Razmotrene žalbe, sledi odluka o presudi za ubistvo Ćuruvije

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je završen javni deo sednice na kojoj su juče i danas razmatrane žalbe na prvostepenu presudu kojom su zbog učešća u ubistvu vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine na ukupno 100 godina zatvora osuđena četvorica tadašnjih pripadnika Državne bezbednosti.

Apeacioni sud će u nejavnom delu sednice odlučiti da li će presudu potvrditi, preinačiti ili ukinuti i naložiti da se suđenje ponovi.

Presudom nisu zadovoljni ni tužilaštvo ni odbrana i obe strane su uložile žalbe, koje su danas raspravljane pred sudom.

Žalbe su izjavili svi optuženi osim Kuraka koji je u besktvu, svi branioci optuženih, kao i tužilaštvo za organizovani kriminal.

Prvostepenom presudom tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Ćuruvije, a kao saizvršioci, koji su pripremali teren za ubistvo novinara, osuđeni su tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić na 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Prema presudi, Ćuruviju je ubilo N. N. lice, a DB-ovci su za to pripremili "teren".

Romiću i Radonjiću u izrečenu kaznu, prema presudi, uračunava se vreme koje su proveli u pritvoru od januara 2014. do jula 2017. godine i kućnom pritvoru u kojem se i dalje nalaze uz elektronski nadzor.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u srpskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, on ostaje osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u bekstvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Prvostepena presuda koja im je izrečena, nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću - 2:1.

Iz te presude proizlazi da je vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo N. N. lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva.

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, on u presudi nije pomenut kao takav, već nepoznato lice, čiji identitet nije utvrđen.

Ova presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo nekog novinara, dok ostala ubistva, među kojima je Dada Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena.

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.

Nasuprot presudi, optužnica tvrdi da je Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a sa njim je tada bila Branka Prpa.