"Rešenje treba da se traži u bugarskom parlamentu, jer skupština je institucija koja najbolje predstavlja građane", poručio je Petkov pred današnji Samit EU-Zapadni Balkan u Briselu.

On je optužio ranijeg premijera Bojka Borisova, lidera opozicije, da je najodgovorniji za nastalu situaciju.

"On vam ujutro kaže da će podržati otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, što je odlična stvar, a potom posle podne blokira parlament. Takvu politiku vodio je i proteklih godina", kritikovao je Petkov svog prethodnika.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Počeo sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana

Lideri EU i Zapadnog Balkana počeli su oko 10 časova sastanak u Briselu na kome se razgovara o načinima za jačanje integracije regiona u EU.

Sastanku prisustvuju lideri svih šest zapadnobalkanskih partnera, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Ursula fon der Lajen, Aleksandar Vučić, Šarl Mišel i Emanuel Makron (foto: EPA-EFE/JOHN THYS)

Mišel: Zapadni Balkan je prioritet EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je pred Samit EU da se Unija nalazi pred odlučujućim trenutkom, geopolitički važnim, pošto će biti donete odluke u korist stabilnosti i prosperiteta.

Izrazio je uverenje da će na Samitu EU biti doneta odluka o statusu kandidata za Ukrajinu i Moldaviju, kao i jasna evropska perspektiva za te dve zemlje i Gruziju.

"Imamo važan sastanak sa liderima Zapadnog Balkana, i postoji želja da unesemo novu energiju u naš proces. Imamo trenutno problem u Bugarskoj i pokušavamo da stavimo predloge na sto da bi bili u mogućnosti da što pre otpočnemo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. To nam je sada glavni prioritet i učinićemo sve da u tome napredujemo", rekao je Mišel novinarima.

Rekao je i da su svi napori koje je BiH preduzela na putu u EU imali pozitivne efekte na smanjenje tenzija i da će EU učiniti sve da institucije te zemlje budu funkcionalne.

"Ovaj samit je od geopolitičkog značaja, jer ćemo doneti odluke u korist stabilnosti i prosperiteta. Zapadni Balkan je prioritet za nas i angažovaćemo se da unesemo novu energiju u proces integracije", naglasio je Mišel.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je da je proces proširenja Evropske unije važan i da ga treba posmatrati kao način da EU uspostavi svoju geopolitičku bezbednosnu situaciju kako bi se, kaže, sprečio maligni uticaj trećih zemalja koje imaju drugačije interese.

(Tanjug)

Vučić sa Mišelom i slovenačkim premijerom Robertom Golobom (foto: EPA/Olivier Hoslet)
Opširnije Kraće

Đukanović: Važan nastavak dijaloga EU i Zapadnog Balkana

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je u Briselu da je dobro da se nastavlja kontinuitet dijaloga na najvišem nivou između EU i Zapadnog Balkana.

"Posebno je važno da se na tu temu ne zaboravlja u svetlu novih geopolitičkih okolnosti, a to je agresija na Ukrajinu. Taj momenat je dodatno ukazao na značaj dalje integracije zemalja regiona", poručio je Đukanović pred Samit EU.

Rekao je da je sada dobar momenat da zemlje Zapadnog Balkana čuju ponovljeno opredeljenje EU da nastavi proces ujedinjenja Evrope i stvori pretpostavke dogledne integracije zemalja regiona u Uniju.

"Jako je važno da se na Zapadnom Balkanu vratimo ranijoj dobroj dinamici realizaciji reformi, pre svega vladavine prava i stvorimo uslove da Unija ima argument za nastavak politike proširenja", naglasio je Đukanović.

Opširnije Kraće

Borelj: Konsenzus problem, dobro što ima napretka u dijalogu

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žosep Borelj izrazio je nezadovoljstvo što u Bugarskoj nema napretka u vezi sa otvaranjem pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije i poručio da to pokazuje da konsenzus nije dobro rešenje za donošenje odluka u EU.

