Čitaj mi!

"Leopardi" i "abramsi“ za rođendan Zelenskom; Zaharova: Nemačka umešana u unapred planirani rat protiv Rusije

Rat u Ukrajini – 336. dan. Ukrajinska vojska potvrdila je da su se njene trupe povukle iz Soledara. Berlin zvanično potvrdio da šalje "leoparde 2" Kijevu, kao i da će dozvoliti i drugim zemljama da urade isto. Moskva odgovara da je ta odluka potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planirani rat protiv Rusije". Predsednik SAD Džo Bajden potvrdio da će SAD poslati 31 tenk "abrams“ u Ukrajinu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visokorangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Zelenski: Potrebno nam je oružja dugog dometa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i pozvao na isporuku raketa i aviona dugog dometa.

Zelenski se osvrnuo na razgovor sa Stoltenbergom rekavši da se "mora postići napredak u drugim aspektima naše odbrambene saradnje", odnosno u raketama dugog dometa, artiljeriji i avionima za Ukrajinu.

Komentarišući isporuku tenkova iz SAD i Nemačke poručio je da je time napravljen važan korak na putu ka pobedi.

Ovo je san. I to je zadatak. Važan zadatak za sve nas", rekao je Zelenski.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Bajden: Slanje tenkova dodatni dokaz o nepokolebljivoj podršci Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden se prilikom današnjeg obraćanja javnosti direktno obratio i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom rekavši da on danas slavi rođendan.

"Uz tebe smo koliko god bude trebalo", rekao je on, prenele su agencije.

Bajden je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin očekivao da će američka podrška Ukrajini s vremenom pasti i dodao da se u tome prevario.

"Mi smo ujedinjeni. Amerika je ujedinjena, baš kao i svet", rekao je Bajden dodavši da je odluka o slanju tenkova Abrams Ukrajini "dodatni dokaz o nepokolebljivoj podršci Ukrajini".

Nemačka je ranije danas odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja. Ukrajini će u prvom paketu biti dopremljeno 14 "leoparda" iz nemačkih vojnih rezervi, a Nemačka će obezbediti logistiku i municiju, a Bajden je u večerašnjem obraćanju najavio da će SAD poslati Ukrajini 31 tenk tipa Abrams.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Gram: Norveška spremna da isporuči tenkove Ukrajini

Ministar odbrane Norveške Bjorn Arild Gram saopštio je da će ova zemlja isporučiti tenkove Ukrajini, ali nije precizirao o kojoj količini tenkova se radi.

"Norveška će poslati tenkove nemačke proizvodnje "leopard 2" u Ukrajinu kao deo grupe zapadnih saveznika koji snabdevaju oružjem", rekao je ministar odbrane Bjorn Arild Gram.

Norveška vlada još nije objavila detalje o tome koliko će tenkova poslati, niti rokove za dopremanje tenkova u Ukrajinu.

(Gardijan

Opširnije Kraće

Bela kuća: Isporuke američkih tenkova Ukrajini mogu potrajati mesecima

Bela kuća saopštila je da će možda biti potrebno mnogo meseci da na svoje odredište stignu moćni američki tenkovi koje je predsednik Džo Bajden odlučio da pošalje u Ukrajinu.

Ukrajina treba da bude spremna za period kada se vreme popravi i ruska ofanziva ubrza, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je naglasio da Vašington mora da podržava Ukrajinu koliko god je to neophodno i dodao da nema naznaka da ruski lider Vladimir Putin ima planove za napad na teritoriju NATO-a.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Peskov: Davanje Kijevu oružje radi bezbednosti Evrope je apsurd

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da apsurdno zvuče pozivi Zapada da se zarad bezbednosti Evrope nastavi sa jačanjem ukrajinske vojske.

"Mnogi analitičari i političari misle da će povećanjem obima rata doneti bezbednost Evropi. To je apsurdno", rekao je Peskov, prenosi Tas.

Naveo je da se u ovom trenutku ne vidi mogućnost diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Zelenski zahvalio Bajdenu zbog odluke da pošalje tenkove Kijevu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je predsedniku SAD zbog oduke da Ukrajini pošalje 31 tenk "M1 abrams".

