Čitaj mi!

Hrvatska šalje helikoptere Ukrajini; Putin: Jedini cilj Zapada je podela Rusije na male delove

Rat u Ukrajini 367. dan. Žestoke borbe se i dalje vode u blizini grada Bahmuta. EU usvojila nove sankcije protiv Rusije. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su zemlje NATO-a indirektni, saučesnici u, kako je naveo, "zločinima" kijevskog režima i da je njihov jedini cilj - podela Rusije na male delove. Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je kineski mirovni predlog za rat u Ukrajini, ocenjujući da se nigde ne pominje povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije. Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da postoji mogućnost da Kina pošalje oružanu pomoć Rusiji u ratu sa Ukrajinom.

Pistorijus: Do kraja marta ugovori za proizvodnju haubica za Ukrajinu

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus očekuje da će ugovori za proizvodnju novih haubica za Ukrajinu biti potpisani do kraja marta, mesecima ranije nego što je prvobitno planirano.

„Ako sve bude u redu, ugovori za nove haubice biće potpisani do kraja narednog meseca", rekao je on nemačkom javnom servisu ARD.

Pistorijus, koji je preuzeo dužnost u januaru, nije precizirao broj naoružanja za preporuku, ali je nemačka vojska prošle godine Kijevu predala 14 samohodnih haubica koje je proizvodila kompanija "Kraus-Mafei Vegman".

Pistorijusova prethodnica Kristin Lambreht planirala je da ugovore za nove haubice predstavi Bundestagu tek sredinom godine, navode izvori iz Bundesvera.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Bela kuća: Za bilo kakvu vojnu pomoć Rusiji, Kina bi platila "realnu cenu"

Kina nije krenula ka pružanju smrtonosne pomoći koja bi pomogla Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu, ali su SAD iza zatvorenih vrata jasno stavile do znanja da bi takav potez imao ozbiljne posledice, rekao je u nedelju savetnik u Beloj kući za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

"Peking će morati da donese sopstvene odluke o tome kako dalje, da li da pruža vojnu pomoć. Ali ako krene tim putem, to će imati realnu cenu za Kinu", rekao je Salivan u intervjuu za Si-En-En.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Šojgu: Rusija će udaljavati pretnju od granica zavisno od dometa oružja Kijeva

Koliko će daleko Rusija biti primorana da udaljava zapadnu pretnju od svojih granica zavisiće od toga kakvo će oružje biti isporučeno Ukrajini, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"To će zavisiti od oružja koje bude dato Kijevu", rekao je Šojgu u programu „Moskva. Kremlj. Putin" na televiziji „Rusija 1", preneo je Sputnjik.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je, tokom obraćanja Federalnoj skupštini 21. februara, da će isporučivanje zapadnih sistema sve većeg dugog dometa Ukrajini, primorati Rusiju da "sve dalje pomera tu opasnost od svojih granica".

(Tanjug/Sputnjik)

Opširnije Kraće

Jutarnji list: Hrvatska šalje 14 transportnih helikoptera Ukrajini

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu. Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga pa su krenule pripreme za njihov transport, saznaje Jutarnji list.

Više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici. Deo helikoptera je u hangarima. Zbog nedostatka prostora u ZTC-u, preostali helikopteri nalaze se na vojnom delu aerodroma Pleso i u Lučkom.

Sa helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se menja istrošeni materijal, doliva ulje. Procene su da će helikopteri biti spremni za transport za desetak dana. Sedam helikoptera biće delimično rastavljeno pa će ih transportovati kopnenim putem, a preostalih sedam odleteće u Poljsku.

Svih 14 helikoptera biće prebačeno u Poljsku, a odatle u Ukrajinu.

Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu, hrvatske vazduhoplovne snage imaće na raspolaganju 10 transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera "Blek hok".

(Jutarnji list)

Opširnije Kraće

Pistorijus: O Kini treba suditi na osnovu postupaka u vezi sa ratom u Ukrajini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da o Kini treba suditi na osnovu njenih postupaka u vezi sa ratom u Ukrajini, a ne na osnovu onoga šta govori o tom sukobu.

Pistorijus je, povodom kineskog predloga za prekid vatre u Ukrajini, izrazio skepticizam, jer se istovremeno čuju izveštaji, za koje je rekao da ne zna da li su tačni, da Kina možda planira da snabdeva Rusiju dronovima.

Pistorijus je, u intervjuu za nemački javni servis Dojčlandfunk, naglasio da je na Kijevu da odluči kada i od kojim uslovima će da uđe u pregovore sa Rusijom, kao i eventualnom ponovnom zauzimanju Krima.

NATO i Evropska komisija izneli su u petak sumnje u vezi sa kredibilitetom Pekinga da bude posrednik, nakon što je Kina u četvrtak objavila svoj predlog za prekid vatre u Ukrajini od 12 tačaka.

