Čitaj mi!

Maja Gojković poručuje iz Njujorka: Stop nasilju nad ženama

Potpredsednica Vlade Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković čestitala je svim ženama u Srbiji 8. mart Međunarodni dan žena i poručila da su žene bitan deo društva i da bez njih nema ni ekonomskog napretka, koji je veoma važan za svaku državu.

Maja Gojković je iz Njujorka, sedišta UN gde prisustvuje 67. zasedanju Komisije za status žena (CSW), uputila čestitku ženama u Srbiji i naglasila da je privilegija i značajna simbolika u tome što može da čestita praznik iz grada u kom su žene i počele borbu za svoja prava.

"I danas se nalazimo pred velikim izazovima ravnopravnosti žena. Vlada Republike Srbije je pitanje ravnopravnosti polova postavila kao jednu od svojih prioritetnih oblasti u ovom mandatu. Takođe, napravili smo dobar pravni okvir, usvojili smo Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i Strategiju za rodnu ravnopravnost koja daje pravce kretanja kako da sve to postignemo", poručila je Gojkovićeva.

Ona je dodala da predstoji još "da probudimo čitavo društvo da nam pomogne u tome i da sprečimo nasilje nad ženama, koje je nažalost, prisutno".

"Sa velikom tugom danas mogu da kažem i da je od početka godine ubijeno devet žena i moramo da razmišljamo o tome da borba protiv nasilja nad ženama počinje u najranijem, dečjem uzrastu, i za to nam treba razumevanje porodica, kao i program obrazovanja u školama što se ove teme tiče, da dečaci i devojčice uče u školama da su žene i muškarci ravnopravni, da nasilje nije dozvoljeno i da je nedopustivo, kao i da budemo udruženi i solidarni protiv nasilja", naglasila je i ukazala da je posebno važna uloga medija, kao i da u medijskim sadržajima ne bude diskriminacije i neprimerenog sadržaja prema ženama.

"Poruka odavde iz Njujorka od svih žena sveta je: stop nasilju. Što se jačanja rodne ravnopravnosti tiče, imamo veliku podršku u Vladi Srbije, takođe i predsednika Aleksandra Vučića, koji daje veliku šansu ženama, što potvrđuje i njegov tim koji je satkan od žena", istakla je Gojković i napomenula da u ovom mandatu trećinu Vlade čine žene.

Gojkovićeva je poručila da su žene bitan deo društva budući da čine 51 odsto stanovništva u Srbiji i da bez njih nema ni ekonomskog napretka, što je, kako je dodala, veoma važno za svaku državu.