Počelo razmatranje žalbi na presudu za ubistvo Ćuruvije

Pred Apelacionim sudom u Beogradu počela je sednica za razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom su zbog učešća u ubistvu vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine na ukupno 100 godina zatvora osuđena četvorica tadašnjih pripadnika Državne bezbednosti.

Na današnjoj sednici sudija izvestilac je članovima sudskog veća predstavio presudu od 5. aprila 2019. godine.

Sednica se nastavlja sutra, kada se očekuje predstavljanje žalbi, a tužilaštvu i odbrani će biti omogućeno i da ih usmeno obrazlože.

Sednica je javna i danas su joj prisustvovala dvojica osuđenih, koji su u kućnom pritvoru - nekadašnji načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i bivši inspektor DB-a Ratko Romić.

Nekadašnji načelnik RDB-a Radomir Marković nije priveden u sud, iz zatvora u Požarevcu gde služi 40-godišnju kaznu, jer je obavestio sud da ne želi da prisustvuje sednici.

Četvrti osuđeni, Miroslav Kurak, nalazi se u bekstvu i za njim je raspisana poternica Interpola.

Presuda od 5. aprila 2019. 

Prvostepenom presudom tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Ćuruvije, a kao saizvršioci, koji su pripremali teren za ubistvo novinara, osuđeni su tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić na 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Prema presudi Ćuruviju je ubilo N. N. lice, a DB-ovci su za to pripremili "teren".

Žalbe na ovu presudu su izjavili svi optuženi osim Kuraka koji je u bekstvu, svi branioci optuženih, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Apelacioni sud presudu može da potvrdi, da je preinači ili da je ukine i naloži ponavljanje suđenja.

Romiću i Radonjiću u izrečenu kaznu, prema presudi, uračunava se vreme koje su proveli u pritvoru od januara 2014. do jula 2017. godine i kućnom pritvoru u kojem se i dalje nalaze uz elektronski nadzor.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, on ostaje osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u besktvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Prvostepena presuda koja im je izrečena, nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću - 2:1.

Šta proizlazi iz presude 

Iz te presude proizlazi da je vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo N. N. lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva.

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, on u presudi nije pomenut kao takav, već nepoznato lice (N. N.), čiji identitet nije utvrđen.

Ova presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo nekog novinara, dok ostala ubistva, među kojima i ona Dade Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena.

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.

Nasuprot presudi, optužnica tvrdi da je Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a sa njim je tada bila Branka Prpa.