Čitaj mi!

Borbe na prilazima Kijevu, ruski veto u Savetu bezbednosti

Rusija je stavila veto na nacrt Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je trebalo da se osudi ruska akcija u Ukrajini. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da su predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova te države Sergej Lavrov obuhvaćeno novim sankcijama EU. Sankcije uveo i London. Portparol predsednika Ukrajine saopštio da Rusija i Ukrajina razmatraju mesto i vreme za pregovore. Nastavljeni ruski raketni napadi na Kijev i druge delove zemlje, saopštile su ukrajinske vlasti. Ruska vojska je zauzela aerodrom "Gostomel" u blizini Kijeva, ali Rusi negiraju da je bilo raketnih napada na grad i najavljuju uvođenje sankcija zapadnim zemljama.

Borbe se vode na ulicama, građani upozoreni da ne izlaze

Kijevske vlasti apelovale su na građane da ostanu u skloništima i kućama, jer se borbe vode na ulicama.

Građani su upozoreni da ne izlaze na terase i prozore, te da ukoliko je to moguće borave u prostorijama u kojima nema prozora.

Ovo upozorenje izdato je pošto se u gradu sve češće čuju pucnjava i detonacije.

(TSN)

Opširnije Kraće

Vašington ponudio evakuaciju, Zelenski odbio

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbio je ponudu Vašingtona da, u slučaju potrebe, bude evakuisan iz Kijeva, javlja Vašington post.

(Washington Post)

 

Rusi napreduju sa zapada, Ukrajinci drže istočne prilaze Kijeva

Ruske snage ušle u predgrađa Kijeva sa zapadne strane, ali Ukrajinci za sada uspevaju da zaustave napredovanje protivnika sa istoka, navode američki analitičari sa Instituta za proučavanje sukoba.

Navode i da su ruske snage odbijene na prilazima još nekoliko gradova u Ukrajini, ali i da su brzo promenili taktiku tako što su prosto prošli okolo.

Analitičari smatraju i da bi sporije napredovanje u Donbasu moglo biti rezultat taktičke odluke da se ukrajinske snage koncentrišu na liniji fronta.

Institut za proučavanje sukoba osnovali su generali Dejvid Patreas i Džek Kin, bivša ambasadorka Keli Kraft i bivši senator Džo Liberman.

EPA/ MIKHAIL PALINCHAK
Opširnije Kraće

Borbe na prilazima Kijevu

Ukrajinski mediji javljaju da se na obodima Kijeva vode žestoke borbe. Kijev idipndent piše o bormaba oko termoelektrane, dok Unian javlja da se borbe vode oko stanice metroa. Borbe su praćene povremenim eksplozijama različitog intenziteta.


(Unian)

Guteres: Dajmo još jednu šansu miru

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres postavio je Sudanca Amina Avada za koordinatora UN za ukrajinsku krizu.

Istovremeno šef UN je pozvao sve strane da "daju miru još jednu šansu".

"Ujedinjene nacije su nastale posle rata kako bi okončale ratove. Danas, taj cilj nije ostvaren. Dajmo miru još jednu šansu", napisao je Guteres na Tviteru.

(UN) 

Opširnije Kraće

Zelenski se obratio građanima: Ova noć biće teža od dana

Ova noć u Ukrajini biće teža od dana, Rusija će krenuti u ofanzivu, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju građanima.

Zelenski je naglasio da će Rusija ove noći upotrebiti sve snage koje ima da slomi otpor ukrajinske vojske.

"Moram potpuno iskreno da kažem: ova noć će biti teža od dana. Mnogi gradovi naše države su na udaru: Černihiv, Sumi, Harkov... u Donbasu, gradovi na jugu Ukrajine", poručio je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodao je da se posebna pažnja mora obratiti na Kijev i da se glavni grad ne sme izgubiti.

"Ove noći će krenuti u juriš. Svi razumemo šta nas čeka: ovu noć moramo preživeti. Sudbina Ukrajine se odlučuje upravo sada", istakao je Zelenski.

(Tanjug

Veto Rusije na nacrt Rezolucije u Savetu bezbednosti

Rusija je stavila veto na nacrt Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je trebalo da se osudi ruska akcija u Ukrajini, dok je Kina bila uzdržana na glasanju.

Uzdraženi su bili i Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija.

Tekst rezolucije predložile su SAD.

Preostalih 11 članova Saveta bezbednosti glasalo je za Rezoluciju. 

(Rojters

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Zaseda Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je sednicu na kojoj bi trebalo da glasa o predlogu rezolucije kojom se osuđuje Rusija za akciju u Ukrajinu.

Upozorenja na vazdušnu opasnost u Kijevu

U poslednja tri sata u Kijevu su mogle da se čuju sirene koje upozoravaju na mogući udar iz vazduha.

Građanima je poručeno da se upute u skloništa.

(Kijev independent)

Zaharova: Odnosi Rusije i Zapada bliže se tački bez povratka

Odnosi Rusije i Zapada približavaju se tački bez povratka, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi TAS.

Uvođenje sankcija ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu odražavaju "apsolutnu nemoć" Zapada kada je reč o spoljnoj politici, kazala je Zaharova, navodi agencija RIA Novosti

(Rojters)

Ukrajina i Rusija razmatraju mesto i vreme pregovora

Ukrajina i Rusija razmatraju mesto i vreme za pregovore, saopštio je Sergij Nikiforov, portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Ukrajina je bila i ostaje spremna da razgovara o prekidu vatre i o miru", dodao je Nikiforov.

