Čitaj mi!

Počela sezona prolećnog rasada biljaka

Mnoga gazdinstva u Pomoravlju proizvodnju žitarica i povrća zamenili su cvećarstvom, poput porodice Obradović iz Striže kod Paraćina.

Srbija ima dobre uslove za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, dobru klimu i dug vegetacioni period. Te bi prednosti valjalo iskoristiti, posebno u uslovima povećane tražnje.

Striža kod Paraćina do sada je bila poznata po vrednim proizvođačima paprike. Prva je u Srbiji uvela struju do oranica u striškom polju, ali poslednjih godina mnogi su pronašli računicu da se isplati i gajenje cveća.

Posao jeste težak. Ulaganja su velika. Potrebno je svakodnevno prisustvo u plastenicima, obavezno zagrevanje zimi, ali tržište postoji i gotovo sve sadnice krajem aprila i u maju stignu do kupaca.

„Različiti su ukusi. Svako ima za svoje dvorište nešto što mu odgovara", kaže Zlatana Obradović.

Obradovići su svoj cvetni biznis započeli pre tri decenije. Kažu da je njihov put bio posut i trnjem i laticama. Angažovane su sve tri generacije u porodici, a tokom sezone rasađivanja i prodaje cveća angažuju i dodatne radnike.

„Nije mi teško, a imam 71 godinu. Godine nisu važne. Ujutru ustanem dok se moja deca odmaraju. Idem u plastenike. Pustim radio, stišavam sebe", objašnjava Zlatica Obradović.

Srbija svake godine izvozi cveće u vrednosti od 5,4 miliona evra, ali je uvoz četvorostruko veći. Cvećari su saglasni da su udruživanje proizvođača i veća pomoć države ključni za napredak te grane poljoprivrede.