Читај ми!

Кампања "Да кликнеш од среће" - како до 100 евра

У циљу информисања младих који имају право на једнократну новчану помоћ државе од 100 евра, Министарство финансија је покренуло кампању "Да кликнеш од среће" под слоганом "И ја сто добијам исто".

У циљу континуиране подршке становништву услед пандемије, Влада Србије омогућава свим држављанима Србије од навршених 16 до навршених 29 година, који имају пребивалиште на територији Републике и важећу личну карту, да у фебруару добију једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра, односно 11.758,56 динара, саопштило је Министарство финансија.

Закон о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчанa помоћ за ублажавање последица пандемије ковида 19 ступио је 13. јануара 2022. године на снагу, што значи да сви држављани који су до данашњег дана напунили 16 година имају право на ову новчану помоћ, односно сви који пуне 30 година од 14. јануара, па до краја године.

Пријављивање за новчану помоћ ће трајати од 15. до 30. јануара 2022. године на порталу Управе за трезор, на адреси idp.trezor.gov.rs.

Након уношења основних личних података (ЈМБГ, број личне карте и име банке), биће заведена пријава чији ће статус моћи да се провери на наведеном порталу. Уколико држављанин нема рачун у банци, потребно је само да изабере банку у којој ће му аутоматски бити отворен наменски рачун. Након обраде пријаве, пријављени држављанин ће износ новчане помоћи моћи да подигне са свог или наменског рачуна.

Примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у заводима за извршење кривичних санкција новчана помоћ се уплаћује без подношења пријаве.

Тачан износ новчане помоћи од 100 евра у динарској противвредности је 11.758,56 динара, а по званичном курсу динара према евру који утврђује Народна банка Србије на дан ступања на снагу овог закона, што је данашњи дан.