Čitaj mi!

Ekipa RTS-a u Ukrajini: U Kijevu nisu vidljivi tragovi rata, razaranje u predgrađu na svakom koraku

U samom gradu Kijevu, tragovi rata gotovo da nisu vidljivi, osim takozvanih ježeva, protivtenkovskog obezbeđenja, policijskog časa od 23 sata do 6 sati ujutru i vojnih punktova na ulazu u grad. Međutim, tragovi rata u predgrađima Kijeva vidljivi su na svakom koraku.

Na početku rata napada je bilo širom Ukrajine, a poslednjih meseci borbe su uglavnom na istoku i jugu. U Kijevu u nedelju nije bilo upozorenja za vazdušnu opasnost. Tržni centri i prodavnice su bili puni. U Ukrajini se obeležava Dan otpora okupaciji Krima, koji je uspostavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski 2020. godine.

U samom gradu Kijevu, tragovi rata gotovo da nisu vidljivi, osim takozvanih ježeva, protivtenkovskog obezbeđenja, policijskog časa od 23 sata do 6 sati ujutru i vojnih punktova na ulazu u grad. Međutim, tragovi rata u predgrađima Kijeva vidljivi su na svakom koraku. 

Valentina ima 62 godine. Odrasla je u selu Mašun, nadomak Kijeva. Njena majka je bila učiteljica, pa su sagradili kuću pored škole. Pre rata u njoj su živele tri generacije. Sada je srušena do temelja.

"Sada nemam ništa. Moja komšinica koja je bila izbegla u Čop, videla je na internetu slike moje srušene kuće, ali nije htela da mi kaže, jer zna da imam astmu i da može da mi pozli. Kad sam se vratila u selo, videla sam da su i kuća i ograda i štala i garaža uništeni bombama. Ostala je samo kućica za pse", kaže Valentina.

Stanovnici Mašuna poslednji su se vratili u svoje selo. Kada su se ruske trupe prošlog proleća povukle, ukrajinska vojska najpre je morala da ga razminira, kaže Valentina. Vreme posle evakuacije provela je u blizini rumunske granice.

"Jedan od mojih sinova je bio u Borođanki, koja je bila okupirana do 16. marta. Tamo je bila teška situacija, on nije u vojsci, nije mogao da izađe. Suprotstavljali su se ruskoj vojsci molotovljevim koktelima. Ali, posle toga su počeli da upotrebljavaju avijaciju. Bili smo u skloništima, teško smo se nosili s tim", rekla je Valentina.

Borbe u Mašunu trajale su dve nedelje u martu i među najtežim su okršajima ruske i ukrajinske vojske pred Kijevom. Stanovnici sada žive u privremenim objektima, dok obnavljaju kuće ili ih podižu iz temelja. Pomaže država i donatori. Posreduju različite nevladine organizacije.

Roman Derjabin iz organizacije "Obnova Ukrajine", kaže da traže donatore koji bi pomogli- oni su najčešće iz Amerike ili iz evropskih država i pomažu rekonstrukciju kuća naročito starijima, osobama sa invaliditetom. 

"Sada živim u obližnjem selu, kod rođaka, ali jedva čekam da se vratim svojoj kući, na svoju zemlju. Trenutno nam se oprema privremena kuća, čekamo i struju, vodu, da bismo mogli da se uselimo", rekla je stanovnica Mašuna Valentina.

U prvim danima rata, izveštavalo se o odbrani obližnjeg međunarodnog aerodroma Gostomel. Ruske trupe u Buči su bile 33 dana, do kraja marta. Prema podacima Nacionalne policije Ukrajine, na području Buče stradalo je 1.137 ljudi, a u samoj Buči 461 osoba. Istražna komisija UN utvrdila je da je u Buči počinjen ratni zločin.

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko povodom godišnjice rata rekao je da je u samom gradu Kijevu oštećeno oko 700 zgrada, na teritoriji grada registrovano je oko 230.000 raseljenih, sklonište u metroima pronašlo je oko 67.000 ljudi, za vreme rata posađeno je i 6000 stabala drveća, venčalo se 25.000 parova i rođeno je 16.000 beba.