Čitaj mi!

Bajden: Branićemo svaki inč teritorije NATO-a, Rusija nikada neće pobediti

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je u Varšavi da je NATO ujedinjen više nego ikada ranije i da podrška Ukrajini neće biti uzdrmana. Branićemo svaki inč teritorije NATO-a, napad na jednu članicu, napad je na sve, poručio je predsednik SAD i najavio da će američki partneri uvesti još sankcija Moskvi ove nedelje.

Kijev se drži snažno, a podrška Ukrajini neće biti uzdrmana, poručio je Džozef Bajden, koji se u Varšavi sastao sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom, pošto je juče iznenada posetio Kijev.

U obraćanju ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, Bajden je rekao da se pre godinu dana svet pripremao za pad Kijeva. "Mogu da izvestim: Kijev se drži snažno, ponosno, i najvažnije, slobodno", istakao je predsednik SAD.

"Kada je predsednik Putin naredio svojim tenkovima da uđu u Ukrajinu, mislio je da će nas srušiti. Pogrešio je", istakao je Bajden. 

Putin je, kaže, mislio da će se NATO podeliti, ali "Alijansa je ujedinjena više nego ikada ranije".

Predsednik SAD je rekao da se ne može udovoljavati apetitima autokrata, već da im se mora suprostaviti. "Ukrajina nikada neće biti pobeda za Rusiju, nikada", poručio je Bajden.

"Zločini će biti kažnjeni"

Optužio je Moskvu da je "počinila zverstva prema ukrajinskom narodu" i da će zločini protiv čovečnosti i ratni zločini biti kažnjeni.

"Ovaj rat nije neophodan. To je tragedija. Predsednik Putin je izabrao ovaj rat. Svaki dan rata je njegov izbor. Mogao je jednom rečju da okonča rat. To je jednostavno. Ako Rusija prestane da napada Ukrajinu, to bi okončalo rat. Ako bi Ukrajina prestala da se brani od Rusije, to bi bio kraj Ukrajine. Zato se zajedno trudimo da Ukrajina može da se odbrani", rekao je Bajden. 

Zapad ne kuje zaveru da napade Rusiju, napomenuo je Bajden i najavio da će američki partneri uvesti još sankcija Moskvi ove nedelje.

"Neka niko ne sumnja, napad na jednog člana NATO-a, napad je na sve" 

"Branićemo svaki inč teritorije NATO-a", poručio je predsednik SAD. 

Najavio je da će SAD biti domaćin samita zemalja NATO-a sledeće godine. "Neka niko ne sumnja, američka posvećenost NATO-u i Član 5 su čvrsti kao stena", rekao je Bajden pozivajući se na načelo Alijanse da je napad na jednog člana napad na sve.

"Svaka članica NATO-a to zna. I Rusija to zna: napad na jednog, napad je na sve", poručio je Bajden.

"Podrška EU bez presedana" 

Bajden ističe da je EU obezbedila podršku za Ukrajinu bez presedana.

"Putin je pokušao da izgladnjuje svet i da pogorša globalnu krizu sa hranom, ali su umesto toga SAD i G7 odgovorile i obavezale se da će se suočiti sa krizom i povećati globalno snabdevanje hranom", rekao je Bajden.

Kaže da njegova supruga putuje širom Afrike, kako bi podigla svest o tom pitanju.

Na kraju posete Varšavi, Bajden će se sastati sa liderima takozvane "bukureštanske devetorke", koju čine istočnoevropske članice NATO-a, a sastanku će prisustvovati i generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg.