Čitaj mi!

Tanasković: Pomoć malinarima pred novu otkupnu sezonu

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je država pomogla malinarima pred novu otkupnu sezonu reprogramom za kredite i da oni sada pregovaraju sa bankama.

"Zahtevi malinara su se odnosili na reprogram za postojeće kredite koje su uzeli u prethodnoj otkupnoj sezoni i NBS je odobrila taj moratorijum i vlada je potvrdila moratorijum sa tim da moraju hladnjačari koji ga koriste da plate obavezu prema primarnim proizvođačima", rekla je Tanaskovićeva Tanjugu, na Kopaonik biznis forumu.

Kako je rekla, sa jedne strane ne moraju 12 meseci da vraćaju kredit banci, što će im puno značiti pred novu otkupnu sezonu.

"Imamo i srednje i male hladnjačare koji su finansijski u problemu bez obzira na moratorijum, jer nemaju da plate pošto imaju velike količine malina u hladnjačama. Njima smo organizovali sastanke u bankama, pre svega Poštanskoj štedionici, svi idu sada na analizu toga što nude kao obezbeđenje, da li je za banku prihvatljivo ili ne", rekla je ministarka.

"Sada je pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu"

Ministarka je poručila da je sada pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu i pozvala sve koji razmišljaju gde da ulože svoj novac da izaberu poljoprivredu.

Ukazala je da ulaganja države u poljoprivredu nikada nisu bila veća i da nikada nije bio povoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu.

"Ako neko razmišlja gde da plasira svoj kapital u Srbiji, mislim da je poljoprivreda trenutno najbolji izbor", poručila je ona.

Tanaskovićeva je rekla da su otvoreni mnogi programi preko kojih se nude bespovratna sredstva za nove mlade poljoprivrednike.

"Prvi put država u svojoj krovnoj investicionoj uredbi prepoznaje poljoprivredna gazdinstva i svako ko uloži od 100.000 do milion evra, imaće povrat od 50 odsto, a ako uloži preko milion evra, na to će imati dodatan povrat od 25 odsto", navela je ministarka.

Istakla je da je sada pravi trenutak za ulaganje u poljoprivredu i zbog situacije na evropskom i svetskom tržištu.

"Nadam se da ćemo u narednih par meseci moći da obradujemo i proizvođače jabuka i druge voćare da im je otvoreno kinesko tržište", rekla je Tanaskovićeva.