Ловни туризам на Радан планини: колико су искоришћени природни ресурси

Због конфигурације терена, ловиште на Радану, најатрактивније је у земљи. Станиште је дивљих свиња, јелена као и јаребица. Ловни туризам један је од приоритета развоја општине Бојник.

Знају сваку стазу на Радану. Препешаче и по двадесетак километара ловци окупљени у бојничком удружењу "Подгора". Када су врућине теже се крећу. Зими је драж већа и трагови дивљачи су видљивији. Од 1. јула одстрељено је четрдсетак дивљих свиња. Одвозе их у хладњачу где се проверава исправност меса.

 "Дивљих свиња је све више код нас. Штете су огромне, значи штете које пољопривредници пријављују су велике", каже Игор Илић, члан ловачког Удружења "Подгора" из Бојника.

Радан је рај за дивље свиње, јелене, лисице, шакале, зечеве. На око 26.000 хектара 13 чека за одстел и 150 хранилишта. Терен ловишта атрактиван.

"По конфигурацији терена изузетно квалитетно јер постоји брдски део ловишта, брдско-планински, планински и равничарски", објашњава Дејан Мишић, управник ловишта "Радан".

Верни пратиоци су им расни гоничи и птичари. Пуста река је највеће станиште јаребице у земљи, идеално и за дресуру паса које доводе гости из Италије, Грчке, Шпаније.

"Овде раде и своја такмичења, значи два велика такмичења, светска у раду паса на јаребицу", истиче Грујица Грујић, члан ловачког Удружења "Подгора" из Бојника.

Под окриљем ловачког Савеза Србије је 296 удружења. Улагања у развој ловства су значајна.

"У смештајне капацитете када су у питању ловни, смештајни капацитети али наравно и у ловно-техничке објекте који поспешују повећање популације свих врста довљачи", каже Братислав Ћирковић, председник ловачког савеза Србије.

Уз гулаш, ловачке приче и надметање у гађању глинених голубова и мета у селу Добре воде.

"Идеја "Дана лова" је да привучемо туристе то јест ловце из целе србије за почетак, да дођу на Радан", истиче Младен Ђорђевић, директор ТО Бојник.

Прелеп природни амбијент, чист ваздух, домаћа храна. Знају радански горштаци за чим вапе гости.

"Зимски гости су нам ловци, а лети нам долазе породични, млади родитељи са децом малом", каже Милан Спајић, из села Добре воде.

Уз огроман рад и јаку вољу домаћина попут Спајића као и изградњом пута преко Радана све је ближи и циљ-да туристички оживи читав крај.