Zelenski je pozdravio pojedine elemente kineskog predloga, ali je rekao da samo zemlja u kojoj se vodi rat treba da bude inicijator mirovnog plana.

(Rojters

Opširnije Kraće

Vistner: Bilo bi naivno verovati da će rat u Ukrajini biti završen ove godine

Predsednik Udruženja profesionalnih vojnika Nemačke, pukovnik Andre Vistner, izjavio je da bi bilo naivno verovati da će rat u Ukrajini biti završen ove godine i ocenio da bi Kijev bez pomoći SAD već odavno izgubio rat.

Vistner je za Bild rekao da ruski predsednik Vladimir Putin za sada neće odstupiti od svojih ratnih ciljeva i da će nastaviti da pokušava da destabilizuje Evropu.

Vistner smatra da Putin priprema rusko stanovništvo za dugoročni sistemski sukob sa Zapadom i da se zbog toga NATO i Nemačka moraju strateški uskladiti za deceniju pretnje.

"Moramo nastaviti da podržavamo Ukrajinu i istovremeno brže da opremamo sam Bundesver. To je jedini način da zajedno obezbedimo kredibilno odvraćanje sa NATO-om", naveo je on.

Vistner je ukazao da zbog vojne pomoći Nemačke Ukrajini, materijalna operativna spremnost nemačke artiljerije nastavlja da opada, jer se sporo popunjavaju zalihe oružja.

Od gotovo 300 tenkova "leopard" u Bundesveru, samo 30 odsto je trenutno u funkciji, rekao je Vistner, napominjući da je potrebno strateško planiranje koordinisano na evropskom nivou da bi se vojna industrija vratila na serijsku proizvodnju.

Prema njegovim rečima, zaokret u proizvodnji biće moguć samo ukoliko se vojna industrija u ranoj fazi informiše koliko će borbenih tenkova, municije i oružja biti potrebno Bundesveru u narednih dve do pet godina i ako se za njih daju garancije za kupovinu.

Mora se omogućiti da 10 umesto tri tenka "leopard" siđe sa proizvodne trake u Nemačkoj svakog meseca, poručio je Vistner.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Kijev: Rusija izgubila 148.130 vojnika od početka rata

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je Rusija izgubila 148.130 vojnika u Ukrajini od početka rata, od kojih je 660 poginulo 25. februara.

Prema tom izveštaju, Rusija je izgubila 3.381 tenk, 6.615 oklopnih borbenih vozila, 5.242 vozila i rezervoara za gorivo, 2.380 artiljerijskih sistema, 475 višestrukih raketnih sistema, 247 sistema protivvazdušne odbrane, 299 aviona, 288 helikoptera, 2.037 dronova, preneo je Kijev independent.

Opširnije Kraće

Alžir otvora ambasadu u Kijevu godinu dana nakon što je zatvorena

Alžir će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Kijevu godinu dana nakon što je zatvorena zbog rata u Ukrajini, objavila je alžirska državna televizija, pozivajući se na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova.

"Ta odluka spada u okvire očuvanja interesa alžirske države i interesa nacionalne zajednice u ovoj zemlji", saopštilo je ministarstvo, navodeći da će Alžir u Kijevu predstavljati otpravnik poslova i da će odluka stupiti na snagu što je pre moguće.

Ambasada Alžira u Kijevu zatvorena je u martu prošle godine zbog pogoršane bezbednosne situacije. 

(Rojters

Opširnije Kraće

Kijev negirao da je "Vagner" zauzeo Jagidne, selo kod Bahmuta

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija izvela neuspešnu ofanzivu u blizini sela Jagidne i Bergivka, nakon što je ruska privatna vojna grupa "Vagner" tvrdila da je zauzela selo na istoku Ukrajine u blizini žarišta intenzivnih borbi.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je da Rusija nastavlja da koncentriše ofanzivne napore duž cele linije fronta u Bahmutu, gde se nalazi Jagidne.

Osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin rekao je juče da su njegove snage zauzele sela Jagidne i Bergivka.

(Gardijan)

Opširnije Kraće

Grupa republikanaca obećala Zelenskom da će razmotriti listu oružja

Pojedini republikanski poslanici otvoreno prete da će blokirati buduću pomoć SAD Ukrajini, a mala grupa članova Predstavničkog doma, donjeg doma američkog Kongresa, iz redova republikanaca, koja je ove sedmice bila u poseti Ukrajini, obećala je, tokom sastanka sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, da će razmotriti listu ključnog oružja i drugih važnih proizvoda koju im je on predao, objavio je Si-En-En pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Zelenski, koji se sastao sa predsednikom komiteta Predstavničkog doma za spoljne poslove Majklom Mekolom i još četiri republikanca člana Predstavničkog doma, rekao je da planira da im pošalje spisak naoružanja, koji uključuje borbene avione F-16, da bi se, kako je rekao, ubrzao kraj rata sa Rusijom.

