Čitaj mi!

Putin pozvao FSB da spreči diverzante da uđu u Rusiju; Stoltenberg: Gledano dugoročno Ukrajina će postati članica NATO-a

Rat u Ukrajini – 369. dan. Ruske trupe stežu obuč oko Bahmuta. Vladimir Putin pozvao FSB da pojača svoj rad i spreči diverzante da uđu u Rusiju. Volodimir Zelenski smatra da je vreme da EU odluči o pokretanju pregovora u članstvu Ukrajine. Kremlj: Rusija otvorena za pregovore o okončanju sukoba, ali "nikada neće praviti kompromis" u vezi sa "novim teritorijalnim realnostima". Stoltenberg: Dugoročno gledano, Ukrajina treba da postane članica NATO-a. Američki državni sekretar ponavlja upozorenja Pekingu da će, ukoliko pošalje oružje Rusiji, SAD uvesti sankcije kineskim kompanijama.

Zelenski: Sve žešće borbe za Bahmut

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u redovnom video-obraćanju da je intenzitet borbi između ukrajinskih i ruskih snaga oko istočnog grada Bahmuta nastavlja da raste.

(Reuters)

Putin potpisao zakon o suspenziji Novog START-a

Vladimir Putin je zvanično potpisao zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u Novom START-u, poslednjem velikom preostalom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD, javili tamošnjii mediji.

U tekstu zakona navodi se da Ruska Federacija suspenduje Ugovor između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja, potpisan u Pragu 8. aprila 2010. godine.

Ruska državna novinska agencija Tas javila je da je dokument objavljen danas, a da je zakon stupio na snagu od trenutka njegovog zvaničnog objavljivanja.

Putin je ranije ovog meseca najavio suspenziju učešća Rusije u Novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, poznatom kao Novi START.

Putin je u govoru uoči godišnjice od početka rata rekao da "Zapad želi Rusiji da nanese strateški poraz i zauzmu naša nuklearna postrojenja".

S tim u vezi, prinuđen sam da konstatujem da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju.

(theguardian.com)

Opširnije Kraće

Kan u Ukrjaini istražuje raketne napade elektro-mrežu

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan nalazi se u Ukrajini kako bi istražio ruske raketne napade na elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu.

"Jasno vidimo obrazac u smislu broja, obima i širine napada na električne mreže Ukrajine i moramo da pogledamo zašto se to dešava, odnosno da li su to legitimne mete ili ne", rekao je Kan, prenosi Rojters.

Kan je razgovarao s malom grupom novinara ispred teško oštećenog stambenog bloka u Višgorodu, severno od Kijeva, gde je ruska raketa pala krajem novembra, kada je, kako tvrde loklane vlasti, ubijeno osam civila i ranjeno više osoba.

"Moramo da saznamo koji je obrazac u pitanju, jer to nisu izolovane pojave", istakao je Kan.

Kan, koji se prethodno sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, rekao je da MKS još nije izdao nijedan nalog za hapšenje nakon godinu dana rada u Ukrajini.
Na pitanje da li taj proces teče previše sporo, istakao je da "ljudi ne žele Pirovu pobedu".

Do sada je prijavljeno je više od 70.000 navodnih ratnih zločina, od kojih će velika većina biti rešavana pred domaćim sudovima.

MKS u Hagu ima jurisdikciju da procesuira ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid na teritoriji Ukrajine koje su počinile obe strane, a očekuje se da će se fokusirati na osumnjičene visokog profila.

Izgradnja takvih slučajeva mogla bi potrajati godinama.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Blinken Pekingu: Ako Kina pošalje oružje Rusiji nećemo oklevati da uvedemo sankcije

Vašington neće oklevati da sankcioniše kineske kompanije i pojedince ako Peking prekrši sankcije SAD Rusiji zbog rata u Ukrajini, kaže američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Ako Kina pruži smrtonosnu pomoć Moskvi za sukob, to će biti ozbiljan problem za Peking u njegovim odnosima sa zemljama širom sveta", rekao je Blinken novinarima u Astani posle ragovora sa liderima Kazahstana i Uzbekistana.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Putin pozvao FSB da spreči diverzante da uđu u Rusiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB) da pojača obaveštajnu aktivnost i zaustavi "diverzantske grupe" da uđu u zemlju.

