Paraćin: Sećanje na period kada su proizvodi iz srpske staklare putovali u svet

"Galerijsko, upotrebno i unikatno staklo" naziv je nove izložbe u Zavičajnom muzeju u Paraćinu. Postavku čine eksponati Srbobrana Kilibarde nastali sedamdesetih godina prošlog veka i reprodukcije iz monografije o staklu.

Naizgled jednostavni oblici bez mnogo deformacija koji imaju upotrebnu ali i umetničku vrednost. To su predmeti dizajnirani tokom decenija rada u Srpskoj fabrici umetnika kome je staklo i danas neiscrpna inspiracija za rad.

"Još uvek ne vidim moje stvari koje sam ja dao da pretrče u vremenu, još uvek. Samo sam primetio da kod Kineza koji su bili na frankfurskom sajmu neke stvari koje su da kažem skinute", kaže Srbobran Boca Kilibarda, umetnik iz Paraćina.

Predmeti koje je dizajnirao Kilibarda nalaze se u muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta, ali i domovima običnih ljudi koji su posuđe bojenog stakla čuvali za specijalne prilike. Priča o staklu dobila je novu dimenziju tokom prošle godine koja je bila svetska godina stakla.

"Svako od nas ima kući jako bogate i vredne kolekcije stakla, mi smo godinama nekako to uzimali zdravo za gotovo, ali sada eto kada toga više nema, kada eto već deset godina ne radi pogon ručno duvanog stakla, kada su druge fabrike koje su radile takođe staklo su se pogasile, vidimo koliku vrednost zapravo ima staklo i nekako se vraćamo tome, to je i svetski trend", navodi Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Srbobran Boca Kilibarda bavi se primenjenom umetnošću, slikarstvom, grafikom, skulpturom, dizajnom, ali je staklo ostalo njegova najveća ljubav.

"Mnogo volim staklo i najveća mi je radost što sam ostavio mojoj unuci i unuku i tako za pokoljenja", kaže Srbobran Boca Kilibarda, umetnik iz Paraćina.

Deo staklenih predmeta umetnik će pokloniti muzeju za stalnu izložbenu postavku. Biće to sećanje na period kada je iz visokih peći u srpskoj staklari u svet putovalo upotrebno i galerijsko staklo na koje su Paraćinci ponosni.