Čitaj mi!

Bajden u Kijevu obećao novu pomoć; Zelenski: Hvala na poseti i za oružje

Predsednik SAD Džozef Bajden boravio je u nenajavljenoj poseti Kijevu. Bajden je posetu Kijevu okarakterisao kao nepokolebljivu posvećenost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Džozef Bajden se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom svoje petočasovne posete Kijevu. Rekao je da je sa Bajdenom razgovarao o oružju dugog dometa, dok je američki predsednik rekao da će Ukrajina dobiti novi paket vojne pomoći vredan 500 miliona dolara koji će biti objavljen u utorak. 

Bajden je najavio još jednu isporuku vojne opreme, uključujući artiljerijsku municiju. U saopštenju Bele kuće navodi se da će ove nedelje objaviti i novi paket sankcija Rusiji.

Predsednik SAD istakao je u svojoj objavi na Tviteru da "potvrđuje nepokolebljivu posvećenost Amerike ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu".

"Kada je Putin započeo svoju invaziju pre skoro godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podeljen. Mislio je da može da nas nadživi. Ali je pogrešio. Tokom prošle godine, Sjedinjene Države su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine uz neviđenu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku - i ta podrška će trajati", navodi se u tvitu Džozefa Bajdena.

Dopisnik Fajnenšel tajmsa Kristofer Miler preneo je da je Bajden u Kijev doputovao vozom. 

Prvobitno je najavljeno da će američki predsednik posetiti Poljsku, ali je saopšteno da je Džozef Bajden stigao u glavni grad Ukrajine.