(Rojters)

Ruske snage ušle u Melitopolj na jugu Ukrajine

Ruske trupe ušle su u grad Melitopolj na jugu Ukrajine, prenosi Interfaks pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

(Rojters

I SAD i Kanada uvode sankcije Putinu i Lavrovu

SAD će se pridružiti Evropskoj uniji u direktnom sankcionisanju ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, potvrdila je Bela kuća.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da je odluka doneta nakon telefonskog razgovora predsednika Bajdena i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

"SAD će se pridružiti u sankciojama protiv predsednika Putina i ministra spoljnih poslova Lavrova i članova ruskog tima za nacionalnu bezbednost", rekla je Psakijeva.

Sankcije će uvesti i Kanada, rekao je premijer Džastin Trudo.

Kanada će uvesti dodatne sankcije Belorusiji i njenim liderima za "podsticanje" ruske akcije u Ukrajini.

(Si-En-En, Rojters

Bugarska zatvara vazdušni prostor za ruskih aviona

Bugarska zabranjuje dolazak u zemlju avionima kojima upravljaju ruske avio-kompanije i zatvoriće vazdušni prostor za prelet ruskih aviona od subote, saopštilo je Ministarstvo transporta te zemlje.

(Rojters

Vang: Kina poštuje suverenitet Ukrajine, i rusku brigu za bezbednost

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je visokim evropskim zvaničnicima rekao da Kina poštuje suverenitet zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali da se mora adekvatno odgovoriti i na  zabrinutost Rusije oko širenja NATO-a na istok.
Opširnije Kraće

Stejt department: Rusija mora da prekine akciju ako ozbiljno razmišlja o diplomatiji

Ponuda Rusije za razgovore sa Ukrajinom je pokušaj da se vodi diplomatija "na cevi pištolja", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Napominje da Rusija mora da prekine akciju ako ozbiljno razmišlja o diplomatiji.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Velika Britanija uvela sankcije Putinu i Lavrovu

Britanija je uvela sankcije kako bi zamrzla imovinu predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, za koga se navodi da je bio ključni donosilac odluka ruske vlade.

(Rojters)

Kličko: Čulo se pet eksplozija u Kijevu blizu elektrane

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da se u tom gradu čulo pet eksplozija u kratkom intervalu u blizini elektrane i da je na lice mesta upućena Hitna pomoć.

Dodao je da su mostovi u gradu pod zaštitom i da to podrazumeva i specijalnu kontrolu, jer se "približavaju ruske trupe".

"Situacija je sada, bez preterivanja, preteća po Kijev. Noć, blizu je jutro, biće veoma teško", rekao je Kličko. 

(Rojters)

Opširnije Kraće

Prekinuti pregovori o pristupanju Rusije OECD-u

Pregovori o pristupanju Rusije Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koji su u zastoju od 2014. godine, su prekinuti, saopštila je danas ta organizacija.

OECD je kao razlog za tu odluku navela "agresiju Rusije na Ukrajinu", prenosi Interfaks.

OECD je najavio i da će preduzeti druge korake za reviziju odnosa sa Rusijom, pa će moskovska kancelarija organizacije biti zatvorena, a Rusija više neće dobijati pozive na ministarske sastanke te organizacije.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Analiza istoričara Aleksandra Životića o akciji u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je ukrajinske vojnike da uzmu vlast u svoje ruke. Istovremeno, i Moskva i Kijev šalju poruke da su za povratak razgovorima na najvišem nivou. Istoričar Aleksandar Životić kaže za RTS da uz ogradu da se radi o informacijama koje se mogu dobiti iz javno dostupnih izvora, jasno je da je operacija, njena kopnena komponenta, usmerena u tri pravca.

"Jedan je pravac koji vodi iz Belorusije prema Kijevu koji se račva u dva pravca da bi oklopni mehanizovani sastavi nastupajući sa obale Dnjepra izvršili dvostruku funkciju. Jedan je odsecanje Kijeva, a drugi je cilj očigledan - presecanje veze između istočnog i zapadnog dela Ukrajine, kako bi se onemogućilo prebacivanje trupa sa zapada zemlje. Sam pritisk na Kijev govori dovoljno. Jedan pravac vodi prema Harkovu i tu jasno vidimo da su ruske trupe praktično pred samim gradom", kaže Životić.

Treći bitan pravac je, kaže, onaj koji vodi sa Krima. On se račva prema Odesi i istočno prema Mariupolju.

"Ruske trupe nastupaju sa gotovo polukružne operativne osnovice što situaciju usložnjava kada je u pitanju ukrajinsko gledište, jer sama izloženost Ukrajine prema Rusiji i Belorusiji govori o nezavidnom položaju Ukrajine", rekao je Životić.

Pravac preko Černobilja - nastupanje je znatno brže, kada je u pitanju istočni pravac, ističe Životić.

"Vide se kontradiktorne informacije, koje su vezane pre svega za borbe oko Černigova gde se po mirnodopskoj dislokaciji ukrajinskih trupa nalazi komanda za sever zemlje. Jasno je da je tu izveden jedan helikopterski desant taktičkog značaja i da je bilo borbi", ističe Životić.

Životić napominje da je čitav prostor oko Černobilja pod visokim nivoom kontaminacije još uvek i da je teško reći kako na to utiču operacije.

"Černobilj je na ključnom pravcu koji vodi prema Kijevu sa desne obale Dnjepra. Tu su pravci nastupanja dosta kanalisani, naričito kad se radi o snažnim oklopnim mehanizovanim sastavima, pošto su upućeni da nastupaju po uobičajenim rutama, kada se ima u vidu da je tu močvarno zemljište. Pravas od Krima prema Mariupolju je namera dvostruka. Spajanje sa snagama DNR-a, a drugi pravac prema Hersonu je važan zbog vodosnabdevanja i odbacivanje ukrajinskih vojnih snaga daleko od samog Krima", dodaje Životić.

Prema njegovim rečima osnovni cilj operacije je vezan za odbacivanje glavnine ukrajinskih snaga na kopno i da se obezbedi Krim.

