Čitaj mi!

Šef Pentagona: Pad Bahmuta neće promeniti tok rata; FSB: Sprečen pokušaj ubistva Malofejeva

Rat u Ukrajini – 375. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom zemlje. Generalštab ukrajinskih snaga saopštava da ruske snage izvode raketne i vazdušne napade na Bahmut. Šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je da pad Bahmuta u ruske ruke neće promeniti tok rata. Sa druge strane, načelnik Belgorodske oblasti tvrdi da su ruske snage oborile tri projektila u toj oblasti. Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je i da je sprečila pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da ubiju ruskog milijardera Konstantina Malofejeva.

Dve kanadske firme na listi sankcija SAD zbog navodne podrške Rusiji

Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog navodne podrške Rusiji u ukrajinskom ratu, SAD su uvrstile i dve kanadske kompanije, saopštili su danas američki i kanadski zvaničnici.

Dve kompanije za distribuciju elektronike iz Montreala - "Cpunto Inc" i "Electronic Network Inc" - našle su se na listi sankcija zbog "delovanja suprotno interesima nacionalne bezbednosti ili spoljne politike SAD" i podležu ograničenjima izvoza SAD, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.

Kanadska granična služba saopštila je za Si-Bi-Es njuz da su dve sankcionisane kompanije identifikovane kao deo "globalnih napora" da se podrži Rusija.

U izveštaju Odeljenja za trgovinu nije navedeno šta su dve kompanije isporučile ili pokušale da isporuče, zbog čega su američke vlasti pokrenule postupak.

(Rojters)

Opširnije Kraće

SAD uskratile vize ruskim predstavnicima u radnoj grupi UN za bezbednost

Američka administracija uskratila je vize nekim ruskim delegatima koji su planirali da prisustvuju sednici otvorene radne grupe Ujedinjenih nacija za bezbednost i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, izjavila je Irina Tjažlova, ruska predstavnica na ovom skupu.

"SAD su ponovo, bez ikakvog razloga, na neviđen način uskratile vize nekim članovima ruske međuresorne delegacije. Ovakve mere su i ranije preduzimane protiv ruskih zvaničnika", izjavila je Tjažlova i optužila Vašington za grubo kršenje obaveza domaćina koji je obavezan da obezbedi rad izalanika UN, prenosi Tas.

Ukazala je da su predstavnici Rusije u ovoj radnoj grupi otvorenog tipa poznati kao kompetentni pregovarači orjentisani na rezultate, ljudi koji uživaju poverenje svojih kolega i predsednika radne grupe.

"Stvaranje prepreka za učešće ruske delegacije u radnoj grupi UN za bezbednost i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija je u suštini potez kojim se podriva princip suverene ravnopravnosti država, jedan od ključnih principa Povelje UN. Koliko nam je poznato, praksa odbijanja američkih viza primenjuje se i na delegacije drugih zemalja, usled čega se zemlje članice UN nalaze u neravnopravnom položaju u procesu pregovora", rekla je ruska zvaničnica.

(Tas, Tanjug)

Opširnije Kraće

Ukrajinski general: Bitka za Bahmut dostigla najveći stepen napetosti

Komandant ukrajinske kopnene vojske, general-pukovnik Aleksandar Sirski izjavio je da je bitka za Bahmut dostigla najveći stepen napetosti.

"Neprijatelj je ubacio dodatne snage grupe 'Vagner' u borbu. Naši vojnici hrabro brane položaje na severu Bahmuta, pokušavajući da spreče opkoljavanje grada", rekao je Sirski.

Generalštab ukrajinskih snaga saopštio je ranije da su napadi na Bahmut i okolna naselja i dalje u toku, a zamenik gradonačelnika rekao je da se vode ulične borbe, ali da ruske snage još nisu preuzele kontrolu.

(Unian)

Kremlj: Putin nije preneo poruku kineskim vlastima preko Lukašenka

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje da je ruski predsednik Vladimir Putin preko beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je nedavno posetio Kinu, preneo poruku kineskim vlastima.

Peskov je naveo da je poseta Lukašenka Kini bila isključivo bilateralna, ističući da Putin narednih dana ne planira da komunicira sa beloruskim kolegom. 

Aleksandar Lukašenko od 28. februara do 2. marta boravio je u Kini.

(Interfaks.ru) 

Opširnije Kraće

Šef Pentagona: Pad Bahmuta neće promeniti tok rata

Američki državni sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavio je da Bahmut ima simboličnu vrednost, ističući da pad tog grada neće nužno značiti da su Rusi promenili tok rata.

"Mislim da je to više simbolična, nego strateška i operativna vrednost", rekao je Ostin tokom posete Jordanu, koji nije želeo da predviđa da li će i kada ruske snage zauzeti Bahmut.

