Читај ми!

Михајловићева се састала са новим директором Светске банке за Србију

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је током састанка са Николом Понтаром, новим директором Светске банке за Србију, и одлазећим директором Стивеном Ндегвом, да је важан наставак сарадње са овом међународном институцијом, с обзиром на пројекте које Министарство спроводи у процесу енергетске транзиције и реализације зелене агенде, наводи се у саопштењу Министарства.

"Ово је јако важна година за нас, јер смо започели процес енергетске транзиције доношењем закона из области рударства и енергетике. Зелена агенда – зелена енергија за зелену Србију је наша визија, а она ће допринети укупном привредном расту", истакла је Михајловићева.

Како се наводи у саопштењу, Михајловићева је рекла и да је у току израда националног плана за климу и енергетику и Стратегије развоја енергетике до 2030. са визијом до 2050. године. Михајловићева је представнике Светске банке упознала и са реформом јавних предузећа и пројектима у рударском сектору.

"Циљ реформе ЕПС-а и 'Србијагаса' јесте да та јавна предузећа буду профитабилна и тржишно конкурентна, посебно у дистрибутивном делу. Ускоро ћемо представити и књигу пројеката којом желимо да привучемо још више инвестиција, јер сматрамо да имамо много потенцијала и у рударском и у енергетском сектору", рекла је Михајловићева.

Додаје се да је нови директор Светске банке Никола Понтара најавио подршку Министарству у реализацији свих пројеката.

"Енергетска транзиција је дугорочан процес и имаће огроман позитивни утицај на друштво и економски развој. Драго ми је што сте започели тај процес, јер не постоји алтернатива. Подржавамо све што радите и можете да рачунате на нашу помоћ", рекао је Понтара.

Како се наводи, одлазећи председник Светске банке за Србију рекао је да је у претходном периоду постојала одлична сарадња, да су сви започети пројекти завршени или је њихова реализација у току и захвалио на реформама које је потпредседница Владе спроводила у периоду када је била на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Обавестио сам свог наследника о свему што смо до сада радили. Такође, упознао сам га с новим сетом закона. Морам да истакнем да је све што смо до сада заједно радили било отворено и практично", рекао је Ндегва.