У пожешком крају за неколико дана нестало више од 40 кошница

На мети лопова у пожешком крају били су и пчелари - полицији је пријављена крађа чак 43 кошнице. Све који се баве производњом меда у том крају и више од тога револтирало је тровање пчела, за које је крадљивац користио за сада, непознату супстанцу.

На само триста метара од породичне куће Душана Јањића из Средње Добриње, лопов је под окриљем ноћи украо 41 друштво. Омамљујуће средство које је користио проузроковало је угинуће на хиљаде пчела.

"Ево погледајте то су само делови од тога. Да ли је запаљено, да ли је задимљено, да ли је хемикалија стављена, пчеле нестају. Шта је се десило, ја не могу да кажем. Да остане вам све празно, све празно од кошница, ево погледајте ту нема ништа више", Душан Јањић из Средње Добриње.

Да је лопов пчелар који добро познаје терен, кажу оштећени, потврђује начин крађе па и то што је вешто прикрио дело почињено поред фреквентног пута који повезује три Добриње. Првославу Радовановићу из Честобродице украдене су две кошнице, које сваки пчелар обележава специфично.

"По осталим деловима које кошнице имају, то пчелари знају, може се лепо да нађем сваку моју кошницу. Е сад, ја сам нигде не могу да уђем, без полиције, без, не не могу него не смем да уђем", наводи Првослав Радовановић из Честобродице.

Пчелари се надају да ће полиција бити ефикаснија и подсећају да су преци у добрињским селима потомству оставили завет да се клоне оваквог недела.

"Већег греха нема да човек направи за своју кућу, ако ће да затрује, само да украде другоме пчелу и винову лозу", каже Предраг Василијевић из Горње Добриње]

Пчелари су ужаснути угинућем пчела, због чега се надају да ће полиција успети да приведе правди лопова, јер кажу ако је спреман на такво недело, он сигурно не преза ни да угрози човека.