Čitaj mi!

Proslava Nove godine u evropskim gradovima gotovo nemoguća, ali su Maldivi tražena destinacija

Smanjen je broj avio-kompanija koje lete iz Beograda, a glavni saobrćaj sa Evropom i Dalekim istokom obavlja domaća "Er Srbija". Posle novog lokdauna koji sprovode članice EU, skoro da ne postoji destinacija gde možete turistički odleteti za Novu godinu.

Posle novih mera koje obuhvataju više medicinske dokumentacije, turizam je sačekala i nova mutacija virusa koji je i one zemlje koje su bile otvorene vratio u karantin.

U međuvremenu, kažu prodavci karata, skaču i cene za preostala mesta a ni tur-operatorima iz Unije nije baš najjasnije kako će sprovesti svoje planove. Granica može da se pređe sa testom, ali ako niste vakcinisani nekom od priznatih vakcina u toj državi, očekuje vas ili karantin od 10 do 15 dana ili nemogućnost ulaska u restorane, muzeje, bioskope, pozorišta, skijališta, pa se onda postvlja pitanje zašto putovati.

"Evropska unija trenutno nije baš popularna destinacija za putovanja, zapravo putovanja koja nisu esencijlana su prilično ograničena i zapravo u ovom trenutku niko turistički ne putuje", kaže Igor Vranješević, agent za avio-karte.

Međutim, raste broj putnika koji idu turistički na daleka mesta kao što su to Maldivi, iako su cene porasle nekoliko puta od prošle godine. Skuplje i luksuznije karte idu bolje nego one u ekonomskoj klasi. Ipak, u međuvremnu, poreznici su tražili od agencija da im dostave spiskove onih koji najviše troše.

"Cene karata variraju, mi smo u nekom trenutku prodali kartu od 15.000 evra, a drugom slučaju prodali smo kartu od devet evra", navodi Vranješević.

Putovanje autobusom na doček Nove godine u Evropi retko ko organizuje jer su male šanse da može da ga sprovede. Veći deo populacije okrenuće se domaćem turizmu, naročito planinama, gde je već sve rasprodato do marta.

"Što se zapadne Evrope, tiče trenutno je veoma neizvesna situacija tako da ćemo Rim, Pariz i Berlin ostaviti za neka druga vremena, za maj-april. Same granice su zahtevne, morate ispunjavti g2 ili g3 ili ste preležali kronu. Mnogi hoteli i restorani ne dozvoljavaju ulaz bez provere, a i tržni centri, pa onda turizam nema svrhu", navodi turistički agent Ljubiša Negovanović.

Mesta ima još u srpskim banjama. Oni koji žele da idu kolima u neku od zemalja u okruženju, moraju dobro da se raspitaju jer su granice - osim sa Bosnom, Mađarskom i Crnom Gorom - zatvorene.