Kako se navodi, sastanak održan 21. februara, predstavlja primer koliko su članovi Republikanske stranke udaljeni u stavovima o tome kakvo treba da bude učešće SAD u ratu koji napreduje.

Podela se samo produbila otkako je Republikanska stranka preuzela većinu u Predstavničkom domu u januaru, iako je predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti pokušavao da ostane neutralan po tom pitanju.

Istovremeno, američki predsednik Džozef Bajden suočava se sa sve većim pritiskom da snabdeva Ukrajince naprednijim oružjem, za koje su pojedini američki vojni komandanti privatno priznali da bi moglo da pomogne Kijevu da pobedi u ratu.

Najviši američki vojni komandant ponovio je grupi republikanskih poslanika koliko bi borbeni avioni F-16 i rakete većeg dometa bili važni za pobedu Ukrajine, rekao je jedan od izvora.

Bajden i predsednik Združenog generalštaba SAD general Mark Mili ranije su se protivili takvom potezu zbog zabrinutosti da bi to moglo da dovede do eskalacije sukoba.

SAD su do sada poslale vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 113 milijardi dolara.

(Tanjug, Si-En-En)

Opširnije Kraće

Direktor CIA: Kina razmatra da li da pošalje oružanu pomoć Rusiji

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da postoji mogućnost da Kina pošalje oružanu pomoć Rusiji u ratu sa Ukrajinom.

"Uvereni smo da kinesko vođstvo razmatra da obezbedi Rusiju smrtonosnom opremom", rekao je Berns.

On je naglasio da Kina još nije donela odluku da pošalje oružje Rusiji i objasnio odakle odluka Bajdenove administracije da ovu obaveštajnu informaciju učini javnom.

"Ne vidimo da je konačna odluka još doneta i ne vidimo dokaze o stvarnim isporukama smrtonosne opreme. I zbog toga su, smatram, sekretar Entoni Blinken i predsednik Bajden mislili da je važno da jasno navedu kakve bi bile posledice", dodao je direktor CIA.

Na pitanje da li je cilj Bajdenove administracije da, time što je pustila u javnost obaveštajne podatke CIA, odvrati Kinu od slanja oružja Rusiji, Berns je odgovorio potvrdno.

"To je plan. Ukoliko bi kineski predsednik Si to uradio, to bi bila veoma rizična i nerazumna opklada", naveo je Berns.

(Si-Bi-Es njuz)

Opširnije Kraće

Zelenski traži od SAD lovce F-16

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da u SAD pošalje spisak naoružanja koje mu je potrebno, uključujući lovce F-16.

"Zelenski, koji se sastao s predsednikom Komiteta za međunarodne odnose Predstavničkog doma SAD Majklom Makolom i četvoricom drugih članova Predstavničkog doma, rekao je grupi da planira da im pošalje spisak naoružanja, uključujući lovce F-16 koji su, prema njegovom mišljenju, neophodni za brži završetak sukoba".

(Si-En-En)

Opširnije Kraće

Putin: Zapad je saučesnik u zločinima Kijeva

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su zemlje NATO-a indirektni, saučesnici u, kako je naveo, "zločinima" kijevskog režima. 

Prema njegovim rečima, Zapad ima jedan cilj - podelu Rusije na male delove.

Ukazao je da su planovi Zapada da podeli Rusiju dokumentovani i ocenio da je to postao jedini cilj Zapada. 

Putin je u intervjuu za TV Rusija 1 rekao da je Zapad umesto jedinstvenog ruskog naroda želeo da stvori "Moskovljane, Uralce i tako dalje" i da takvi planovi postoje na papiru, prenosi RIA Novosti.

"Samo što smo mi, u uslovima izgradnje odnosa, pokušali da iz, takoreći, partnerskih razloga, ne pričamo o tome. Ali sve je tu, sve je napisano, sve je na papiru", rekao je Putin.

Prema njegovoj oceni, Zapad želi da podeli Rusiju na različite entitete kako bi ih stavio pod svoju kontrolu.

"Onda će nas, možda, primiti u takozvanu porodicu civilizovanih naroda, ali samo posebno, svaki deo posebno", smatra Putin.

Istakao je da je Rusija primorana da se vrati razmatranju pitanja o nuklearnom potencijalu Velike Britanije i Francuske, jer je NATO, kako je ocenio, pokazao da predstavlja vojni, a ne politički blok. 

"Rusija nije imala drugog izbora nego da uzme u obzir nuklearnu sposobnosti NATO-a, predvođenog SAD, a kojima je glavni cilj - poraz Rusije, prenosi Tas.

Na pitanje šta posle suspenzije učešća Rusije u sporazumu START SAD treba da razumeju, Putin je odgovorio da je njihova stvar šta razumeju a šta ne, a da Rusija shvata šta treba da radi.