U govoru zvaničnicima FSB-a, koji je preneo Rojters, ruski lider je dao instrukcije agenciji da pojača aktivnost u borbi protiv onoga što je opisao kao rastuće "špijunske i sabotažne operacije" protiv Rusije za šta su odgovorni Ukrajina i njeni zapadni saveznici.

Putin je naredio da se pojača zaštita ključne ruske infrastrukture i spreče bilo kakvi pokušaji zapadnih bezbednosnih službi da ožive ono što je nazvao "terorističkim ćelijama" na ruskoj teritoriji.

Zapadne obaveštajne službe su tradicionalno uvek aktivno radile u Rusiji, a sada su protiv nas bacile dodatne kadrovske, tehničke i druge resurse. Moramo da odgovorimo u skladu s tim, istakao je Putin.

Rekao je da FSB mora da spreči ilegalni dotok oružja u Rusiju i da ojača bezbednost u četiri regiona Ukrajine koja su pripojena posle referenduma.

(theguardian.com)

Opširnije Kraće

Zelenski: Ukrajina oduvek bila Evropa, Ukrajina će uvek biti Evropa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napisao je na Tviteru da je pre godinu dana, petog dana ruske invazije na njegovu zemlju, Kijev podneo zahtev za pridruživanje EU.

Ove godine je "vreme da se odluči o pokretanju pregovora o članstvu", rekao je Zelenski.

"Ukrajina je ta koja je spojila EU kao nikada ranije. Ukrajina je ta koja brani evropske vrednosti za generacije koje dolaze. To je Ukrajina u kojoj Evropa postaje cela, slobodna i u miru. Zajedno u borbi, zajedno u pobedi", napisao je Zelenski.

Rusko ministarstvo odbrane: Sprečena dva pokušaja napada dronovima

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je preko noći osujetilo dva pokušaja Ukrajinaca da dronovima napadnu rusku teritoriju. 

"Kijev je pokušao da upotrebi bespilotne letelice za napad na civilnu infrastrukturu na teritoriji Krasnodara i Republici Adigeji. Oba drona su onesposobljena i skrenuta s putanje. Jedna bespilotna letelica pala je u polje, druga bespilotna letelica, skrenuvši s putanje, nije nanela štetu ciljanom objektu civilne infrastrukture", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Opširnije Kraće

Pekov: Rusija neće praviti kompromis oko novih teritorijalnih realnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija otvorena za pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, ali je insistirao da Moskva "nikada neće praviti kompromis" u vezi sa, kako je rekao, novim "teritorijalnim realnostima".

Peskov je rekao da se Moskva neće odreći svojih pretenzija na četiri ukrajinska regiona, a to se odnosi na oblasti Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck.

"Ovde su izvesne realnosti koje su već postale unutrašnji faktor. Mislim na nove teritorije. Ustav Ruske Federacije postoji i ne može se zanemariti. Rusija nikada neće moći da napravi kompromis oko toga", rekao je Peskov.

Rekao je da je Moskva otvorena za razgovore ali pod određenim uslovima.

"Uz povoljno stanje stvari i odgovarajući odnos Ukrajinaca, to se može rešiti za pregovaračkim stolom. Ali glavna stvar je da postignemo svoje ciljeve", rekao je Peskov.

 

Opširnije Kraće

Stoltenberg: Dugoročno gledano, Ukrajina treba da postane članica NATO-a

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je "sada važno da vojno ojačamo Ukrajinu da bi sačuvala suverenitet i nezavisnost". 

"Članstvo Ukrajine u NATO-u je daleka perspektiva. Posle sukoba u Ukrajini – odnosi NATO-a i Rusije neće se vratiti u normalu", rekao je Stoltenberg.   

Opširnije Kraće

Rusko ministarstvo odbrane: Zatvaranje aerodroma deo vežbe

Ruski mediji prenose saopštenje ministarstva odbrane u kojem se tvrdi da je zatvaranje vazdušnog prostora oko Sankt Peterburga jutros bilo deo vežbe.

