Уметници и хумани Пироћанци уједињени за помоћ дечаку

У Галерији "Чедомир Крстић" у Пироту, одржана је хуманитарна аукцијска изложба за помоћ једанаестогодишњем дечаку Михајлу Стаменкову, који болује од Дишенове мишићне дистрофије. За лек аталурен који би успорио болест, потребно је 400 хиљада евра. У предходном периоду прикупљено је тек трећина средстава.

Вече пуно емоција ујединило је уметнике и хумане Пироћанце, с циљем да Михајлу Стаменкову испуне једину жељу.

"Моја највећа жеља је да оздравим", каже Михајло.

Препрека остварењу ове жеље и Михајловом излечењу је - за породицу недостижних 400 хиљада евра.

"Баш ми пуно значи и ваљда ћемо успети да дођемо до тог лека и да сакупимо тај новац. Бар да му сачувамо живот ако ништа друго...Ако устане на ноге-устане, ако не-бар да му сачувамо живот-то је моја жеља", каже Ана Стаменков, Михајлова мајка.

Зато су уметници желели да подстакну хумане људи, па је њих шездесетак понудило своје слике и фотографије за аукцију.

"Ја мислим да је то најмање што ми можемо да учинимо да некоме буде боље", наводи Драгана Бранковић, уметница.

"Ово ће бити заиста један минималан допринос, али у сваком случају жеља да се помогне неком, један виши стадијум, нешто што треба подржати", сматра Радмила Влатковић, директорка Галерије "Чедомир Крстић".

Иако су догађаји попут аукција ретки у Пироту, грађани су показали велико интересовање.

"Сам смисао аукције је да из крајње хуманих побуда се прикупи мало већи новац него што би се прикупио иначе. Требе подржати овакву акцију и наставити са овом праксом", каже Др Момчило Бојкић.

"Поздрављамо овакву једну манифестацијуи радо смо се прикључили када смо добили позив.Тим пре, што је у време почетка великог поста, када иначе људи треба да се више окрену ближњима, бризи за њих", сматра Ана Марија Антић.

Аукција је пробудила наду код Михајла и његове породице. Помоћ се може уплатити и на жиро рачун као и слањем СМС поруке 1103 на 3030 фондације "Буди хуман."