Prema njegovim rečima, pad Bahmuta neće nužno značiti da su Rusi promenili tok sukoba.

(Rojters) 

Opširnije Kraće

FSB: Sprečen pokušaj ubistva Konstantina Malofejeva

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je osujetila pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da ubiju ruskog milijardera, biznismena i generalnog direktora grupe kompanija "Cargrad" Konstantina Malofejeva.

Pres-služba FSB-a navela je i da je organizator pokušaja ubistva Malofejeva – osnivač, jedan od vođa takozvanog ruskog dobrovoljačkog korpusa i ruski državljanin Denis Kapustin, koji živi na teritoriji Ukrajine.

Naglasila je i da Kapustin deluje pod kontrolom ukrajinske službe bezbednosti, učestvujući u borbenim dejstvima protiv ruskih trupa.

FSB je saopštio da je planirano da se teroristički napad izvede detonacijom eksplozivne naprave, koja je bila pričvršćena ispod automobila Malofejeva.

Navela je da da su "sličnu šemu" ukrajinske bezbednosne službe koristile pripremajući se za ubistvo ruske novinarke Darije Dugine.

Ruski istražitelji pokrenuli su krivični postupak protiv Kapustina zbog pokušaja ubistva Malofejeva, po optužbama za terorizam i nezakonitu trgovinu eksplozivom.

Kapustin je, prema ruskoj bezbednosnoj službi, organizovao i direktno učestvovao u napadu pripadnika ruskog dobrovoljačkog korpusa 2. marta ove godine na sela u Brjanskoj oblasti u Rusiji, kada su poginula dva civila i povređena još dva, među kojima i dete.

(Tas, Tanjug) 

Opširnije Kraće

Sirene za vazdušnu opasnost širom zemlje

Širom Ukrajine oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, javlja Gardijan. 

Sirene su se prvo čule u više ukrajinskih oblasti, uključujući Nikolajev, Dnjepar, Zaporožje, Odesu, Herson, kao i u Lavovu. 

(Gardijan)

Opširnije Kraće

Lokalni načelnik: Oborena tri projektila u Belgorodskoj oblasti

Najmanje jedna osoba je povređena, nakon što su ruske snage oborile tri projektila, saopštio je preko Telegrama načelnik ruske Belgorodske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom Vjačeslav Glatkov.

Naveo je da se još ne zna kakav je obim štete, ističući da su delovi projektila pali u blizini grada Novog Oskola.

Lokalni načelnik ranije je optužio ukrajinske snage za slične napade u toj oblasti, ali sada nije naveo ko je ispalio projektile.

(Rojters) 

Opširnije Kraće

Šojgu posetio Marijupolj

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je grad Marijupolj na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom ruskih snaga, saopštilo je to ministarstvo, prenosi Rojters.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je Šojgu, prilikom posete, proverio i kako napreduju radovi na obnovi infrastrukture Donbasa.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Kijev: Traju napadi na Bahmut, pomeranje ruskih snaga u blizini Hersona

Generalštab ukrajinskih snaga saopštava da su ruske snage izvele 27 vazdušnih i četiri raketna udara u poslednja 24 sata i nastavljaju da gađaju civilnu infrastrukturu.

U izveštaju se navodi da su napadi na Bahmut i okolna naselja i dalje u toku, pri čemu je 21 naselje u Donjecku pretrpelo granatiranje kao i da su ruske snage premeštene blizu Nove Kahovke u Hersonu.

Opširnije Kraće

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče širom Ukrajine. Nastavljaju se borbe za Bahmut. Zamenik gradonačelnika tog grada rekao je da se u gradu vode ulične borbe, ali da ruske snage još nisu preuzele kontrolu. 

Kijev je saopštio da se broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u gradu Zaporožju povećao na 13. Tvrde i da je Rusija juče prvi put upotrebila novu, "kliznu" bombu, napravljenu da pogodi zaštićene objekte na razdaljini od 40 kilometara.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je "svet dovoljno jak da kazni Rusiju za rat".

Nemački kancelar Olaf Šolc naglasio je da pregovori o završetku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsednik Vladimir Putin shvati da neće pobediti.

Iz Moskve odgovaraju da ne žele da rasplamsaju konflikt, već da ga okončaju. Okrivljuju Zapad da su oni ti koji rasplamsavaju sukob, time što šalju oružje Kijevu i obučavaju ukrajinske vojnike.

Direktor Svetskog programa za hranu Dejvid Bizli naveo je da dogovor o izvozu žitarica iz crnomorskih luka mora biti produžen po svaku cenu.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Ankara angažuje da bude produžen sporazum, koji podržavaju UN, a Ukrajini omogućava da izvozi žito preko crnomorskih luka. 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odgovara da je Rusija spremna da ispuni sve uslove iz Sporazuma o izvozu žito, ukoliko ti uslovi budu jednaki za sve strane.