"Ovo je važan korak na putu ka pobedi. Danas je slobodni svet ujedinjen kao nikada pre kako bi ostvario zajednički cilj", napisao je Zelenski na Tviteru.

Ranije danas američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je da će SAD poslati 31 tenk "M1 abrams" u Ukrajinu.

On je tu odluku opisao kao pojačano angažovanje evropskih saveznika Ukrajine koji pokazuju da su i dalje ujedinjeni protiv ruske invazije.

Nemačka je odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja. Ukrajini će u prvom paketu biti dopremljeno 14 "leoparda" iz nemačkih vojnih rezervi, a Nemačka će obezbediti logistiku i municiju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je "iskreno zahvalan" Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu zbog "važne i pravovremene" odluke Berlina da Kijevu isporuči tenkove "leopard 2".

(Rojters

Opširnije Kraće

Bajden: SAD će poslati 31 tenk "abrams" u Ukrajinu

Predsednik SAD Džo Bajden je najavio da planira da pošalje 31 tenk "M1 abrams" u Ukrajinu kao stalnu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Bajden opisuje tenkove "M1 abrams" kao "najbolje tenkove na svetu" i "izuzetno složene za rad i održavanje" te dodaje da će za isporuku tih tenkova na teren biti potrebno vreme.

"Vreme koje ćemo iskoristiti da bismo bili sigurni da su Ukrajinci potpuno spremni da integrišu tenkove 'abrams' u svoju odbranu", rekao je Bajden.

Bela kuća je saopštila da će SAD takođe obezbediti neophodnu obuku i zalihe potrebne za rad i upravljanje tim tenkovima. 

"Današnja najava da će SAD poslati 31 tenk 'M1 abrams' u Ukrajinu je u velikoj meri nastavak naših napora da obezbedimo Ukrajini sposobnosti koje su joj potrebne da nastavi da se bolje brani", rekao je visoki zvaničnik administracije.

(Rojters, Gardijan

Opširnije Kraće

Unesko proglasio Istorijski distrikt Odese za svetsku baštinu u opasnosti

Agencija za kulturu Ujedinjenih nacija Unesko objavila je da je Istorijski distrikt Odese proglasila za svetsku baštinu u opasnosti.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će taj status doprineti zaštiti kulturnog nasleđa i omogućiti pristup novčanoj i tehničkoj međunarodnoj pomoći Odesi, gradu na jugu Ukrajine, koji je bombardovan od prošlog februara kada je započeo sukob između Rusije i Ukrajine, navodi Rojters.

U bombardovanju tokom jula 2022. uništen je deo velikog staklenog krova i prozora Muzeja lepih umetnosti Odese, koji je otvoren 1899. godine.

(Tanjug, Rojters)

 

 

 

Opširnije Kraće

Nemačka će, uz isporuku tenkova, proširiti vojnu pomoć Ukrajini

Nemačka planira da pošalje još vojne pomoći Ukrajini, pored toga što će isporučiti 14 borbenih tenkova "leopard 2", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

"Pored tenkova o kojima smo sada razgovarali, nameravamo da proširimo dosadašnje isporuke", rekao Šolc i naveo da je moguće da u budućnosti Nemačka pošalje Ukrajini PVO sisteme, tešku artiljeriju i višecevne bacače raketa.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka uvek biti na čelu podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, ali će se truditi da osigura da sukob ne eskalira toliko da se u njega uključi NATO.

Ranije danas Nemačka je odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

Ukrajini će u prvom paketu biti dopremljeno 14 "leoparda" iz nemačkih vojnih rezervi, a Nemačka će obezbediti logistiku i municiju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je "iskreno zahvalan" Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu zbog "važne i pravovremene" odluke Berlina da Kijevu isporuči tenkove "leopard 2".

(Rojters, Tanjug

Opširnije Kraće

Zaharova: Nemačka umešana u unapred planirani rat protiv Rusije

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je odluka da se Ukrajini pošalju tenkovi "leopard 2" potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planirani rat protiv Rusije".

