Čitaj mi!

Parlament u Prištini sutra vanredno o održavanju referenduma i na KiM

Premijer u Prištini Aljbin Kurti najavio je da će sutra u kosovskoj skupštini biti održana vanredna sednica povodom održavanja referenduma i na Kosovu i Metohiji.

Aljbin Kurti je to preneo novinarima nakon sastanka koji je imao sa ambasadorima zemalja Kvinte, prenose prištinski mediji.

Najavio je i zajedničko saopštenje sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i predsednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom.

Mediji navode da je vanredna sednica skupštine zakazana za 14 časova u subotu.

Zemlje Kvinte pozvale su vladu privremenih prištinskih institucija da dozvoli Srbima na Kosovu i Metohiji da u nedelju 16. januara, glasaju na referendumu o promeni Ustava Srbije, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Lideri u Prištini ponovili protivljenje održavanju referenduma

Čelnici privremenih kosovskih institucija Vjosa Osmani, Glauk Konjufca i Aljbin Kurti saopštili su da su predstavnicima zemalja Kvinte u Prištini ponovili protivljenje održavanju referenduma, ističući da je to njihov zajednički i usaglašen stav.

"Pored ponavljanja da će građani kosovskih Srba sa dvojnim državljanstvom imati pravo da glasaju u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno poštom i u Kancelariji za vezu, institucije su jasno stavile do znanja da otvaranje srpskih biračkih mesta na Kosovu predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse", navelo je njih troje u saopštenju.

Ocenili su "da bi takav čin predstavljao kršenje teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo".

Tvrde da je dosadašnja praksa primenjivana od 2012. godine, bila neustavna i kao rezultat toga ne obavezuje sadašnje institucije u Prištini.

U međuvremenu je i opozicija u Prištini podržala stav lidera centralnih prištinskih institucija da ne dozvole da i na Kosovu i Metohiji bude održan referendum o promeni Ustava, koji organizuju centralne vlasti u Beogradu.