Čitaj mi!

Počinje manifestacija Muzeji za 10: Nove ideje, nove prakse

Manifestacija "Muzeji za 10" sa temom "Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse" održava se sedmi put u 50 gradova i mesta širom Srbije. Od 149 muzejskih ustanova, više od 90 muzeja učesnici su manifestacije, najviše do sada.

Od danas u narednih sedam  dana na sceni su "Muzeji za 10". Ideja je da se ojačaju muzeji i bolje povežu s publikom.

"Doći u muzej i doživeti lično ono što se može videti preko interneta sasvim su dve različite stvari. Ipak je to virtuelni svet, surogat u odnosu na na ono što muzeji pružaju kad se u njih stupi", navodi Biljana Đorđević, koordinator manifestacije. 

U Narodnom muzeju je reprezentativna postavka grčkih ikona "Pod zlatnim i plavim nebom". U Atrijumu predavanja i projekcije 21. Međunarodne smotre arheološkog filma.

"Stavili smo težište kao Narodni muzej i na programe koji se odvijaju napolju, tako da smo organizovali i neke šetnje koje se odnose na taj neki spoljašni ambijent. To su recimo priče o zdanjima Narodnog muzeja", navodi Lidija Ham iz Narodnog muzeja.

Na najveću muzejsku manifestaciju Narodni muzej u Pančevu izlazi sa "Ženskim zatvorom " i "Ljudi - nepresušno vrelo inspiracije", Milana Konjovića.

"Ovde su predstavljeni njegovi portreti. Nije njegova klasična retrospektiva kroz faze, najstariji portret ovde je iz 1919. a poslednji iz 1973. godine. Tako da su ovde sve faze njegovog stvaralaštva kroz ljude iz njegovok okruženja, iz kafane", navodi Miroslav Birclin iz Narodnog muzeja u Pančevu.

U Muzeju savremene umetnosti izložbe "Akvizicija i fotografija" Goranke Matić, a u Galeriji - legatu Čolaković "Prošireno prisustvo " Dragane Žarevac.

"Mislim da će najpre biti privučen željom da istraži šta su umetničke vrednosti, ali i kulturno blago ove zemlje", navodi Miroslav Karić iz Muzeja savremene umetnosti.

Od muzeja do muzeja tradicija i savremena dela, u svakom ulaz besplatan.