"Dežurne snage zapadne zone odgovornosti za PVO su 28. februara izvele obuku o interakciji sa civilnim organima kontrole letenja. Tokom obuke, dežurne snage PVO su razradile pitanja otkrivanja, presretanja i identifikacije navodne mete uljeza, kao i interakciju sa hitnim službama i agencijama za sprovođenje zakona u slučaju vanredne situacije", navodi se u saopštenju.

Opširnije Kraće

Hakovani ruski regionalni emiteri, objavili lažno upozorenje

Zbog hakerskog napada neki ruski regionalni emiteri su objavili lažno upozorenje pozivajući ljude da se sklone od nadolazećeg raketnog napada, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

"Kao rezultat hakovanja servera radio-stanica i TV kanala, u nekim regionima zemlje emitovana je informacija o najavi uzbune. Ova informacija je lažna i ne odgovara stvarnosti", navodi se u saopštenju ministarstva.

Među regionima u kojima su emitovane lažne poruke bio je Krim.

Na regionalnoj televiziji prikazana je slika sa simbolom čoveka koji beži u zaklon od nadolazećih projektila i porukom "Svi u sklonište, odmah", prema slikama objavljenim na društvenim mrežama.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Otvoreno nebo nad Sankt Peterburgom

Ruska državna novinska agencija Tas javlja da je ponovo uspostavljen avio-saobraćaj na aerodromu "Pulkovo" u Sankt Peterburgu.

Prethodno su obustavljeni letovi sa tog aerodroma zbog navodno uočenog nepoznatog objekta u njegovoj blizini.

Iz Kremlja navode da je o svemu bio obavešten i ruski predsednik Vladimir Putin, bez drugih detalja.

Opširnije Kraće

Rusija zatvorila vazdušni prostor oko Sankt Peterburga

Ruski aerodrom "Pulkovo" u Sankt Peterburgu privremeno je obustavio sve letove u utorak, saopštila je gradska vlada, usred nepotvrđenih izveštaja ruskih medija o neidentifikovanom objektu kao što je dron iznad grada.

Na zvaničnom Telegram kanalu Sankt Peterburga se navodi da su obustavljeni svi letove na aerodromu do podneva po lokalnom vremenu. Razlog nije naveden.

Ruska državna agencija Tas navodi da je zatvoren vazdušni prostor u krugu od 200 kilometara.

U nepotvrđenom medijskom izveštaju onlajn ruske novinske kuće Baza navodi se da je neidentifikovani objekat primećen na nebu i da su borbeni avioni poslati u istragu.

Opširnije Kraće

Blinken u Kazahstanu: SAD žele saradnju sa zemljama Srednje Azije

Državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao je u Astanu, gde će se sastati sa predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Tadžikistana u formatu C5+1 i preneti da su SAD "pouzdan partner zemalja Srednje Azije".

Blinken će šefovima diplomatija zemalja Srednje Azije preneti da Vašington razume njihove ekonomske probleme, nastale usled rusko-ukrajinskog konflikta.

Nakon Astane, Blinken putuje u Taškent, gde ga čeka susret sa zvaničnicima Uzbekistana.

(Rojters

Opširnije Kraće

Budanov: Nemam informacije da Kina razmatra isporuku oružja Rusiji

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe odbacio je tvrdnje da Kina razmatra isporuku oružja Rusiji.

"Nisam video znakove da se o takvim stvarima uopšte razgovara", rekao je Kiril Budanov.

Visoki američki zvaničnici "uvereni" su da Kina razmatra da obezbedi smrtonosnu opremu Moskvi.

Opširnije Kraće

Stejt department: Kina sve osim poštenog posrednika

Kina je "veoma jasno" stala na stranu Rusije i bila je "sve osim poštenog posrednika" u naporima da se uspostavi mir u Ukrajini, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

Iako je Kina "pokušala da zadrži ovaj izgled neutralnosti", pružila je Rusiji "diplomatsku,  političku, ekonomsku i retoričku podršku", rekao je Prajs.

