Читај ми!

Екипа РТС-а у Украјини: У Кијеву нису видљиви трагови рата, разарање у предграђу на сваком кораку

У самом граду Кијеву, трагови рата готово да нису видљиви, осим такозваних јежева, противтенковског обезбеђења, полицијског часа од 23 сата до 6 сати ујутру и војних пунктова на улазу у град. Међутим, трагови рата у предграђима Кијева видљиви су на сваком кораку.

На почетку рата напада је било широм Украјине, а последњих месеци борбе су углавном на истоку и југу. У Кијеву у недељу није било упозорења за ваздушну опасност. Тржни центри и продавнице су били пуни. У Украјини се обележава Дан отпора окупацији Крима, који је успоставио украјински председник Володимир Зеленски 2020. године.

У самом граду Кијеву, трагови рата готово да нису видљиви, осим такозваних јежева, противтенковског обезбеђења, полицијског часа од 23 сата до 6 сати ујутру и војних пунктова на улазу у град. Међутим, трагови рата у предграђима Кијева видљиви су на сваком кораку. 

Валентина има 62 године. Одрасла је у селу Машун, надомак Кијева. Њена мајка је била учитељица, па су саградили кућу поред школе. Пре рата у њој су живеле три генерације. Сада је срушена до темеља.

"Сада немам ништа. Моја комшиница која је била избегла у Чоп, видела је на интернету слике моје срушене куће, али није хтела да ми каже, јер зна да имам астму и да може да ми позли. Кад сам се вратила у село, видела сам да су и кућа и ограда и штала и гаража уништени бомбама. Остала је само кућица за псе", каже Валентина.

Становници Машуна последњи су се вратили у своје село. Када су се руске трупе прошлог пролећа повукле, украјинска војска најпре је морала да га разминира, каже Валентина. Време после евакуације провела је у близини румунске границе.

"Један од мојих синова је био у Борођанки, која је била окупирана до 16. марта. Тамо је била тешка ситуација, он није у војсци, није могао да изађе. Супротстављали су се руској војсци молотовљевим коктелима. Али, после тога су почели да употребљавају авијацију. Били смо у склоништима, тешко смо се носили с тим", рекла је Валентина.

Борбе у Машуну трајале су две недеље у марту и међу најтежим су окршајима руске и украјинске војске пред Кијевом. Становници сада живе у привременим објектима, док обнављају куће или их подижу из темеља. Помаже држава и донатори. Посредују различите невладине организације.

Роман Дерјабин из организације "Обнова Украјине", каже да траже донаторе који би помогли- они су најчешће из Америке или из европских држава и помажу реконструкцију кућа нарочито старијима, особама са инвалидитетом. 

"Сада живим у оближњем селу, код рођака, али једва чекам да се вратим својој кући, на своју земљу. Тренутно нам се опрема привремена кућа, чекамо и струју, воду, да бисмо могли да се уселимо", рекла је становница Машуна Валентина.

У првим данима рата, извештавало се о одбрани оближњег међународног аеродрома Гостомел. Руске трупе у Бучи су биле 33 дана, до краја марта. Према подацима Националне полиције Украјине, на подручју Буче страдало је 1.137 људи, а у самој Бучи 461 особа. Истражна комисија УН утврдила је да је у Бучи почињен ратни злочин.

Градоначелник Кијева Витали Кличко поводом годишњице рата рекао је да је у самом граду Кијеву оштећено око 700 зграда, на територији града регистровано је око 230.000 расељених, склониште у метроима пронашло је око 67.000 људи, за време рата посађено је и 6000 стабала дрвећа, венчало се 25.000 парова и рођено је 16.000 беба.