"A moramo da čuvamo našu zemlju, obezbedimo bezbednost, stratešku stabilnost", rekao je predsednik Rusije.

Naveo je da ne može da zamisli da američka vojska vrši inspekciju ruskih nuklearnih objekata dok Vašington podržava režim u Kijevu.

"Povrh svega, kada danas rade ovo što rade u Ukrajini, jednostavno ne mogu da zamislim da američki vojnici šetaju po našim nuklearnim objektima. To je prosto smešno", rekao je Putin.

(Rojters, Tanjug)

Opširnije Kraće

Šolc o kineskom predlogu za mir u Ukrajini: Ne pominje povlačenje ruskih trupa

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je kineski mirovni predlog za rat u Ukrajini, ocenjujući da se nigde ne pominje povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

"Iz moje perspektive, ne postoji jasna rečenica koja kaže: ruske trupe moraju da se povuku", rekao je Šolc tokom posete Indiji u subotu, prenosi nemački Velt.

On je dodao da je osuda zbog povećanog rizika od upotrebe nuklearnog oružja, što se pominje u kineskom predlogu, "apsolutno tačna".

Međutim, Šolc je istakao da "ne može biti mira pod ruskim uslovima".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u petak dokument u 12 tačaka o stavu Pekinga o okončanju rata u Ukrajini.

(Tanjug

Opširnije Kraće

EU usvojila nove sankcije protiv Rusije, pojačava se pritisak na Moskvu

Evropska unija je, u skladu sa obećanjem da će pojačati pritisak na Moskvu "dok Ukrajina ne bude oslobođena", usvojila je u subotu deseti paket sankcija Rusiji, dan nakon prve godišnjice početka rata u Ukrajini.

"Sada imamo najdalekosežnije sankcije ikada, koje iscrpljuju ruski ratni arsenal i duboko zadiru u ekonomiju te zemlje," objavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru, dodajući da je evropski blok pojačao pritisak na sve koji pokušavaju da zaobiđu sankcije EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da će EU nastaviti da uvodi dodatne sankcije Moskvi.

"Nastavićemo da povećavamo pritisak na Rusiju i radićemo na tome koliko bude bilo potrebno, sve dok Ukrajina ne bude oslobođena od brutalne ruske agresije", naveo je on u saopštenju.

Borelj je rekao da su se najnovije sankcije usmerene na bankarski sektor, pristup tehnologiji koja se može koristiti za civilne i vojne namene i naprednoj tehnologiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je nove kaznene mere kao "nove moćne korake protiv vojske, industrije i finansijskog sektora terorističke države".

Komesarka za ljudska prava Rusije Tatjana Moskalkova izjavila je da njeno uvrštavanje na listu "krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i sva druga međunarodna pravna akta koji se tiču ljudskih prava".

Novi paket EU sankcija uključuje i zabranu izvoza elektronskih komponenti koje se koriste u ruskim sistemima naoružanja, kao što su dronovi, rakete, helikopteri, kao i specifičnih materijala "retke zemlje", elektronskih integrisanih kola i termalnih kamera.

Takođe, nameće stroža ograničenja izvoza za još 96 subjekata koji podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks, uključujući po prvi put sedam iranskih entiteta za proizvodnju vojnih dronova koje koristi Moskva.

Uvedena su dodatna ograničenja na uvoz robe koji donosi značajne prihode Rusiji, kao što je asfalt i sintetičke gume.

EU je uvela sankcije za 11 pojedinaca i sedam subjekata povezanih sa Vagner grupom, čiji se plaćenici bore u Ukrajini, ali su takođe uključeni u sukobe u afričkim zemljama, poput Malija.

(Rojters

Opširnije Kraće

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio od indijskog premijera Narendre Modija da Indija podrži napore Zapada da izoluje Rusiju zbog razornog rata protiv Ukrajine.

Mađarska je signalizira novo odlaganje u odobravanju kandidature Finske i Švedske za NATO.

Iz Budimpešte je ukazala na dalje moguće odlaganje ratifikacije Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, pošto je šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana rekao da bi glasanje moglo biti održano u drugoj polovini marta.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je, nakon što je zvanično objavljeno da je Evropska unija uvela deseti paket sankcija Rusiji, da sada treba uvesti sankcije "Rosatomu", ruskoj državnoj korporaciji za atomsku energiju.

Zelenski je saopštio i da planira da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kako bi razgovarali o predlozima Pekinga o okončanju rata, dok je njegov savetnik Mihailo Podoljakodbacio je, kako je naveo, "nerealni plan" Kine za okončanje rata u Ukrajini.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je za Ej-Bi-Si njuz da ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom nisu potrebni avioni F-16, isključujući mogućnost slanja borbenih letelica Kijevu.