Čitaj mi!

Opuštanje ili zatvaranje – kako se Evropa i Kina bore protiv omikrona

Omikron se širi munjevitom brzinom, ali izaziva blagi oblik oboljenja. Kako se sa ovim talasom korone bore Velika Britanija, Francuska, Španija, Danska i Kina?

Francuska: Svađa oko škola

Sedmodnevna incidencija preko 2.800 i gotovo 370.000 novoobolelih i to u roku od 24 sata. Pod uticajem ovih brojki Senat u Parizu je krajem sedmice pooštrio pravila za nevakcinisane.

Oni od sada više neće smeti u ugostiteljske objekte ili javne ustanove, kao ni u vozove i avione. Do sada je to bilo moguće uz negativan test.

Senat je, međutim, odbio pooštravanje kazni u slučaju nepoštovanja pravila. Ove strože mere će biti na snazi sve dok je broj pacijenata na intenzivnoj nezi u francuskim bolnicama veći od 10.000. Trenutno je takvih pacijenata više od 24.000.

I škole ostaju otvorene. Francuska je ionako samo na početku pandemije kratko zatvarala obrazovne ustanove. No, među prosvetnim radnicima vlada nezadovoljstvo. Prošlog četvrtka (13.1.) su stupili u štrajk: kap koja je prelila čašu je bilo menjanje pravila o testiranju tri puta u poslednjih nekoliko sedmica.

Danska: Popuštanje mera i cepljenje

Za razliku od Pariza, na ulicama Kopenhagena vladaju normalni uslovi. Ništa ne ukazuje na to da zemlja prolazi kroz fazu ekstremne incidencije od preko 2.500. Dnevno se u Danskoj zarazi više od 20.000 osoba.

Uprkos tome, zoološki vrtovi, zabavni parkovi, bioskopi i pozorišta i dalje su otvoreni. Ulaz je, međutim, dozvoljen samo onima koji su vakcinisani ili su preboleli koronavirus, kao i onima koji pokažu negativan test.

Talas omikrona protiče mnogo blaže od očekivanog, situacija na intenzivnoj nezi, kako kaže ministar zdravstva Magnus Heunike, je pod kontrolom. Trenutne brojke su velike, no poslednjih dana su u konstantnom padu.

Danska opušteno prolazi kroz talas omikrona pre svega zbog visoke stope vakcinisanih od 80 posto. Gotovo 55 posto je primilo treću dozu. Za posebno ugrožene grupe stanovništva u pripremi je i četvrta doza.

Španija: Sporna "gripalizacija"

Španija već neko vreme raspravlja o intervjuu premijera Pedra Sančeza u kojem je rekao kako bi na koronavirus, s obzirom na visoku stopu vakcinisanih i blagi tok omikrona, u međuvremenu trebalo sve više gledati kao na grip.

S obzirom na incidenciju od 1.400 i puna odeljenja intenzivne, lekari i naučnici su poručili da se koronavirus ne može upoređivati s gripom. "Pandemija još nije gotova, a trenutno i ne znamo u kojem smeru se kreće", rekao je Oskar Zuriaga, potpredsednik Španskog epidemiološkog društva.

Španija je podeljeno oko mera. I dok je u Madridu, uprkos incidenciji od preko 1.000 od mera na snazi samo nošenje maske, u drugim regionima je u javni život uvedeno pravilo 2G, dakle pristup imaju samo vakcinisani ili oni koji su preboleli virus.

Velika Britanija

I u Velikoj Britaniji je društvo podeljeno oko pitanja kako se odnositi prema koronavirusu. I ovde je incidencija sa 1.500 visoka, ali je to slučaj i s vakcinacijom od 80 posto. Jedni pozivaju na opuštanje, drugi na oprez.

Voditelj britanske krizne grupe za koronavirus, Klajv Diks, poziva na "novu normalnost" s obzirom na to da je kod omikron varijante smrtnost uporediva s onom kod gripa.

On traži "ciljanu strategiju" samo za ugrožene grupe. U Velikoj Britaniji je preko 90 odsto stanovništva vakcinisano, a preko 60 odsto je primilo i treću dozu.

Krajem sedmice karantin je skraćen na pet dana kako bi se ublažili izostanci. Još pre samo nekoliko dana je u bolnice poslato 200 vojnika - da zameni osoblje koje je na bolovanju zbog koronavirusa. Broj operacija koji je odgođen zbog pandemije porastao je na šest miliona.

Kina: Niski brojevi, nulta tolerancija

Nasuprot mnogim evropskim zemljama u Kini nema govora o popuštanju mera. I to uprkos činjenici da je tamo već mesecima incidencija ravna nuli.

Međutim, tri metropole su u potpunoj izolaciji: Sijian sa 13 miliona, Anjang sa 5,5 miliona i Judžu sa milion stanovnika.

Stroge mere su deo stroge nulte strategije kovida. Već kod pojave prvih slučajeva izoluju se celi gradovi. Svi stanovnici se testiraju i ne smeju napuštati svoje domove. Praktikuje se i prisilno smeštanje u karantinske hotele.

Aplikacija za praćenje koronavirusa je u Kini obavezna tako da je relativno jednostavno praćenje zaraza i zaraženih. Oni koji stižu u Kinu nekim od preostalih letova prisiljeni su na dugotrajni karantin.

Službeno se u Kini od početka pandemije zarazilo oko 100.000 osoba. Francuska i Španija trenutno beleže više zaraženih tokom jednog dana.

Ako se izuzmu pojedini gradovi u izolaciji, svakodnevni život u Kini se više-manje normalizovao. No, računa se s tim da će se rigorozna politika nulte tolerancije zadržati najmanje do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sredinom marta.