Читај ми!

Нови Сад: Зашто нема споменика знаменитим женама у српском друштву

Војвођанке су међу првим Европљанкама које су, пре више од века, оствариле право гласа и учешћа у политичком животу на Великој народној скупштини у Новом Саду, када је донета одлука да се Војводина присаједини Краљевини Србији. О важности овог тренутка говоре музеј и споменици знаменитим посланицима, али нажалост ниједан још није подигнут у част овим женама.

Милица Томић, Мара Малагурски, Анастасија Манојловић, Марија Јовановић, Олга Станковић, Катица Рајчић и Манда Сударевић, имена су хероина због којих 25. новембар 1918. године можемо посматрати и као национални празник жена, који је, бар у том тренутку, био инцидентан по Европу.

"Инцидентан зато што су на југоистоку Балканског полуоствра, жене на Великој народној скупштини у Новом Саду, које су политички деловале и равноправно са мушкарцима учествовале у политичким одлукама. То право већини жена, у већини држава у Европи, било је ускраћено", објашњава Зоран Вељановић, историчар, кустос Музеја присаједињења 1918. који на питање имамо ли данас споменике који говоре заправо о значају тих жена, одговара: "Нажалост, спомен-обележја овим храбрим, надасве храбрим женама, још немамо, што не значи да неће бити."

Једина посланица из Новог Сада била је Милица Томић, која је политичким и новинарским радом, оснивањем и организацијом различитих женских удружења, живот посветила женској еманципацији, па је можда данас и најбоље огледало знамените жене у српском друштву.

Милица Томић живела је у кући у Дунавској улици. Осим ње, на адреси Дунавска 14 становала су још два великана – отац Светозар Милетић и супруг Јаша Томић. Спомен-плоча у њену част постављена је последња, тек стотину година након одржавања Велике скупштине.

Између споменика оцу на централном тргу и споменика мужу на почетку Дунавске улице, није било простора или воље за Миличин белег. Њену судбину деле и многе друге знамените Новосађанке, а на проблем неједнаког третмана, последњих година указују и млади из организације "Ирида".

"Иза нас се налази зграда Градске библиотеке, која је иначе била родна кућа Савке Суботић, на пример ту такође немамо обележије, које говори у прилог томе да је она ту уопште живела", каже Славица Трифуновић из организације "Ирида".

"Тако смо направили апликацију путевима жена која је бесплатна за преузимање на андроид и ИОС уређајима и преко којих корисници могу да истраже двадесет жена, не само у Новом Саду, не само у Војводини већ и широм Европе", наводи Велимир Милош из организације "Ирида".

Како би остале инспирација, њихово удружење покренуло је иницијативу да се обележе и други објекти који говоре о животу знаменитих жена, а организавали су и више туристичких тура, како би младе упознали са својим славним суграђанкама.