Kako je napisala na svom Telegram nalogu, ako se tome dodaju navodi bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da je Zapad jačao Ukrajinu i da nije obraćao pažnju na sporazume iz Minska, onda je reč o "unapred planiranom ratu protiv Rusije".

"Nemojte kasnije da kažete da za to niste čuli", navela je Zaharova.

Nemačka je ranije danas odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

Ukrajini će u prvom paketu biti dopremljeno 14 "leoparda" iz nemačkih vojnih rezervi, a Nemačka će obezbediti logistiku i municiju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je "iskreno zahvalan" Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu zbog "važne i pravovremene" odluke Berlina da Kijevu isporuči tenkove "leopard 2".

(Rojters)

Opširnije Kraće

Ruski hakeri nakratko oborili pojedine nemačke sajtove

Ruski hakeri oborili su nekoliko nemačkih sajtova, kao odgovor na odluku Berlina da pošalje tenkove "leopard" Ukrajini, ali je nemačka sajber agencija BSI istakla da je taj napad imao malo efekta.

Ruska hakerska grupa "Kilnet" rekla je da će ciljati sajtove vlada, banaka i aviona preko DDoS napada.

"Trenutno, neki sajtovi nisu dostupni. Nema indikacija o uticaju na servise i, prema proceni BSI, ovo se ne očekuje ukoliko se preduzmu adekvatne zaštitne mere" saoštio je BSI i dodao da su neki sajtovi iz finansijskog sektora takođe ciljani.

DDoS napadi onesposobljavaju mrežu, računar ili neki drugi deo infrastrukture pa ih korisnici ne mogu koristiti.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Zelenski uveo sankcije za više sveštenika Ruske pravoslavne crkve

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visokorangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

Ovo je poslednja u nizu mera koje je Zelenski preduzeo protiv Ruske pravoslavne crkve.

U dekretu koji je objavljen na sajtu Zelenskog navodi se da su sankcije uvedene Vladimiru Novinskom, čije je bogatstvo pre rata ukrajinsko izdanje magazina Forbs procenilo na između 1,3 i 3,5 milijardi dolara.

Novinski, za kojeg se veruje da se trenutno nalazi u Nemačkoj, nosi titulu đakona i u prošlosti je sponzorisao ogranak Ukrajinske pravoslavne crkve koja je, navodno, bila povezana s Moskvom.

Sankcije su takođe uvedene i namesniku manastira Pečerska lavra iz Kijeva Pavelu Lebedu, kao i drugim sveštenicima iz regionalnih ogranaka crkve na istoku i jugu Ukrajine.

Britanska novinska agencija podseća da su ranije ove nedelje uvedene sankcije za 22 Rusa povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Zelenski: Zahvalan sam kancelaru Šolcu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao je da je "iskreno zahvalan" Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu na "važnoj i blagovremenoj" odluci Berlina da Kijevu obezbedi borbene tenkove.

Zelenski je to komentarisao u objavi na Telegramu nakon telefonskog razgovora sa nemačkim kancelarom.

"Iskreno sam zahvalan kancelaru i svim našim prijateljima u Nemačkoj", napisao je Zelenski.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Šolc: Nemačka će uvek biti predvodnik u podršci Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Berlin uvek biti u predvodnik kada je reč o podršci Ukrajini protiv ruske invazije, ali će takođe raditi na tome da sukob ne eskalira pa da mora da se uključi NATO, rekao je u sredu kancelar Olaf Šolc.

"Nemačka će uvek biti u prvom planu kada je u pitanju podrška Ukrajini", rekao je Šolc poslanicima u Bundesveru nakon što je odlučio da dâ zeleno svetlo za slanje tenkova "leopard 2"

S druge strane, istakao je da podržava Ukrajinu, ali da se "istovremeno mora sprečiti da rat eskalira u rat između Rusije i NATO-a".

Istakao je da ostaje pri odluci da Kijev neće dobiti borbene avione.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Ukrajinska vojska priznala povlačenje iz Soledara

Ukrajinska vojska potvrdila je da su se njene trupe povukle iz Soledara u istočnoj Ukrajini, skoro dve nedelje nakon što su ruske snage rekle da su zauzele mali grad sa rudnikom soli.

