Čitaj mi!

Selaković u Skoplju sa Pendarovskim o saradnji dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Skoplju sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, povodom Savindana, koji se u toj državi obeležava kao nacionalni dan Srba.

Selaković je naglasio da je ove godine, zbog kovida 19, Republika Severna Makedonija jedina država regiona u kojoj se za srpsku manjinu organizuje proslava dana Svetog Save i Svetosavska akademija, navodi se u saopštenju Miinistarstva spoljnih poslova.

"To je bio razlog susreta sa predsednikom Pendarovskim, koji je protekao u toploj, prijateljskoj i prazničnoj atmosferi", dodao je ministar spoljnih poslova. 

Šef srpske diplomatije je dodao da je bilo reči i o tome šta dve države mogu da učine na poboljšanju položaja pripadnika nacionalnih manjina, kako u Srbiji, tako i u Severnom Makedoniji.

"Zahvaljujem predsedniku Pendarovskom na predusretljivosti, na želji da se održi jedan ovakav sastanak, i na nama je da negujemo dobrosusedske odnose sa Severnom Makedonijom", kazao je Selaković.

Na sastanku je, kako je dodao, bilo reči i o produbljivanju ekonomske saradnje, te značaju inicijative "Otvoreni Balkan".

"U našem fokusu je uzajamno poštovanje, negovanje prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, ali i produbljivanje naše saradnje na svim poljima, sa ozbiljnim akcentom na ekonomskoj saradnji", rekao je Selaković.

Sastanku sa predsednikom Severne Makedonije su, osim ministra Selakovića, prisustvovali i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predstavnici srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

Ministar Selaković će se večeras u Skoplju obratiti i na Svetosavskoj akademiji u Makedonskom narodnom teatru povodom Nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji.