Čitaj mi!

RTS u Kijevu i Moskvi na godišnjicu rata – Zelenski traži oružje i dela, u Rusiji bez zvaničnih ceremonija

Godišnjica od početka rata u Ukrajini različito je obeležena u Kijevu i Moskvi. Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare pozvao SAD da ubrzaju slanje oružja. Uz uzbunu za vazdušnu opasnost, na više mesta u prestonci Ukrajine odata je pošta poginulima. S druge strane, u Moskvi bez zvaničnih ceremonija, Vladimir Putin se nije oglašavao. Ruski MSP pozdravio kineski mirovni plan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dva i po sata odgovarao je na pitanja novinara na konferenciji povodom prve godine rata. Direktno je pozvao prvog generala vojske SAD da Amerika ubrza isporuku oružja.

Zelenski je pozvao da se održi minut ćutanja za novinare koji su poginuli izveštavajući sa fronta. Osvrnuo se na kineski predlog za okončanje sukoba.

"To nije bio kineski mirovni plan ni deklaracija ni rezolucija. Kina je iznela svoja razmišljanja. Verujem da to što je počela da priča o Ukrajini nije loše. Ali, pitanje je šta sledi posle reči. Drago mi je što je Kina počela da priča o Ukrajini i mislim da je to dobro jer poštuje suverinitet i integritet Ukrajine", rekao je Zelenski.

Zahvalio je desetinama država koje su vojno pomogle Ukrajini, dodajući da želi da radi sa neutralnim državama kao što su države Latinske Amerike i Indija. Obratio se direkno predsedavajućem Združenih štabova američke vojske generalu Marku Miliju pozvao ga da SAD ubrzaju isporuku oružja.

"Sve zavisi od podrške, tako da, generale Mili, ako zaista želite da potisnemo neprijatelje iz naše države, mislim da, a to u velikoj meri zavisi od vas, treba da ubrzate snabdevanje oružjem", poručio je Zelenski.

Na "Zidu sećanja" u centru Kijeva odata je pošta poginulim Ukrajincima od 2014. godine. Godišnjica je obeležena je na više mesta u prestonici Ukrajine ali bez poziva na veće okupljanje budući da je snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.

Građani Moskve: Sukobi traju znatno duže

Ruski predsednik Vladimir Putin se nije se oglašavao povodom godišnjice rata. Drugi državni zvaničnici mahom su se obraćali preko društvene mreže Telegram. Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev napisao je da "granice pretnje treba pomeriti čak do Poljske i da je potrebno uništiti neonacizam do kraja".

Građani Moskve kažu da sukobi traju znatno duže, od 2014. godine, pre svega u regionu Donbasa a da se tenzije sa državama članica NATO-a osećaju i duže od toga.

Bilo je i onih koji su protestovali protiv rata koji vlasti nazivaju specijalnom vojnom operacijom noseći transparente, pokušavajući da polože cveće za poginule. Svaki takav pokušaj sprečavala je policija koja je legitimisala i privodila okupljene u više ruskih gradova.

Povodom kineskog plana za okončanje rata, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da Moskva pozdravlja dokument iz Pekinga.

"Rusija je otvorena za postizanje ciljeva novog svetskog poretka političkim i diplomatskim sredstvima. To uključuje prestanak slanja zapadnog naoružanja i plaćenika Ukrajini, okončanje neprijateljstava, povratak Ukrajine u neutralni vanblokovski status, priznavanje nove teritorijalne realnosti, koja je rezultat ostvarivanja prava naroda na samoopredeljenje, demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine i otklanjanja svih pretnji koje potiču sa njene teritorije", navela je Zaharova.

U fokusu ruske javnosti je situacija u vezi sa Pridnjestrovljem. Moskva je upozorila Kijev i NATO da ne pokušavaju "bilo kakve provokacije" jer će u suprotnom ruske trupe na tertitoriji otcepljenog dela Moldavije reagovati. Proteklih dana ruski zvaničnici su optuživali Kijev da se ukrajinske trupe približavaju granici sa tom nepriznatom državom, što su moldavske vlasti odbacile.