Da bi se sačuvali životi vojnog osoblja, odbrambene snage su se povukle iz Soledara", rekao je portparol vojske Sergij Čerevati.

To je prva potvrda ukrajinske strane da su ruske snage zauzele Soledar, koji se nalazi u Donjeckoj oblasti.

"(Naše snage) su ispunile svoj glavni zadatak da spreče neprijatelja da se sistematski probije u pravcu Donjecka", naveo je Čerevati.

Dodao je da ruske snage nisu uspele da se probiju do pozadinskih linija ukrajinskih trupa.

Čerevati je rekao da ukrajinske snage ni u jednom trenutku nisu bile opkoljene u Soledaru tokom žestokih borbi i da nijedan borac nije zarobljen.

Soledar, koji je pre rata imao 10.000 stanovnika, postao je epicentar ruskog napada nekoliko nedelja početkom januara.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Ambasada Rusije u Berlinu: Slanjem tenkova, Nemačka napušta svoju "istorijsku odgovornost prema Rusiji"

Ruska ambasada u Nemačkoj saopštila je u sredu da odluka Berlina da odobri isporuku tenkova "leopard 2" Ukrajini znači da napušta svoju "istorijsku odgovornost prema Rusiji" koja je proistekla iz nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu.

Ambasada je u saopštenju navela da će ta odluka podići sukob na novi nivo.

"Ova izuzetno opasna odluka dovodi sukob na novi nivo konfrontacije i u suprotnosti je sa izjavama nemačkih političara o nespremnosti Savezne Republike Nemačke da bude uvučena", rekao je ambasador Sergej Nečajev.

(Reuters

Opširnije Kraće

Španija, Holandija u Finska nude svoje "leoparde"

Iz Madrida, Haga i Helsinkija ističu da su spremni da pošalju svoje "leoparde" Kijevu. 

Španija je spremna da Ukrajini obezbedi tenkove "leopard 2", izjavila je ministarka odbrane te zemlje Margarita Robles nakon što je Berlin pristao da pošalje tenkove i dozvoli drugim saveznicima u NATO-u da učine isto.

Prema istraživaču bezbednosti i odbrane Feliksu Arteagi iz istraživačkog centra Elkano, Španija ima 108 tenkova 2A4.

Oko 53 letelice su u rezervi i trebalo bi da se remontuju, rekao je Arteaga, dodajući da će za njihovu pripremu verovatno biti potrebno nekoliko meseci.

I holandski premijer Mark Rute poručio je da je ta zemlja spremna da isporuči borbene tenkove Ukrajini ako bude potrebno.

Finski ministar odbrane takođe je rekao da Helsinki planira ustupanje svojih "leoparda". 

Varšava je još u utorak pre zvanične odluke Berlina zatražila da joj Nemačka odobri reeksport tenkova u Ukrajinu.

(Reuters, RTS)

Opširnije Kraće

Berlin potvrdio da šalje "leoparde", uskoro počinje obuka ukrajinskih posada

Nemačka će poslati tenkove "leopard 2" u Ukrajinu i odobriti njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja, navodi se u saopštenju portparola nemačke vlade Štefena Hebestrajta.

"Cilj je bio brzo formiranje dva bataljona sa tenkovima 'leopard 2' za Ukrajinu", ističe se u saopštenju i dodaje da će Nemačka u prvom koraku obezbediti 14 "leoparda" iz svojih zaliha.

Uskoro će početi obuka ukrajinskih tenkovskih posada u Nemačkoj, a Berlin će takođe obezbediti logistiku i municiju, zaključuje se u saopštenju.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Kremlj: Goreće tenkovi "abrams" ukoliko ih SAD pošalju

Mogućnost da SAD isporuče ukrajini "abramse", Kremlj je ocenio kao "skupu glupost", ističući da će ti borbeni tenkovi "goreti".

Američki zvaničnici nezvanično su saopštili da je Vašington spreman da pošalje desetine svojih borbenih tenkova "M1 abrams", promenivši svoju prethodnu poziciju.

