Čitaj mi!

Vode se ulične borbe u Bahmutu; nemački "Rajnmetal" želi da otvori fabriku tenkova na teritoriji Ukrajine

Rat u Ukrajini – 373. dan. Vode se presudne borbe za Bahmut. Okršaja ima duž cele linije fronta. Ukrajinska vojska je ponovo gađala Donjeck i Lugansk. Posle naređenja ukrajinskih vlasti, u toku je evakuacija stanovništva iz Kupjanska. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju trupa "Istok" na području južnog Donjecka.

Granatiranje u regionu Hersona

Ukrajinske vlasti javljaju da je i oblast Hersona granatirana i da ima poginulih civila u obližnjem selu Lvov.

U granatiranju je uništeno više kuća uključujući i Dom kulture.

Opširnije Kraće

Sastanak Zelenskog i Mecole u Lavovu

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola sastala se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u gradu Lavovu.

"Budućnost Ukrajine i Evrope je na mladima", navela je Mecola na Tviteru nakon što je sa predsednikom Ukrajine posetila Univerzitet Ivan Franko u Lavovu.

(Gardijan)

Portparol ukrajinskih oružanih snaga: Nema masovnog povlačenja ukrajinskih trupa iz Bahmuta

Portparol ukrajinskih oružanih snaga negirao je tvrdnje o masovnom povlačenju ukrajinskih trupa iz Bahmuta.

"Borbe u Bahmutu su više na periferiji, a grad kontrolišu ukrajinske odbrambene snage. Takođe nema masovnog povlačenja ukrajinskih trupa", rekao je Sergij Čerevati.

(Si-En-En

Opširnije Kraće

Broj poginulih u raketnom udaru u Zaporožju porastao na 11

Ukrajinske službe za vanredne situacije izvestile su u subotu da je broj poginulih u ruskom raketnom udaru koji je pogodio petospratnicu u tom gradu na jugu Ukrajine porastao na 11.

Glavna uprava ukrajinske državne službe za vanredne situacije saopštila je u onlajn saopštenju da su spasioci preko noći izvukli još tri tela iz olupine, oko 36 sati nakon što je ruska raketa probila četiri sprata zgrade u gradu Zaporožju na obali reke.

Opširnije Kraće

Fon der Lajen: Rusija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine u Ukrajini

Ruska Federacija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine počinjene u Ukrajini, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u saopštenju o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine, objavljenom na stranici Delegacije EU u Ukrajini.

Prema njenim rečima, ruska invazija donela je neopisivu patnju Ukrajini, preneo je Interfaks Ukrajina.

Sve je sve više dokaza o direktnim napadima na civile, kao i na energetsku i drugu infrastrukturu, navela je ona u saopštenju.

Kako je Fon der Lajenova rekla, poznato je da su ruske snage počinile mučenja, zlostavljanja, seksualno nasilje i pogubljenja po kratkom postupku.

Čak ni deca nisu pošteđena, istakla je Fon der Lajenova i dodala da Rusija mora da odgovara za te stravične zločine, kao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinioce privedemo pravdi, navedeno je u saopštenju.

Fon der Lajenova je istakla da Evropska unija podržava ulogu Međunarodnog krivičnog suda dodajući da veruje da bi trebalo da postoji namenski tribunal za krivično gonjenje ruskih zločina agresije.

Na međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu ovog vikenda biće potpisan sporazum o formiranju novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Ponosna sam što ćete na ovoj konferenciji, kao prvi korak, potpisati sporazum o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije u Hagu. Evropska unija će nastaviti da radi, sa našim partnerima, kako bi osigurala da Rusija plati", rekla je Fon der Lajenova.

(Tanjug)

Nemačka zamrzla 5,25 milijardi evra imovine ruskih oligarha

Nemačko Ministarstvo finansija saopštilo je da je Nemačka zamrzla oko 5,25 milijardi evra imovine koja pripada sankcionisanim oligarsima od početka rata u Ukrajini.

Pre šest meseci taj broj je iznosio 4,28 milijardi evra.

Ministarstvo je ovu informaciju iznelo kao odgovor na zahtev nemačkog poslanika Kristijana Gerkea.

"Od decembra zamrznuta je imovina oligarhâ vredna samo 200 miliona evra, a za pola godine samo milijardu", rekao je Gerke.

Prema nemačkom zakonu o sankcijama, oni na koje se odnose sankcije Evropske unije moraju odmah da prijave svoju imovinu, pod pretnjom novčane kazne ili kazne zatvora do godinu dana.

Do sada je osam oligarha prijavilo svoju imovinu vrednu 577 miliona evra Bundesbanci, prema vladinim podacima.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Nemački "Rajnmetal" želi da otvori fabriku tenkova na teritoriji Ukrajine

Nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" pregovara sa Kijevom o otvaranju fabrike tenkova na tlu Ukrajine, a šef ove kompanije Armin Paperger izjavio je da su razgovori sa Ukrajinom "obećavajući" i da se nada da će odluka biti doneta "u naredna dva meseca."

"Fabrika 'Rajnmetala' može da se izgradi u Ukrajini za oko 200 miliona evra", rekao je Paperger, dodavši da takva fabrika godišnje "može da proizvede do 400 borbenih tenkova tipa 'panter'", prenosi Špigl.