"Na drugoj strani bilo je potrebno iz vazduha pre svega uništiti ključne vojne potencijale Ukrajine, zato je akcija bila usmerena i na zapad zemlje i tako neutralisati pre svega PVO. Tuklo se po stacionarnim radarskim-stanicama, komandnim mestima i centrima veze kako bi se onemogućila dejstva ukrajinske avijacije. Vidimo da se ukrajinska strana suprostavlja po doktrinama opštenarodnog rata", kaže Životić.

Kao rezultat poslednjih događaja u nekim od pregovora će se, smatra Životić, naći oni elementi o tome kako će Ukrajina izgledati, da će se tražiti da ona očigledno ne raspolaže sistemima naoružanja i vojne opreme kojima bi mogla da ugrozi istok zemlje i neutralan položaj Ukrajine u budućnosti. Ruska pozicija je, dodaje, jasno definisana aktom priznanja dve samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku.

Razgovor Jelene Terzić sa Aleksandrom Životićem
Opširnije Kraće

Oko 19.000 Ukrajinaca izbeglo u Rumuniju

Ukupno 19.000 Ukrajinaca ušlo je u Rumuniju preko šest graničnih prelaza, izjavio je rumunski premijer Nikolae Čiuca.

Obraćajući se novinarima na graničnom prelazu na severoistoku Rumunija, Čiuca je rekao da ih je oko 8.000 prošlo kroz Rumuniju na putu za Bugarsku i Mađarsku.

Desetine hiljada Ukrajinaca, uglavnom žena i dece, prešlo je u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku i Slovačku od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini.

(Rojters

Opširnije Kraće

Zelenski razgovarao sa Bajdenom o jačanju sankcija Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski napisao je na Tviteru da je sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom razgovarao telefonom o jačanju sankcija Rusiji, odbrambenoj pomoći i antiratnoj koaliciji.

"Zahvalan sam za podršku Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini", poručio je Zelenski na Tviteru.

Putin i Lavrov na meti sankcija EU

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da se Savet EU saglasio da na listu sankcionisanih osoba stavi i ruskog predsednika i ministra spoljnih poslova Vladimira Putina i Sergeja Lavrova.

Evropska unija ne planira skoro sledeći paket sankcija Rusiji, ali je spremna da dopuni mere koje su već najavljene u skladu sa ruskom aktivnošću i konsenzusom u EU, rekao je Borelj.

(Rojters

Uništeno 211 ukrajinskih vojnih ciljeva

Ruske snage su "odsekle" dva grada na severoistoku Ukrajine - Sumi i Konotop, prenosi agencija Interfaks pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

Ruske snage su uništile 211 ukrajinskih vojnih ciljeva, prenosi Interfaks.

(Rojters

NATO raspoređuje još vojnika na istoku Evrope

Lideri NATO-a saopštili su da su poslali još vojnika u istočnu Evropu nakon ruske vojne akcije u Ukrajini.

"Učinićemo sva neophodna raspoređivanja kako bismo obezbedili snažno i kredibilno odvraćanje i odbranu širom Alijanse, sada i u budućnosti. Naše mere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće", navelo je 30 lidera u zajedničkoj izjavi nakon virtuelnog samita kojim je predsedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

U saopštenju se Rusija poziva da prekine akciju i povuče snage iz Ukrajine.

"Ovaj dugo planirani napad na Ukrajinu, nezavisnu, mirnu i demokratsku zemlju, je brutalan i potpuno ničim izazvan i neopravdan", navodi se u saopštenju.

Opširnije Kraće

Zaharova: NATO je hteo da uništi Jugoslaviju, Rusija neće Ukrajinu

NATO je želeo da uništi SR Jugoslaviju tokom bombardovanja 1999. godine, dok Rusija u Ukrajini sprovodi specijalnu vojnu operaciju koja ima odbrambeni cilj, izjavila je za Tanjug portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je tako prokomentarisala konstaciju Tanjuga da mnogi analitičari porede Putinove argumente i vojnu strategiju u Ukrajini sa onom koju je NATO koristio tokom napada na Jugoslaviju.

"Takva poređenja nisu adekvatna, niti validna. Mi znamo kako Zapad voli da lažira i iskrivljuje činjenice. Drugo, ministar Lavrov je ranije danas podsetio na konferenciji da je NATO bombardovao Jugoslaviju. Tražili ste razlike? Dakle, NATO je tada ciljao vojnu, civilnu infrastrukturu, bilo je to 'tepih' bombardovanje. Bombardovali su kinesku ambasadu, rekli su da je greška. Koliko je civila poginulo jer su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme zbog NATO bombi", zapitala je Zaharova.

Ruska vojna operacija, tvrdi Zaharova, ima defanzivni cilj. 

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Bocan-Harčenko: Operacija ruskih vojnih snaga - kraj, a ne početak rata

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da je Rusija imala samo jedan izbor - vojnu operaciju i izrazio uverenje da je ta operacija ''kraj rata''.

"Nije tačno da je počeo rat, počeo je kraj rata. Ratovalo se osam godina, ginuli su civili, deca... Rusija je bila veoma strpljiva tražeći političko rešenje, ali i strpljenju dođe kraj", istakao je ambadsador.

Nama je data samo jedna opcija, a tražili smo više, kaže on i dodaje da je Rusija osam godina "radila mnogo i činila sve" da se reši unutrašnja kriza u Ukrajini političkim putem uz realizaciju i poštovanje Minskih sporazuma, ali da to nije bio cilj vlasti u Kijevu.

"Njihov cilj je bio vojno rešenje, bio je pritisak na narod koji tamo živi, a skoro milion njih su građani Rusije. Mi sada štitimo te ljude, ali i nacionalne interese Rusije", naveo je  ambasador.

