Блажа зима, више штеточина на усевима

Неуобичајено топло време и зима скоро без снега, брину пољопривреднике у јужном Банату. Ускоро ће кренути са прихраном и заштитом усева од штеточина којих је све више због високих температура.

Озима пшеница није имала зимско мировање. У децембру и јануару имала је нормалан развој и сад се већ налази у фази бокорења.

Стручњаци "Института Тамиш" кажу да иако није било много падавина ратари не морају да брину због залихе влаге, јер је тренутно у земљишту има око 150 литара по квадратном метру.

"То не мора ништа да значи у овом тренутку, јер рецимо пре две године имали смо исто толико влаге у земљишту, а у мају је пала на свега 20 до 30 литара по метру квадратном због ниских пролећних падавина. Услови влажности земљишта су сад скоро идеални", каже Јан Бабка, стручни сарадник Института Тамиш-Панчево.

Сорин Ардељана из Банатског Новог Села који обрађује 100 хектара радује што вештачког ђубрива има довољно и што је Уреа појефтинила и уместо 120 динара за килограм сад ће је купити за 80 динара. Међутим имаће веће трошкове због појачане примене агротехничких мера.

"Сваке године зима је све блажа и имамо само пар дана у мразу и то проузрокује већу заштиту пшенице и уљане репице од штеточина. Ако смо раније заштиту радили два пута годишње овог пута мораћемо да урадимо три пута и то ће поскупети производњу", каже Сорин Ардељана.

Пољопривреднике брине и што је пала откупна цена пшенице и тренутно се за килограм добија 29 динара, што је за 12 динара мање него лане.

Без обзира на све ратари ће у Банату средином марта започети велике пролећне радове, а неки већ обављају и прву прихрану усева.