Šef "Rajnmetala" je uveren da se fabrika na tlu Ukrajine može zaštititi od ruskih vazdušnih napada.

Paperger tvrdi da saveznici Kijeva u ovom trenutku šalju dovoljno oružja za odbranu Ukrajine, ali da ta količina oružja nije dovoljna da Ukrajina ponovo zauzme sve svoje teritorije.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajini je za pobedu u ratu potrebno između 600 i 800 tenkova.

Rat će verovatno trajati godinama, zaključio je Paperger.

(Tanjug/Spiegel)

Opširnije Kraće

Moskva: Ruske snage oborile tri ukrajinska helikoptera Mi-8

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihova vojska za dan oborila tri ukrajinska vojna helikoptera Mi-8, u oblastima naselja Suvorovo u Donjecku i Pokrovsko u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i kod sela Novoselivka u Zaporožju.

Zamenik gradonačelnika Bahmuta: Vode se ulične borbe, grad skoro uništen

Zamenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko izjavio je da se u tom gradu vode ulične borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, dodajući da ruske snage još nisu preuzele kontrolu nad gradom.

Nije mogao da kaže koliko civila ima u gradu, ali je dodao da veruje da ih je otprilike 4.000 ili 4.500.

Prema njegovim rečima, oni koji su u Bahmutu žive u skloništima, bez vode, gasa i struje.

Marčenko je rekao da je Bahmut skoro uništen i da nema nijedne zgrade koja je ostala netaknuta.

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je juče da su ruske snage praktično opkolile Bahmut i da kijevske snage imaju samo jedan pravac za izlazak iz tog grada.

Bahmut je važno saobraćajno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajinske trupe na istoku zemlje.

Opširnije Kraće

Rojters: Ruske snage granatiraju puteve zapadno od Bahmuta

Rojters javlja da je u toku intenzivno granatiranje puteva koji vode zapadno od Bahmuta, navodeći da je to očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama gradu i izlazak iz grada.

Most u susednom gradu Hromove oštećen je tenkovskim granatiranjem.

Ukrajinski vojnici rade na popravci oštećenih puteva, a više vojnika je krenulo ka liniji fronta, što je znak da Ukrajina još nije spremna da se odrekne grada, navodi britanska agencija.

Na zapadu su Ukrajinci kopali nove rovove za odbrambene položaje.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski posetio je u petak Bahmut radi brifinga sa lokalnim komandantima o tome kako da se pojača odbrambeni kapacitet snaga na liniji fronta.

Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za TV Espreso da je delovima nekih jedinica naređeno da se premeste na sigurnije položaje, opisujući situaciju u petak kao "klanicu na obe strane".

Šef ruske privatne vojske "Vagner" Jevgenij Prigožin ranije je rekao da je grad skoro potpuno okružen i da je samo jedan put otvoren za ukrajinske trupe.

(Guardian, Reuters)

Opširnije Kraće

Moskva: Šojgu izvršio inspekciju snaga "Istok"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju trupa "Istok" na području južnog Donjecka u zoni "specijalne vojne operacije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu je obišao istureno kontrolno mesto jedne od formacija, gde je saslušao izveštaj komandanta, general-pukovnika Rustama Muradova i oficira štaba, o trenutnoj situaciji i dejstvima trupa, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi, Šojgu je posebnu pažnju posvetio organizaciji sveobuhvatne podrške trupama, uključujući uslove za bezbedan raspored ljudstva, kao i rad sanitetskih i pozadinskih jedinica.

Šojgu je zahvalio vojnicima na požrtvovanosti i herojstvu i uručio im državna priznanja – ordene i medalje, poručujući im da se bore dostojanstveno i da predstoji još mnogo posla.

(Tanjug/RIA Novosti) 

Foto: Tanjug/ AP/ Russian Defense Ministry Press Service

Ruska vojska je pred zauzimanjem Bahmuta, ključnog grada na istoku Ukrajine. On je opkoljen sa svih strana. Prilazni putevi i mostovi su razoreni. Komandant ukrajinske jedinice koja upravlja dronovima kaže da im je naređeno da se odmah povuku iz Bahmuta.

Dok je američki državni tužilac nenajavljeno posetio Kijev, predsednik Zelenski hvali potez Međunarodnog krivičnog suda koji je otvorio kancelariju u Ukrajini.

U Rusiji je nastavljena istraga posle napada u Brjanskoj oblasti. Moskva optužuje ukrajinske diverzante za zločin kada je ubijeno dvoje ljudi i ranjen jedan dečak.

Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov kaže da su američke vlasti odgovorne za teroristički napad u toj ruskoj oblasti jer su njegovi izvršioci nadahnuti američkom podrškom Ukrajini.

Dok Kijev odbacuje optužbe za napad, ruski predsednik Putin traži uvođenje antiterorističke zaštite objekata.

Rat u Ukrajini bio je i tema susreta američkog predsednika Bajdena i nemačkog kancelara Šolca. Bajden je pohvalio potez Nemačke da vojno pomogne Ukrajinu.

Predstavnik Međunarodne organizacije za poljoprivredu istakao je važnost primene sporazuma o izvozu žita i đubriva iz ukrajinskih crnomorskih luka.