"Ukrajina danas brani celu Evopu, nadamo se vojnoj pomoći"

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič smatra da Ukrajina danas brani celu Evropu, i konstatuje kako "sita, dovoljna i bogata Evropa ne zna šta treba da radi".

"Evropa se plaši više nego Ukrajinici", rekao je Aleksandrovič za Tanjug, a na pitanje o tome kakva je situacija na terenu, kaže da se ona menja iz minuta u minut i da Rusija uprkos nadi, nije uspela da zauzme veću teritoriju, nijedan veliki grad.

Ukrajinska vojska, tvrdi on, nanosi veću štetu ruskoj vojsci nego obrnuto, i navodi da Rusi već imaju više od 1.000 žrtava.

Moskva: Pretnje sankcijama iz Londona samo će dovesti do nove eskalacije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da pretnje sankcijama koje stižu iz Londona neće odvratiti Rusiju, ali će samo dovesti do nove eskalacije, prenose RIA novosti.

Britanski premijer Boris Džonson najavio je najveći paket sankcija Rusiji do sada, kojim će biti ciljane banke, članovi najužeg okruženja predsednika Vladimira Putina i bogati Rusi koji žive u Londonu.

(Rojters)

Rusija isključena iz ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da nijedan ruski izvođač neće nastupiti na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije, jer bi time takmičenje bilo na "lošem glasu".

Pre donošenja odluke, EBU je odvojio vreme da se opširno konsultuje sa svojim članstvom, navodi se u saopštenju. 

Izvršni odbor EBU-a doneo je odluku na osnovu ranije preporuke upravnog tela Pesme Evrovizije, na osnovu pravila i vrednosti EBU-a. Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski komitet EBU-a.

Opširnije Kraće

Evroliga: CSKA, Zenit i Uniks domaćini na neutralnom terenu

Ruski evroligaški klubovi biće domaćini na neutralnom terenu, to je odluka koju je donela Evroliga na hitnom sastanku.

"Odluke su donete kako bi se zaštitio integritet takmičenja, omogućavajući ekipama da brane svoje pravo na terenu. Time izolujemo sport od bilo kakvih političkih akcija", saopšteno je iz Evrolige.

(Tanjug

Peskov: Došlo je do pauze u kontaktima

Kremlj je saopštio da je ponudio da sa Ukrajinom održi pregovore u Minsku, nakon što je Ukrajina navela da je spremna da razgovara o tome da se proglasi neutralnom teritorijom, ali da je umesto Minska, Kijev predložio Varšavu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Ukrajina tada uzela prilično dug tajm-aut i da je sada došlo do pauze u kontaktima.

Tokom te pauze, kako je naveo Peskov, ukrajinski nacionalisti raspoređuju raketne sisteme u stambenim područjima u velikim gradovima.

Peskov nije pružio dokaze kojima bi potkrepio tu tvrdnju, ali je rekao da je to veoma opasan razvoj događaja.

Rojters navodi da ukrajinske vlasti to za sada nisu komentarisale.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Luiđi di Majo: Rusija suspendovana iz Saveta Evrope

Rusija je suspendovana iz Savet Evrope posle napada na Ukrajinu, saopštio je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo.

Ruska Federacija izgubila je pravo na predstavljanje u Komitetu ministara i u Parlamentarnoj skupštini zbog oružanog napada na Ukrajinu.

U Starzburu navode da odluka stupa na snagu odmah, i da je u pitanju privremena, a ne konačna mera i da svi kanali komunikacije sa Rusijom ostaju otvoreni.

"Danas usvojena odluka znači da Ruska Federacija ostaje članica Saveta Evrope i potpisnica relevantnih konvencija Saveta Evrope, uključujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima", navodi se u saopštejnu Saveta Evrope.

Dodaje se da sudija izabran u Evropski sud za ljudska za Rusku Federaciju takođe ostaje član tog suda, a da će predmeti podneti protiv Ruske Federacije nastavti da se razmatraju i presuđuju pred Sudom.

Savet Evrope je formiran nakon Drugog svetskog rata kako bi štitio ljudska prava i vladavinu zakona širom evropskog kontinenta i odvojen je od EU.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Policijski čas u Lavovu na zapadu Ukrajine

Grad Lavov koji se nalazi na zapadu Ukrajine uveo je policijski čas, javila je ukrajinska agencija Interfaks pozivajući se na gradske zvaničnike.

"Policijski čas se uvodi od 22.00 do 6.00", rekao je šef lokalne administracije Maksim Kozicki.

Kozicki je, prenosi Interfaks, rekao da će se obezbediti propusnice stanovnicima regiona zaposlenim u kritičnim infrastrukturnim granama.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Putin pozvao ukrajinsku vojsku: Uzmite vlast u svoje ruke

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je ukrajinsku vojsku da preuzme vlast u svojoj zemlji.

"Još jednom apelujem na vojna lica oružanih snaga Ukrajine – ne dozvolite neonacistima da  decu, žene i starce koriste kao ljudski štit", rekao je Putin.

Predsednik Rusije poručio je ukrajinskoj vojsci: "Preuzmite vlast u svoje ruke, biće lakše da postignemo sporazum."

(Ria Novosti, Rojters)

Opširnije Kraće

Borelj: Zatražio sam od Pekinga da iskoristi svoj uticaj na Moskvu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj očekuje da se na listi onih koje će pogoditi nove sankcije EU nađu i imena ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Borelj je zatražio od Pekinga da iskoristi svoj uticaj na Moskvu da poštuje suverenitet Ukrajine, dodajući da ako Generalna skupština UN ne osudi invaziju Rusije na Ukrajinu onda imamo "zakon džungle".

"Razgovarao sam sa kineskim ministrom, tražeći od njega da iskoristi njihov uticaj da se poštuje suverenitet i integritet svih, uključujući i Ukrajinu", rekao je Žosep Borelj.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Peskov: Putin spreman da pošalje delegaciju na pregovore

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da pošalje delegaciju u belorusku prestonicu Minsk na pregovore sa Ukrajinom, saopštio je portparol Kremlja Dmitri Peskov, javlja Tas.

"Kao odgovor na predlog Volodimira Zelenskog, Vladimir Putin je spreman da pošalje delegaciju na nivou predstavnika ministarstava odbrane i spoljnih poslova kao i predsedničke administracije u Minsk na pregovore sa ukrajinskom delegacijom", rekao je Peskov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao na pregovore ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je tokom razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpingom rekao da je Rusija spremna da održi razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom.

(Tanjug, Tas)

Ruska vojska zauzela aerodrom "Gostomel" u blizini Kijeva

Oružane snage Rusije realizovale su uspešnu operaciju desanta u području aerodroma "Gostomel" u predgrađu Kijeva, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Navodi da je tokom operacije zauzimanja aerodroma ubijeno "više od 200 nacionalista iz ukrajinskih specijalnih jedinica", prenosi Tas.

Kako prenosi Sputnjik, ruske Oružane snage nisu pretrpele gubitke prilikom desanta, a u operaciji je učestvovalo više od 200 helikoptera.

Istovremeno, ruski vojni resor je saopštio  da su jedinice Oružanih snaga Rusije blokirale grad Černigov.

Konašenkov je rekao da ukrajinske "nacionalističke formacije" na pojedinim pravcima dižu u vazduh mostove kako bi sprečile povlačenje Oružanih snaga Rusije.

(Tanjug, Tas)

Kličko: Kijev u fazi odbrane, pucnji u nekim delovima grada

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da je glavni grad Ukrajine ušao u fazu odbrane, pošto su ruske trupe "donele zvuke rata u grad".

"Grad je ušao u defanzivnu fazu. Pucnji i eksplozije odjekuju u nekim delovima grada gde su saboteri već ušli", naveo je Kličko, prenosi Rojters.

(Rojters)

Putin: Rusija spremna na razgovore sa Ukrajinom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpingom da je Rusija spremna da održi razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom, objavila je kineska državna televizija.

"SAD i NATO su dugo ignorisale opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili su da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije", kazao je Putin Siju, preneo je Rojters.

Prethodno je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao Putina na pregovore.

Nešto ranije, Ukrajina je saopštila da je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost.

(Tanjug)

Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)

Ministri EU danas o sankcijama, NATO o jačanju vojnih kapaciteta

Ministri spoljnih poslova EU trebalo bi danas, u toku popodneva, da formalno usvoje svoje odluke o sankcijama Rusiji, o kojima se sinoć saglasio Evropski savet.

Sankcije obuhvataju finansijski, energetski i transportni sektor, robu dvostruke namene, kontrolu i finansiranje izvoza, politiku viza i dodatne liste ruskih pojedinaca i nove kriterijume za stavljanje na listu.

Ukrajina i neke zemlje članice Evropske unije zahtevale su da idu korak dalje i da Rusiju izbace iz međunarodnog sistema plaćanja SWIFT ili da zabrane uvoz nafte. Međutim, takva odluka nije doneta jer su Francuska, Nemačka i Austrija ocenile da bi to nanelo štetu samoj Evropi i založile se za postepen pristup sankcijama.

U toku dana biće održan i vanredni sastanak lidera NATO-a putem video konferencije. Na stolu je procena bezbednosnih rizika za zemlje članice i jačanje vojnih kapaciteta istočnog krila Alijanse.

Izveštaj Dušana Gajića
Opširnije Kraće

Peskov: Rusija će uvesti sankcije zapadnim zemljama

Rusija će uvesti sankcije zapadnim zemljama na bazi reciprociteta, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, što je ranije danas najavila i predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

Peskov je rekao i da je Kremlj upoznat da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski spreman da razgovara o mogućoj neutralnosti Ukrajine, ali je naveo da ne može ništa da kaže o eventualnim razgovorima Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina, prenele su ruske agencije.

Peskov je rekao da će Moskva analizirati ponudu Zelenskog, ali da očekivanja Moskve od Kijeva ostaju nepromenjena.

Moskva je od Ukrajine zahtevala garancije da nikada neće ući u NATO ili dozvoliti Alijansi da razmesti vojnike i oružje na njenoj teritoriji.

(Tanjug)

Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/ SERGEY GUNEEV)

Lavrov: Rusija spremna za pregovore čim ukrajinska vojska položi oružje

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da je Rusija u svakom trenutku spremna za pregovore o Ukrajini, čim ukrajinski vojnici polože oružje.

"Ruska Federacija je zainteresovana da Ukrajina prestane da bude zemlja pod spoljnom kontrolom i da se ne koristi kao sredstvo za obuzdavanje Moskve", rekao je Lavrov, prenosi agencija RIA Novosti.

(Tanjug, RIA Novosti)

Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)

Zelenski pozvao Putina na pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina na pregovore, preneli su ruski mediji.

Nešto ranije, Ukrajina je saopštila da je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost.

"Ukrajina je uvek ostavljala i ostavlja prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju", rekao je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

(Tanjug)

Ukrajina: Neprijateljske aktivnosti u predgrađu Kijeva

Kijevske vlasti pozvale su stanovnike severnog predgrađa Obolon da ne izlaze na ulice zbog "neprijateljskih aktivnosti".

"Zbog približavanja neprijateljskih aktivnosti, mole se stanovnici oblasti Obolon da ne izlaze iz kuća", navedeno je u upozorenju gradske uprave, prenosi Rojters.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je ranije danas na Tviteru saopštilo da na teritoriji Obolona, oko devet kilometara severno od centra Kijeva, deluje neprijateljska diverzantsko-izviđačka grupa.

Pozvali su građane da naprave Molotovljeve koktele i "neutrališu okupatore".

Britanski Bi-Bi-Si je javio, pozivajući se na snimke sa društvenih mreža, da su ruski tenkovi ušli u oblast Obolon.

Ministarstvo odbrane Rusije: Nije bilo raketnih napada na Kijev

Oružane snage Rusije nisu izvele nikakve raketne napade na Kijev, tvrdi izvor iz Ministarstva odbrane Rusije, prenosi Tas.

Prema ovom izvoru, i pad aviona na stambenu zgradu u Kijevu ima drugačije objašnjenje, navodi Tas.

"Protekle noći lovac Su-27 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva je izvršavao zadatke vazdušnog patroliranja iznad Kijeva. Jedan od ukrajinskih protivavionskih raketnih sistema, koji je raspoređen u blizini Kijeva, greškom ga je identifikovao kao metu i napao", tvrdi izvor iz Ministarstva odbrane Rusije.

(Tanjug, Tas)

UN: Najmanje 25 civila ubijeno u Ukrajini

Usled granatiranja i vazdušnih udara u Ukrajini poginulo je najmanje 25 civila, dok su 102 osobe povređene, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

(Bi-Bi-Si)

Rusija zatvorena za britanske avio-kompanije

Rusija je zabranila let kroz svoj vazdušni prostor svim britanskim avio-kompanijama, nakon što je Britanija, u sklopu novog paketa sankcija Moskvi, zabranila letenje ruskoj nacionalnoj avio-kompaniji "Aeroflot".

Restrikcija se odnosi na korišćenje ruskog vazdušnog prostora za letelice čiji je vlasnik, koje iznajmljuje ili je njihov operator organizacija povezana ili registrovana u Britaniji, saopštile su ruske vazduhoplovne vlasti.

Potez su opisale kao odgovor na "neprijateljske odluke britanskih vazduhoplovnih vlasti".

(Bi-Bi-Si)

Rusija spremila paket sankcija za Zapad

Rusija je pripremila čitav paket sankcija zemljama koje su uvele sankcije Moskvi i Zapad će ih osetiti, izjavila je predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta – Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

"Uzvratne sankcije neće biti identične sankcijama protiv Rusije, ali mi smo sasvim svesni slabosti Zapada. Takođe smo pripremili čitav paket sankcija koje ćemo primeniti protiv onih država koje su uvele sankcije Rusiji", rekla je Valentina Matvijenko novinarima, prenosi RIA Novosti.

Istakla je da je Evropa sankcijama protiv Severnog toka 2 kaznila samo sebe jer će to dovesti do skoka cena gasa.

(Tanjug, RIA Novosti)

"Rusija sa beloruskog aerodroma Gomelj napada Kijev"

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da Rusija koristi aerodrom "Gomelj" u Belorusiji za pripremu svojih trupa za napad na Kijev, iako kontrolišu aerodrom "Gostomel" u blizini ukrajinske prestonice.

Kažu da ruske trupe napreduju ka Kijevu iz nekoliko pravaca, dok se ukrajinske snage bore oko Mariupolja na jugu i Harkova na severoistoku zemlje, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je upozorila i da su mete ruskih napada sve više civilni objekti.

"Da bi zastrašio stanovništvo Ukrajine, neprijatelj se sve više odlučuje za uništavanje civilne infrastrukture i stambenih objekata", navedeno je u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, navodi Rojters.

(Rojters)

Lavrov: Želimo Ukrajinu da oslobodimo od "ugnjetavanja nacizma"

Rusija je odlučila da sprovede specijalnu vojnu operaciju kako bi Ukrajinci, "oslobođeni od ugnjetavanja nacizma, mogli slobodno da odlučuju o svojoj budućnosti", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova samoproglašene LNR i prvim zamenikom ministra spoljnih poslova samoproglašene DNR, rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da sprovede specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je rekao da Zapad negira činjenicu, kako je rekao, "očiglednog genocida" u Ukrajini.

(Tanjug, RIA Novosti)

Uefa premestila finale Lige šampiona iz Sankt Peterburga u Pariz

Evropska fudbalska unija (UEFA) premestila je finale ovogodišnje Lige šampiona iz Sankt Peterburga u Pariz, zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Uefa je potvrdila da je iz bezbednosnih razloga finale premestila u francusku prestonicu i da će ono biti igrano na stadionu "Francuska" u Sen Deniju.

Foto: EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

"Tenkovi podigli prašinu, viši nivo radijacije kod Černobilja"

Ukrajinski Državni nuklearni inspektorat je saopštio da je zabeležen povišen nivo radijacije u Černobilju, koji su u četvrtak zauzele ruske snage.

Stručnjaci nisu objavili koje su vrednosti, ali je rečeno da je povišena radijacija posledica kretanja teške vojne opreme koja podiže i razbacuje radioaktivnu prašinu.

S druge strane, rusko Ministarstvo odbrane je izdalo saopštenje u kojem tvrdi da ruske trupe drže nuklearnu elektranu u Černobilju kako bi je "zaštitile".

Kažu da je nivo radijacije u okolini elektrane normalan i da osoblje nastavlja da prati nivoe radioaktivnosti.

U centrali u Černobilju se 1986. godine dogodio najteži nuklearni incident u istoriji.

Zelenski od EU traži oštrije sankcije za Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i zatražio pojačanje pritiska na Rusiju i još oštrije sankcije.

"Još nisu iscrpljene sve mogućnosti za sankcije. Pritisak na Rusiju mora da se poveća. Rekao sam to Ursuli fon der Lajen", napisao je Zelenski na Tviteru.

Naveo je da je o "suprotstavljanju ruskoj agresiji" razgovarao i sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom, koga je obavestio o ukrajinskoj odbrani i granatiranju Kijeva.

Zelenski je finskom kolegi zahvalio na pomoći od 50 miliona dolara koju je za Ukrajinu opredelila ta zemlja.

