Читај ми!

Живинарске фарме у Лапотинцу

Село Лапотинце код Бојника са око 500 житеља чувено је по живинарству. Рецепт за успех у том послу живинари не крију једни од других већ су сви сложни и међусобно се помажу. Чак и једна улица у селу носи назив "Фармерска".

Баба и деда су кренули са 100 кока носиља, родитељи су развили посао, а тридесетједногодишњи Милан унапређује живинарску фарму у Лапотинцу. У два објекта 2000 пилића и 3200 кока које месечно снесу 90 хиљада јаја. Јато мењају на годину дана. Улагања су велика, али уз добру цену и тржиште, кажу исплативо је.

 

"20 динара разлика по килограму хране је цена скочила, тако да сад тренутно како је и јаје скочило можемо да нађемо неку математику", каже Милан Стошић, фармер из Лапотинца.

Стошићи обрађују 10 хектара земље. Милан сам припрема храну за живину. Његових руку дело су и силоси за складиштење житарица. Велика подршка му је супруга Маја.

"Пуном паром радимо, активни смо сви и деца су ту, дођу, укључе се и они", истиче Маја Стошић, Миланова супруга.

И комшије Ристићи живе од живинарства већ три деценије. У кавезима је 1700 кока носиља. Јаја продају на пијацама и у маркетима.

"Има сад отприлике 6 мини фарми у селу и једна велика", наводи Драган Ристић, фармер из Лапотинца. Додаје: „Послујемо добро, радимо, одржавамо, снабдевамо становништво."

Све се строго контролише. Од уноса хране до квалитета јаја.

"У сарадњи са ветеринарском станицом из Бојника преко Института нишког узимају сваког месеца анализе за салмонелу, два пута годишње ваде крв кокицама", каже Драгана Ристић, Драганова супруга.

Никола је уз живину одрастао, стекао је диплому Економског факултета и направио рачуницу. Остаје посвећен породичном послу. 

Никола Ристић, из Лапотинца планира проширење: "Али би нам добро дошла помоћ државе јер живинарство није субвенционисано као остале гране."

И док се у бојничкој општини драстично празне штале и обори све је више посебно младих који су заинтересовани за живинарство. На 10 фарми тренутно има 85 000 кока носиља. Месечно из Пусте реке оде 2 и по милиона јаја.