Čitaj mi!

Marš solidarnosti sa Ukrajinom u Beogradu, otvorena izložba "Godina nesalomivosti"

Na Trgu Republike održana je komemoracija žrtvama ukrajinsko-ruskog sukoba, a ambasador Ukrajine u Srbiji i predstavnici diplomatskog kora poručili su da agresija na Ukrajinu treba da se zaustavi. U Klubu "Koska" na Dorćol placu otvorena izložba "Godina nesalomivosti" koja prikazuje stradanja ukrajinskog naroda za godinu dana rata.

U obraćanju na skupu ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač rekao je da je nezavisna i suverena evropska država Ukrajina izdržala 365 dana sveobuhvatne i strašne agresije Rusije.

"Ne pre godinu dana, već pre devet godina, agresija Kremlja počela je anektiranjem ukrajinskog Krima i dela Donbasa", rekao je Tolkač.

Dodao je da je još 2014-2015, više od 1,5 miliona stanovnika napustilo Donbas, spasavajući se od takozvanih "ruskih oslobodilaca" na slobodnu teritoriju Ukrajine.

Naglasio je da u Ukrajini trenutno ima oko sedam miliona interno raseljenih lica i dodao da je još skoro osam miliona ljudi, uglavnom žena i dece, spas našlo u inostranstvu.

"Tokom godine rata u Ukrajini poginulo je 9.655 civila, među kojima 461 dete. Za ovo vreme okupatori su počinili više od 68.000 ratnih zločina", naveo je Tolkač.

Skup povodom godišnjice rusko-ukrajinskog sukoba počeo je u Pionirskom parku u organizaciji ukrajinskog udruženja "Čini dobro" zajedno sa Ambasadom Ukrajine, a pod sloganom "Marš solidarnosti i mira 365 dana".

Nekoliko stotina okupljenih građana odalo je poštu žrtvama na Trgu Republike, a među njima su bili i predstavnici ambasada i šef delegacije EU u Srbiji Emanule Žiofre, koji se obratio prisutnima.

Pored njega na podršku skupu su dali i ambasadorka Danske Suzan Šajn, ambasadorka Švedske Anika Ben David, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, ambasadorka Portugalije Marija Viržinija Mendes da Silva Pina, ambasador Poljske Rafal Perl, kao i brojni drugi predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Skupu su prisustvovali i poslanici Skupštine Srbije Biljana Stojković, Aleksandar Olenik, koji su se obratili prisutnima i poručili da podržavaju građane Ukrajine i saosećaju s njima.

Pored njih na skupu su bili i poslanik Dobrica Veselinović, kao i funkcioner SNS-a Dragan Šormaz.

Danas je održan performans ispred vrata ruske ambasade sa apelom da se prekine rat. Iza njih, još jednom stav Rusije ponavlja ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Naš je cilj da se završi taj rat koji je počeo ranije, počeo od krvavog državnog udara u 2014, pa traje dužih osam godina i Rusija u toku ovih osam godina dosledno, istrajno, principijalno, do kraja i veoma pošteno, i predsednik Rusije pre svega traže mirovno rešenje, političko rešenje ovog sukoba na osnovu Minskih događaja", rekao je Bocan Harčenko.