Čitaj mi!

Svesrpski dečji sabor na onlajn radionicama, emisija o viteškoj prošlosti Srbije na kanalu RTS Svet

Svake godine povodom Dana slovenske pismenosti Dečji kulturni centar Beograd organizuje Svesrpski dečji sabor sa idejom da afirmiše očuvanje našeg jezika, kulture i tradicije među mladima u dijaspori i regionu, ali i kod nas u Srbiji. Iako zbog epidemije Sabor nije okupio decu iz rasejanja u Beogradu, ona su se spojila kroz onlajn koncerte, kreativne radionice i specijalnu emisiju, prikazanu na kanalu RTS Svet.

Deca su upoznavala kaligrafiju, istoriju pisma na našem prostoru, vežbala srpski jezik i komunikacione veštine. Otkrivala prošlost na zabavan način.

Deca srpskog porekla iz deset zemalja pokazala su u video-prilozima kako se čuva jezik i tradicija van granica naše zemlje.

"Ćirilo i Metodije preveli su crkvene knjige na staroslovenski jezik na kome su se mogle čitati knjige. I stvorili su glagoljicu prvo slovensko pismo. Njihov rad su nastavili učenici. Najpoznatiji su Kliment i Naum koji su na ovom jednostavnijem pismu dali u čast svojih učitelja ime ćirilica", kaže Emilija Purić iz Srpske dopunske škole Bondi u Francuskoj.

Bogdan Bogavac iz Obervilija u Francuskoj kaže da njegovo ime počinje drugim slovom azbuke čiji je naziv bio Buki što znači slovo.

Pozdrav svim učesnicima Svesrpskog dečjeg sabora i svima u Srbiji uputili su đaci srpske škole iz Trsta.

Mladi iz rasejanja i deca u Srbiji, učesnici su emisije o viteškoj prošlosti Srbije kroz koju nas vodi arheolog Marko Aleksić.

Ona slavi kulturno i duhovno nasleđe ističući neophodnost negovanja prijateljstva, ljubavi i zajedništva.

"Naš utisak jeste da su ovakvi pozivi izuzetno značajni, jer se nekako skreće pažnja na to koliko se truda u zajednicama naših ljudi u inostranstvu ulaže u to da se jezik pre svega očuva, a onda i svi oni svetli motivi iz naše prošlosti i znanje o ličnostima koji su osvetljavali put našeg naroda i koji treba da budu uzori svoj našoj deci", poručila je Ivana Tabori Obradović, urednik emisije "Svesrpski dečji sabor".

Emisija o ovogodišnjoj manifestaciji može se videti na Jutjub kanalu Dečjeg kulturnog centra Beograd.