Opširnije Kraće

Rusija: SAD planiraju provokaciju u Ukrajini, biće upotrebljen otrov B-Zet

Šef snaga radijacijske, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov tvrdi da SAD u Ukrajini planiraju da upotrebe borbenu psihotropnu otrovnu supstancu B-Zet, koju su Amerikanci koristili tokom Vijetnamskog rata.

"Činjenice da su Ukrajini istovremeno isporučene otrovne hemikalije i sredstva zaštite od njih ukazuju na pokušaj sprovođenja provokacije velikih razmera upotrebom vojne psihotropne otrovne supstance B-Zet tokom sukoba", ocenio je Kirilov.

Dodao je da ta hemikalija izaziva akutnu psihozu, dezorijentaciju, halucinacije i oštećenje pamćenja.

Otrov B-Zet je standardna otrovna supstanca američke vojske i bila je naširoko korišćena tokom rata u Vijetnamu, naveo je Kirilov.

Šifra B-Zet (BZ) je vojni naziv za hemijsku supstancu 3-kvinuklidinil benzilat, koja je početkom šezdesetih godina prošlog veka počela da se koristi u vojne svrhe.

(RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Ruske snage pokušavaju da zatvore obruč oko Bahmuta

Vojna situacija oko Bahmuta postaje sve teža, rekao je kasno sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a ruske snage pokušavaju da zatvore obruč oko tog grada na istoku Ukrajine.
Opširnije Kraće

Ruske snage pojačavaju napade u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Ukrajinski predsednik smenio je glavnog čoveka za odbranu Bahmuta, komandanta združenih snaga Eduarda Moskaljova i poslao generala Sirskog, komandanta kopnenih snaga, da podstakne moral među vojnicima i razmotri strategiju odbrane grada.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je situacija oko tog grada u Donjeckoj oblasti sve teža. Kako je naveo u redovnim video-obraćanju, ruske snage "neprestano uništavaju" sve što ukrajinske trupe mogu iskoristiti kao zaštitu za sopstvene položaje.

U iznenadnu posetu Kijevu stigla je američka ministarka finansija Dženet Jelen. Najavljuje dodatnu pomoć od 1,2 milijarde dolara, kao prvu tranšu od ukupno 10 milijardi dolara, koliko će Ukrajina dobiti narednih meseci.

Sa druge strane, ukazuje na to da postoje "značajne pravne prepreke" da se u potpunosti zapleni 300 milijardi dolara zamrznute imovine ruske centralne banke. 

Kineski mirovni plan u 12 tačaka i dalje je u centru pažnje svetske javnosti. Pažljivo ga proučava Moskva.

"Svaki pokušaj koji doprinosi usmeravanju ovog sukoba na miran put zaslužuje pažnju. Razmatramo plan naših kineskih prijatelja s velikim interesovanjem, ali to je dug proces. Za sada ne vidimo preduslove da ova situacija krene u pravcu mira", naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba preti Kini "agresivnom reakcijom" ako isporuči oružje Rusiji. Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) ponavlja upozorenje Pekingu na moguće "ozbiljne posledice".

"Uvereni smo da kinesko rukovodstvo razmatra slanje oružja, ali nismo videli da je još doneta konačna odluka. Nemamo dokaze o isporukama oružja. Zato su državni sekretar (Entoni) Blinken i predsednik smatrali važnim da naglase kakve bi bile posledice toga", ističe Vilijam Berns.

Kina odbacuje američke tvrdnje i upozorava da će uvesti kontramere Vašingtonu na uvođenje sankcija kineskim kompanijama zbog navodnih veza s Rusijom.

Ukrajinski sud osudio je dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na devet, odnosno deset godina zatvora za navodni učešće u granatiranju stambenih naselja na istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti (SBU). 

Poštovanje ljudskih prava krenulo je unazad, upozorio je u Ženevi šef Ujedinjenih nacija, pozivajući na obnovu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, 75 godina nakon njenog potpisivanja. Kijev i njegovi saveznici nezadovoljni su učešćem zamenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjapkova, koji će se obratiti Savetu za ljudska prava u četvrtak, prvi put od početka rata.