Čitaj mi!

Moldavija ponovo otvorila svoj vazdušni prostor

Nekoliko sati nakon što ga je zatvorila iz bezbednosnih razloga, Moldavija je ponovo otvorila svoj vazdušni prostor za civilno vazduhoplovstvo, saopštile u tamošnje vazduhoplovne vlasti.

Tenzije između Kišinjeva i Moskve porasle su nakon što je predsednica Moldavija Maja Sandu rekla da Rusija ima za cilj da sruši legitimnu vlast, što je Kremlj odbacio kao neosnovane tvrdnje.

"Er Moldova", nacionalni prevoznik, saopštio je ranije danas da je ta nekadašnja sovjetska republika privremeno zatvorila svoj vazdušni prostor.

U kratkom saopštenju u kojem je objavljeno da je nebo nad Moldavijim ponovo otvoreno, vazduhoplovne vlasti su dodale da će kasnije dati više informacija.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj, pre sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu na kojem učestvuje, rekao je da "zna da je Moldavija pod ruskim pritiskom".

"Znate da će Moldavija biti domaćin političke konferencije o Evropskoj političkoj zajednici", dodao je Borelj u izjavi novinarima.

Prema njegovim rečima, nema znakova da Rusija želi da zaustavi rat i iz tog razloga NATO će danas koordinirati način za dalju podršku Ukrajini.