Čitaj mi!

Sankcije EU za Putina i Lavrova

EU na listu sankcionisanih osoba stavlja i predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova zbog akcije u Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Žozep Borelj je nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU rekao da su jedini lideri na svetu sankcionisani od strane EU Asad iz Sirije, Lukašenko iz Belorusije, a sada Putin iz Rusije.

Borelj je naveo da bi u narednim danima Rusija mogla da bude isključena iz SWIFT-a i da sve zavisi od njenog ponašanja.

"Vladimir Putni nije ruski narod", rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, očigledno je namera Rusije da napravi savezničku vladu u Kijevu.

Kaže da Rusija mora da vidi da će biti izolovana iz međunarodne zajednice i da nije reč o Ukrajini, Rusiji, već o međunarodnim pravilima.

Borelj kaže da postoji rizik od uticaja Moskve koji bi mogao da izazove probleme u ruskom susedstvu i najavljuje konkretnu podršku za Moldaviju, Gruziju i nadzor nad Zapadnim Balkanom.

"Videćemo provokacije na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH. Kako bismo podržali stabilnost te zemlje odlučio sam da mobilišem rezervne snage Operacije Altea, što značio raspoređivanje dodatnih 500 vojnika ove Misije na terenu tokom narednih dana", kaže Borelj.

Šef diplomatije EU osudio je ruske dezinformacione kampanje, a posebno onu o navodnoj intervenciji Rusije kako bi sprečila genocid nad narodom u Dombasu koji govori ruski.

Borelj naglašava da je EU u kontaktima sa međunarodnim partnerima kako bi osigurala najširu moguću međunarodnu osudu ponašanja Rusije.

Ocenjuje da opasnost od "agresivnog ponašanja Putina" nije samo problem Ukrajine i EU već međunarodne zajednice.

"Rusija mora da vidi da će biti izolovana od međunarodne zajednice", kaže Borelj.

Borelj kaze da će nakon večerašnjeg Saveta bezbednosti UN na kome očekuje ruski veto na francusku rezoluciju o osudi napada na Ukrajinu, sa istim preglogom ići na Generalnu skupštinu UN da bi se videlo ko osuđuje ovakvu agresiju i ponašanje Rusije.