Čitaj mi!

Kosovo i Metohija, grafit takozvane OVK na putokazu koji vodi u Pasjane

Na putokazu koji vodi u srpsko selo Pasjane danas je osvanuo ispisan grafit koji slavi takozvanu OVK, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da do nove provokacije i pretnje srpskom narodu na Kosovu i Metohiji dolazi u istom danu kada Aljbin Kurti odbija poziv Kvinte i EU da omogući održavanje referenduma u pokrajini.

Izvesno je, kažu, da svaki potez Kurtija koji je usmeren ka Srbima na prostoru Kosova i Metohije ima dalekosežne posledice i predstavlja očiglednu bezbednosnu pretnju i destabilizaciju prilika na terenu.

"U tom smislu i današnji grafit terorističke UČK kod najvećeg srpskog sela u Kosovskom Pomoravlju ne može se posmatrati kao izolovan incident, već kao nova pretnja srpskom narodu kome se svakodnevno na Kosovu i Metohiji gaze osnovna ljudska prava i koji je izložen kontinuiranom uznemiravanju i šikaniranju od strane institucija u Prištini", ocenjuje Kancelarija.

Kancelarija za KiM smatra da bi takvi i slični incidenti bili adekvatno sankcionisani, da postoji promil dobre volje za građenje mirnog suživota i stabilnosti od strane institucija u Prištini.

"Umesto toga, oni se neodgovornim ponašanjem albanskih političara dodatno podstiču, zaključuje se u saopštenju.