"Ovaj slučaj pokazuje još jednom da je problem konsenzus u donošenju odluka. Ne možemo nastaviti pošto jedna zemlja blokira. Danas nije dobar dan, jer je trebalo da pokrenemo pristupni proces za dve zemlje, ali to ne možemo, jer jedna država blokira ceo proces. Moramo razmotriti naše metode rada", podvukao je Borelj.

Borelj je ukazao da, međutim, ima jednu lepu vest, a to je napredak u dijalogu Beograda i Prištine u vezi sa energetikom.

"To je veoma važan korak napred, i nastavićemo da radimo dalje. Moguće je da ćemo do kraja meseca imati sastanak na najvišem nivou", rekao je on.

Istakao je da EU mora da uradi sve kako bi Zapadni Balkan bio deo njenog sveta.

To će se, kako kaže, učiniti pozivima da zemlje regiona učestvuju na sastancima šefova diplomatija EU i na drugim skupovima.

"Moramo da nastavimo da ne dozvolimo da se evropski plamen ugasi na Zapadnom Balkanu", poručio je Borelj.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Vučić s Makronom pred sastanak EU – Zapadni Balkan

Predsednik Aleksandar Vučić susreo se nakratko sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, pre početka sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana.

"Srdačan i prijateljski susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom pred početak samita u Briselu", objavio je Vučić na Instragramu, uz fotografiju sa Makronom.

Varhelji: Trenutak je za odgovorne odluke, Zapadni Balkan da bude deo EU

Visoki komesar EU za proširenje Oliver Varhelji poručio je, uoči samita EU–Zapadni Balkan, da je sada trenutak za donošenje odgovornih odluka i istakao da Zapadni Balkan treba da bude deo EU.

"EU ozbiljno shvata sve bugarske brige i one su sada deo pregovaračkog procesa. Sada je momenat za odgovorne odluke. Zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije. Zajedno ćemo biti jači", naveo je Varhelji na Tviteru.

Pozvao je bugarski parlament da stavi na glasanje predlog o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Opozicioni GERB Bojka Borisova već je pokazao liderstvo ističući takav predlog. Svi treba da urade isto. EU mora da se pokrene", poručio je Varhelji.

Šolc poručuje da Zapadni Balkan mora da ima realnu mogućnost da uđe u EU

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je u Briselu da Zapadni Balkan mora da ima realnu mogućnost da uđe u Evropsku uniju.

"Zemlje Zapadnog Balkana moraju da imaju realnu mogućnost da uđu u EU nakon što su mnogo godina naporno radile na tome da ispune uslove za ulazak u Uniju", rekao je Šolc.

Istakao je da građani Zapadnog Balkana 20 godina čekaju na mogućnost da postanu deo Evropske unije.

"Od najveće je važnosti da ovo postane verodostojno obećanje – da napori ovih zemalja moraju na kraju voditi njihovom prijemu", rekao je Šolc dodajući da će Nemačka raditi na tom cilju.

Premijerka Estonije Kaja Kalas rekla je da je važno dati Zapadnom Balkanu nadu na evropskom putu.

Kalas je se nada rešenju severnomakedonskog pitanja, i podvukla da je ključno da Zapadni Balkan bude deo evropske porodice.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Rama: Sramotna "otmica" dve zemlje na putu u EU

Premijer Albanije Edi Rama rekao je, po dolasku na Samit EU, da je sramotno što je jedna zemlja NATO-a Bugarska "kidnapovala" dve druge članice, Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu i to u vreme kada u evropskoj zaleđini divlja vruć rat, a da 26 država sedi mirno, pokazujući svoju nemoć.

Rama je novinarima rekao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj.

Ukazao je da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

"Otvoreni Balkan" je realni odgovor na situaciju u kojoj put integracije nastavljamo, jer nemamo alternative, dodao je Rama.

Upitan da li treba "Kosovo da se priključi ‘Otvorenom Balkanu’", Rama je odgovorio da je ta incijativa otvorena za sve.

Albanija, prema njegovim rečima, radi svoj deo posla, sprovodi reforme i nastaviće ne samo zato što to traži Brisel, već "zato što to naša deca traže od nas".

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je podsetio da je Severna Makedonija 17 godina kandidat, Albanija osam, kao i da Ukrajinci ne bi trebalo da imaju mnogo iluzija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

"Verujemo u evropsku budućnost Srbije i regiona"

Vučić je ukazao da je u Briselu kako bi razgovarali o evropskoj budućnosti regiona, te da veruje da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan.

Odgovarajući na pitanja stranih novinara, Vučić je pojasnio da je sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, uoči odluke o dolasku u Brisel, razgovarao o pitanju odnosa Severne Makedonije i Bugarske, budući da neke zemlje u EU žele da blokiraju početak pregovora Skoplju i Tirani.

"To je bio razlog, o tome smo razgovarali. Ali smo ovde, ovde smo da razgovaramo o evropskoj budućnosti i verujemo da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan", rekao je Vučić i dodao da će biti dobro ako se do njih dođe, a ako ne, svakako smo, kaže, zahvalni Uniji na investicijama i donacijama.

Uradićemo sve da sačuvamo sebe, dodao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa Ukrajinom, Vučić je rekao da je Srbija u Generalnoj skupštini UN već glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu i da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što, ističe, podržava i teritorijalni integritet Srbije, što, konstatuje, nije slučaj sa većinom zemalja EU.

Dodao je da je to veoma komplikovano pitanje, te da nema sumnje da će se danas u Briselu i o tome razgovarati. "Mi poštujemo sebe, barem mislimo da poštujemo sebe malo više od nekih drugih", rekao je Vučić.

Na pitanje o predlogu Slovenije da se BiH dodeli status kandidata, Vučić je rekao da je uvek za napredak svih balkanskih zemalja na EU putu.

"Srbija sedi na svojoj stolici"

Predsednik Vučić izjavio je, na pitanje medija iz regiona, da li očekuje kritike u Briselu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, da ima spreman odgovor na te kritike i poručio da Srbija sedi na svojoj stolici.

Na pitanje da prokomentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc ranije rekao da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je kratko odgovorio: "I ja sam njemu rekao da mi to ne očekujemo".

Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Vučić: Prošlo vreme pritisaka na slobodne nezavisne države

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, po dolasku na Samit EU, da je došao u Brisel da razgovara sa evropskim prijateljima o budućnosti Srbije i regiona.

Na pitanje šta očekuje od današnjeg sastanka, rekao je "ništa", a na to da li se uplašio dolaska u Brisel, kao što su neki tvrdili, poručio je da su prošla vremena u kojima neko može slobodne i nezavisne države da ucenjuje pristicima.

"Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana. Zajedno ćemo se boriti na tom putu poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i da smo mnogo mali, a neki mnogo veliki ostavite nekom drugom, to su priče za malu decu", poručio je predsednik.

"Želimo da ubrzano razvijamo prijateljske i bratske odnose. Verujem da ćemo na evropskom i svim drugim putevima biti zajedno", naglasio je Vučić.

Preneo je da je jutros razgovarao sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, a na pitanje šta misli o bilateralizaciji pregovaračkog procesa, ukazao je da je to Srbiji urađeno sa Prištinom, time što je dobila poglavlje 35.

"Ne mogu da kažem da je Kovačevski srećan. Videćemo šta će biti", dodao je Vučić.

Opširnije Kraće

Lideri regiona i EU stigli na samit

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na Samit EU–Zapadni Balkan u Briselu.

U zgradu Evropskog saveta stigli su prethodno i predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Albanije Ediji Rama, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani...

Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Lideri zemalja inicijative "Otvoreni Balkan", predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, danas učestvuju na samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Briselu.

Nakon konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, trojica lidera odlučila su da zajedno putuju na samit, a usaglašeni su i principi za razgovor sa zvaničnicima Evropske unije.

Posle sastanka EU – Zapadni Balkan, oko podneva, planirano je obraćanje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, a zatim i zajednička konferencija za medije Vučića, Rame i Kovačevskog.

Vučić će imati i bilateralne susrete sa zvaničnicima EU i liderima iz regiona, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika.

Inače, šefovi država i vlada EU, nakon rasprave sa liderima regiona, u drugom delu dana održavaju svoj zasebni dvodnevni samit.

U centru pažnje biće odluka o dodeli statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice.