Čitaj mi!

Generacija onlajn maturanata zaslužila je posebno veče

Ženstvenu i veoma elegantnu haljinu ručne izrade za maturski bal videla sam u vintidž prodavnici u Veneciji. Ne samo što je bila unikatna, već je imala i nesvakidašnju priču. Mala tamno plava haljina sa filigranskim vezom od sedef-perlica u istoj boji bila je u vlasništvu jedne Venecijanke koja je u njoj pobegla kod svog izabranika sa kojim je ostala do kraja života. Haljinu je nasledila njena ćerka, a unuka ove dame u njoj je proslavila završetak srednje škole. U radnji su i njihove fotografije.

Starinska haljina bila je samo eksponat i povod za romantičnu priču vlasnice radnje, inače naslednice ovog eksluzivnog odevnog predmeta. Čak i kada bi bila na prodaju nisam sigurna da bi je neka mlada dama izabrala za svoje matursko veče. Ono što je bakama današnjih maturantkinja bilo svečano i lepo danas je demode.

Mlade lepotice spremne su za veče za pamćenje: potpetice od dvanaest centimetara, veštački nokti, veštačke trepavice, profesionalna šminka i frizura, holivudski glamur... Klasika je uglavnom zaboravljena, poneće je neke devojke kao i ranijih godina, ali će ipak vidljivije biti one sa filmskim stajlingom. Mladićima je možda samo na prvi pogled lakše.

Jul, kao nikada do sada, u znaku maturskih zabava. Generacija onlajn maturanata sprema se za svoju nezaboravnu noć koju će kao i oni pre njih zauvek čuvati u sećanju i prepričavati na budućim godišnjim okupljanjima sa vršnjacima. Zato je svaki detalj važan – svaka lokna, večernja tašnica, bakine minđuše za sreću i baletanke koje će u neko doba večeri zameniti salonke... Jedno je matursko veče.

U taj neponovljiv događaj treba spakovati radost zbog završetka srednje škole i upisa fakulteta, ali i tihu setu zbog rastanka sa društvom. Ne znaju maturanti šta znači da treba uživati u mladosti i da život brzo prođe. I zašto im se takve rečenice uopšte upućuju.

Stari latini su imali izreku Iuventus ventus – mladost je vetar, mladost-ludost. Pravo na mladost je pravo na ludost, na grešku, na višak radosti i uživanja, na snove, na poraze, na razočaranja, na nezaboravne trenutke.

Generacija koja je deo nastave pratila na RTS-u, testove polagala onlajn, kojoj je zbog pandemije bilo uskraćeno okupljanje i druženje položila je ispit zrelosti i ozbiljnosti i zaslužila jedno posebno veče.

Kada su njihovi roditelji proslavljali maturu bio je običaj da svršeni srednjoškolci prvi ples odigraju sa roditeljima, mladići sa majkama, a devojke sa očevima. Fotografije tog plesa zauzimale su važno mesto u domovima i porodičnim albumima.

U nekim gradovima i danas se organizuje šetnja maturanata centralnim gradskim ulicima gde ih dočekuju sugrađani i ispraćaju na proslavu. Ima još jedan mnogo lep običaj, a to su maturske slike u izlogu neke radnje u centru grada, starinski Fejsbuk.

Velika matura je i velika radost za roditelje i uspeh za profesore koji su ugradili deo sebe u još jednu generaciju. Posle velike mature počinje novo putovanje kroz saznanja i spoznaju života.

Gledam ovih dana maturantkinje kako uzbuđeno isprobavaju haljine i cipele iz radnje u radnju dok za njima idu njihove mame raspoložene da ispune svaku želju.

Od lude maturske noći do diplome nekog fakulteta nije dug put i te godine vrlo brzo prođu, naročito roditeljima. Budućim studentima, srećom, vreme prolazi sporije.

broj komentara 0 pošalji komentar