Čitaj mi!

EPS: Hidroelektrana "Zvornik" obara rekorde u proizvodnji

Hidroelektrana "Zvornik" postavila je novi dnevni rekord u proizvodnji električne energije sa 2,84 miliona kilovat-sati proizvedenih 11. januara zahvaljujući revitalizovanim agregatima, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

To je drugi put u januaru da hidroelektrana "Elektroprivrede Srbije" u Malom Zvorniku podiže granicu maksimalne dnevne proizvodnje.

Novi rekord je za oko 5.000 kilovat-sati veći od prethodnog zabeleženog 3. januara.

U EPS-u navode da je povećanje proizvodnje "zelene" energije i bolje iskorišćenje dotoka na Drini omogućila investicija EPS-a kojom su potpuno obnovljena sva četiri agregata uz povećanje snage i produženje radnog veka. 

U HE "Zvornik" projekat je započet 2016. godine i revitalizacija sva četiri agregata završena je početkom 2020. godine.

Snaga agregata povećana je za ukupno 30 megavata, a vrednost investicije iznosila je 70 miliona evra od čega je 65,5 miliona evra iz kredita Ka-Ef-Ve banke.

Novi agregati u hidroelektrani puštenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego prvobitni.

Nakon revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30 odsto više u odnosu na snagu pre revitalizacije.

To je, kako objašnjavaju u EPS-u, kao da je u HE "Zvornik" postavljen još jedan agregat.

Revitalizacija je, kako navodi u EPS u saopštenju, doprinela većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžetku životnog veka ove hidroelektrane za novih 40 godina.

Očekivano povećanje proizvodnje električne energije ove hidroelektrane na godišnjem nivou je i do 15 odsto, zavisno od hidroloških uslova ili oko 70 miliona kilovat-sati.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">