Tenk ima cev kalibra 120 milimetara.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Moskva: "Admiral Gorškov" testirao "cirkon" u računarskoj simulaciji

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je fregata "Admiral Gorškov" testirala svoje ofanzivne sposobnosti u Atlantskom okeanu.

U saopštenju se navodi da je fregata testirala nadzvučne rakete "cirkon", koje imaju domet od 900 kilometara, koristeći računarsku simulaciju.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Ruski ambasador: Slanje "abramsa" Kijevu bila bi još jedna provokacija Vašingtona

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov smatra da bi potencijalna isporuka borbenih tenkova Vašingtona Kijevu bila "još jedna očigledna provokacija".

"Očigledno je da Vašington namerno pokušava da nam nanese strateški poraz", napisao je Antonov u izjavi objavljenoj na Telegramu.

"Ako SAD odluče da isporuče tenkove, onda opravdavanje takvog koraka argumentima o 'odbrambenom oružju' definitivno neće uspeti. Ovo bi bila još jedna eklatantna provokacija protiv Ruske Federacije", dpdao je Antonov.

Očekuje se da će SAD već danas objaviti osdluku o slanju teških tenkova "abrams" u Ukrajinu.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Zelenski: Moskva sprema novu ofanzivu, potrebna nam je isporuka tenkova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao je da je Kijevu potrebna odluka saveznika o osporuci modernih tenkova za jačanje odbrane zemlje od Rusije i ponovio tvrdnju Ukrajine da Rusija planira novu ofanzivu, sa, kako ističe, prvim znacima koji su već vidljivi na širem području Donbasa, na jugoistoku Ukrajine.

Tvrdi da Moskva želi da ubaci još ljudstva i opreme kao i da pojača pritisak u pravcu Bahmuta, Vuledara i drugde.

Borbe oko istočnog grada Bahmuta su se pojačale poslednjih nedelja, a Rusija tvrdi da je u svojoj kampanji tamo postigla niz uspeha.

(theguardian.com)

Opširnije Kraće

Odluka Berlina koju su svi saveznici Kijeva u Evropi očekivali, prema pisanju "Špigela" konačno je stigla. Navodi se da je nemački kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje tenkove "leopard 2" u Ukrajinu i dozvoli drugim zemljama kao što je Poljska da to isto učine.

U objavi se navodi da je nemačka spremana da pošalje bateriju, u kojoj bi trebalo da bude 14 "leoparda".

Berlin je nešto ranije primio zahtev Varšave da joj odobri reeksport "leoparda 2" u Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ističe da članice Alijanse ne treba da šalju samo odbrambeno oružje već i ono koje će Kijevu omogućiti da povrati izgubljene teritorije.

Kremlj upozorava da je slanje tenkova Ukrajini uplitanje NATO-a u sukob i da bi to trajno obeležilo odnose Rusije i Nemačke.

"Naši odnosi su na najnižoj tački, nema sadržajnog dijaloga ni sa Nemačkom ni sa drugim zemljama Evropske unije i NATO-a. Isporuke tenkova 'leopard' ne obećavaju ništa dobro odnosima Rusije i Nemačke. Trajno će ih obeležiti", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Čini se da Vašington odustaje od svog protivljenja slanja borbenih tenkova "M1 abrams" Kijevu, a najava promene kursa mogla bi doći već ove nedelje, rekla su dva neimenovana američka zvaničnika Rojtersu.

Novoimenovani komandant grupe združenih snaga za zonu "specijalne vojne operacije" Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju rekao je da je nova ruska vojna reforma odgovor na mogućnost širenja NATO-a kao i "kolektivnom Zapadu" na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije.

"Vladimir Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na pretnje ruskoj bezbednosti", rekao je Gerasimov za portal Argumeti i fakti.

U Ukrajini borba i sa korupcijom. Vlasti u Kijevu smenile su načelnike Dnjepropetrovske, Zaporoške, Kijevske, Sumske i Hersonske oblasti.

Među smenjenim političarima su i zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov i zamenik šefa predsedničkog kabineta Kirilo Timošenko.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Kijev predložio Minsku pakt o nenapadanju.