Asošiejted pres: Pucnjava u blizini vladine četvrti u Kijevu

U blizini vladine četvrti u Kijevu čula se pucnjava, javila je agencija AP.

U Kijevu je jutros oglašena vazdušna opasnost, a savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko izjavio je da je plan Rusije za danas da se tenkovima probije do ukrajinske prestonice.

Ukrajinska vojska je saopštila da su oružane snage angažovane u borbama u predgrađu glavnog grada, gde napreduje veliki broj ruskih oklopnih vozila. 

(Tanjug)

Rusija: Onesposobljeno 118 vojnih objekata, oboreno 5 aviona

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da je ruska vojska tokom operacije u Ukrajini onesposobila 118 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, uključujući 11 aerodroma.

Konašenko tvrdi da je ruska vojska oborila pet ukrajinskih aviona, jedan helikopter i pet bespilotnih letelica, prenosi Interfaks.

Naveo je da se više od 150 ukrajinskih vojnika predalo i da se sada od njih traži da potpišu da neće učestvovati u sukobu i da će ubrzo biti sa svojim porodicama.

Ukrajinske oružane snage su ranije objavile da drže liniju u Donjecku i Lugansku, gde, kako tvrde, ruske trupe "nisu imale uspeha".

(Tanjug)

Vlahović: Taktika ruske vojske je da ne ulazi u velike gradove

Novinar Branko Vlahović kaže za RTS da je taktika ruske vojske da ne ulazi u velike gradove koji su dobro branjeni, kako bi se izbeglo mnogo vojnih i civilnih žrtava.

Napominje da napredovanje u zauzimanju ukrajinske teritorije ne ide spektakularno, te da su prvog dana ruska vojska i snage Donjecka i Luganska napredovale pet-šest kilometara u dubinu.

Mislim da je cilj Rusa da zauzmu južni deo Ukrajine, kaže Vlahović.

Ministarstvo odbrane Ukrajine: U Kijevu diverzantska grupa, neutrališite okupatore

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je na Tviteru saopštilo da na teritoriji Obolona, oko devet kilometara severno od centra Kijeva, deluje neprijateljska diverzantsko-izviđačka grupa.

Pozvali su građane da naprave Molotovljeve koktele i "neutrališu okupatore".

"Mirni stanovnici – oprez. Ne izlazite iz kuće", navedeno je u saopštenju.

Ukrajinska vojska je saopštila da su oružane snage angažovane u borbama u predgrađu glavnog grada Kijeva, gde napreduje veliki broj ruskih oklopnih vozila. 

Na društvenim mrežama su se pojavili navodi o pucnjavi u Kijevu i video-snimci na kojima se navodno vide ruski tenkovi koji se kreću kroz Obolon, predgrađe na severu Kijeva.

Britanski javni servis Bi-Bi-Si je potvrdio da predeo prikazan na snimcima predstavlja Obolon.

 

"Ukrajina spremna za pregovore o neutralnom statusu"

Ukrajina je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost, saopštio je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

"Ukrajina je uvek ostavljala i ostavlja prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju", rekao je Podoljak, prenosi ukrajinska agencija Unian.

(Tanjug)

Zelenski razgovarao sa Džonsonom: Sankcije moraju biti dodatno pojačane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je jutros sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

"Danas je Ukrajini potrebna podrška partnera više nego ikada. Zahtevamo efikasnu borbu protiv Ruske Federacije. Sankcije moraju biti dodatno pojačane", napisao je Zelenski na Tviteru nakon razgovora sa Džonsonom.

DNR i LNR: Ukrajinski napadi na civile, ima žrtava

Ukrajinske granate pogodile su školu u gradu Gorlovku, a poginulo je dvoje nastavnika, u gradu Donjecku je ranjen civil, dok su u Lugansku registrovana 33 napada na 10 naseljenih mesta, saopštile su vlasti samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, prenosi agencija RIA Novosti.

U saopštenju Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) navedeno je da je jedna osoba ranjena u granatiranju u Kijevskom okrugu Donjecka i da je u teškom stanju prebačena u bolnicu, prenosi Tas.

I vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike izveštavaju o napadima ukrajinske vojske na ovaj region.

"Oružane snage Ukrajine izvele su 33 napada granatiranja na 10 naseljenih mesta u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) u protekla 24 sata", saopštila je misija LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju, navodi Tas.

(Tanjug, Tas, RIA Novosti)

Japan pojačava sankcije Rusiji

Japan će pojačati sankcije Rusiji, koje će uključiti finansijske institucije i izvoz vojne opreme, najavio je japanski premijer Fumio Kišida, nakon sličnog poteza Vašingtona.

Kišida je na konferenciji za novinare precizirao da će sankcije Tokija, koje će odmah biti uvedene, ciljati ruske finansijske institucije i pojedince, kao i da će zaustaviti izvoz robe za vojnu namenu, kao što su poluprovodnici, prenosi Rojters.

Kišida je saopštio da će Japan učiniti sve da ograniči ekonomske posledice sukoba u Ukrajini po zemlju, uključujući i obezbeđivanje stabilnog snabdevanja energijom.

(Rojters)

Zelenski: U ruskim napadima poginulo 137 ljudi

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je, prema preliminarnim informacijama, 137 ukrajinskih državljana, uključujući 10 oficira, poginulo u ruskim napadima u četvrtak.

"Povređeno je 316 ljudi", naveo je Zelenski u televizijskom obraćanju građanima.

(Tanjug)

Foto: Tanjug/AP/Emilio Morenatti

U raketnom napadu ubijeno nekoliko ukrajinskih graničara

U raketnom napadu ruskih snaga na ukrajinski granični punkt u jugoistočnom regionu Zaporožja, ubijeno je nekoliko vojnika, saopštila je granična služba.

Napad se dogodio jutrpos u 4.25 po lokalnom vremenu, prenosi Rojters. Nekoliko vojnika je ranjeno.

(Rojters)

U Kijevu i Lavovu objavljena vazdušna opasnost

Gradska uprava glavnog grada Ukrajine, Kijeva, oglasila je jutros vazdušnu opasnost.

"Pažnja, ovo nije vežba. Proglašena je vazdušna opasnost! Kada čujete sirene, odmah se uputite ka najbližem skloništu", navedeno je u saopštenju gradske uprave koje prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

Sirene su se jutros oglasile i u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu.

(Tanjug)

Foto: Tanjug/AP/Emilio Morenatti

Ukrajinski mediji: Ruski tenkovi idu ka Kijevu

Ukrajinski mediji javljaju o borbama ukrajinske vojske sa ruskim snagama koje su, kako navodi agencija Unian, tenkovima stigle do Ivankova, na pola puta od severne granice sa Belorusijom do Kijeva.

Prema tim izveštajima, ukrajinska vojska je digla u vazduh most, prenosi Unian.

Stižu izveštaji i iz Luganska. U Starobiljsku je od posledica raketnog napada poginula jedna osoba, dok je šest spaseno, saopštila je Državna služba za vanredne situacije.

(Unian)

Zelenski: Ruski udari usmereni i na vojne i na civilne ciljeve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija jutros oko četiri sata nastavila raketne udare na Kijev i druge delove zemlje, ali da je u većini pravaca sprečeno napredovanje ruskih trupa.

U televizijskom obraćanju, Zelenski je rekao da su ruski udari bili usmereni i na vojne i na civilne ciljeve.

"Cilj ovog napada je pritisak. Pritisak na vas dragi građani. Pritisak na celo naše društvo. Naglašavam - ne samo na vlasti, već na sve Ukrajince", rekao je Zelenski.

Zelenski je napomenuo da ovaj napad podseća na napad na Kijev 1941. godine i istakao da Ukrajinci sami brane svoju državu.

"Mi branimo svoju državu sami. Najmoćnije sile sveta posmatraju iz daleka. Da li su jučerašnje sankcije ubedile Rusiju? Čujemo na našem nebu i čujemo na našoj zemlji da to nije dovoljno", rekao je Zelenski.

Istakao je da će Moskva morati da razgovara sa Kijevom o zaustavljanju invazije, navodeći da će što pre počne razgovor, biti manji biti gubici Rusije.

Predsednik Ukrajine je upozorio građane i da su "ruske diverzantske grupe" ušle u Kijev. Pozvao je stanovnike da budu oprezni i poštuju policijski čas. Kaže da je on meta broj jedan.

"Prema informacijama koje imamo, neprijatelj me je odredio kao metu broj jedan. Moja porodica je meta broj dva. Oni žele politički da unište Ukrajinu uništenjem šefa države", rekao je Zelenski u obraćanju građanima.

Opširnije Kraće

Ukrajinski Su-27 oboren iznad Kijeva

Ukrajinski borbeni avion Su-27 oboren je jutros iznad Kijeva, a letelica se srušila u stambeni deo grada, javlja Si-En-En.

Na fotografijama Državne službe za vanredne situacije prikazana je dvospratna kuća koja gori nakon što su na nju pali fragmenti aviona, ali nije precizirano da li su to delovi oborenog Su-27.

(Si-En-En)

Ukrajinski avion zalutao u Rumuniju

Rumunsko vazduhoplovstvo presrelo je ukrajinski avion u vazdušnom prostoru Rumunije. Prema rečima rumunskih vlasti, reč je o slučajnosti jer se mladi pilot izgubio, odnosno nije mogao da se vrati nazad u Ukrajinu pošto je aerodrom sa kojeg je poleteo uništen.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinska vojna infrastruktura, protivvazduhoplovna odbrana, vojni aerodromi i letelice, kao i vojska, gađani visokopreciznim oružjem.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nije imao drugu opciju nego da naredi ono što je nazvao "specijalnom operacijom" i dodao da svi prethodni potezi Moskve da promeni bezbednosnu situaciju nisu urodili plodom.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin snosi punu odgovornost za "napad na Ukrajinu i da će se Rusija zbog toga suočiti sa posledicama". Bajden je rekao da ne planira da razgovara sa Vladimirom Putinom. Najavio je mogućnost da budu uvedene sankcije i za Vladimira Putina lično. "To nije blef, to je na stolu", rekao je Bajden. Istakao je da će biti osramoćen svako ko stane uz Rusiju.

Lideri EU najoštrije su osudili "ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i ocenjuju da Rusija svojim nezakonitim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i principe Povelje UN, i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost". 

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad teritorijom nuklearne elektrane u Černobilju.

U Ukrajini je uvedeno ratno stanje. Više od 105.000 stanovnika iz Donjecka i Luganska evakuisano je u Rusiju od kada je pokrenuta akcija evakuacije iz ovih oblasti na istoku Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Rusija izvela napad krstarećim i balističkim projektilima. Eksplozije su se, kako su javili mediji u Ukrajini, čuli u nekoliko gradova, uključujući i Kijev. U Kijevu je uveden policijski čas.

Moskva je spremna da pregovara o uslovima predaje Ukrajine, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, apelovao je na sve strane u sukobu u Ukrajini da učine sve kako bi bile izbegnute civilne žrtve.

Sve ruske diplomate evakuisane su iz Kijeva, rečeno je za RIA Novosti iz ambasade Rusije u Ukrajini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, u saopštenju su osudili, kako su naveli, akcije Rusije.

Istakli su da je ovo "mračan trenutak u evropskoj istoriji" i smatraju, kako kažu, Kremlj odgovornim za ono što se dešava i što će se dešavati ubuduće. Kijev je prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom.