Читај ми!

РТС у Кијеву и Москви на годишњицу рата – Зеленски тражи оружје и дела, у Русији без званичних церемонија

Годишњица од почеткa рата у Украјини различито је обележена у Кијеву и Москви. Володимир Зеленски на конференцији за новинаре позвао САД да убрзају слање оружја. Уз узбуну за ваздушну опасност, на више места у престонци Укрaјине одата је пошта погинулима. С друге стране, у Москви без званичних церемонија, Владимир Путин се није оглашавао. Руски МСП поздравио кинески мировни план.

Украјински председник Володимир Зеленски два и по сата одговарао je на питања новинара на конференцији поводом прве године рата. Директно је позвао првог генерала војске САД да Америка убрза испоруку оружја.

Зеленски је позвао да се одржи минут ћутања за новинаре који су погинули извештавајући са фронта. Осврнуо се на кинески предлог за окончање сукоба.

"То није био кинески мировни план ни декларација ни резолуција. Kина је изнела своја размишљања. Верујем да то што је почела да прича о Украјини није лоше. Али, питање је шта следи после речи. Драго ми је што је Кина почела да прича о Украјини и мислим да је то добро јер поштује суверинитет и интегритет Украјине", рекао је Зеленски.

Захвалио је десетинама држава које су војно помогле Украјини, додајући да жели да ради са неутралним државама као што су државе Латинске Америке и Индија. Обратио се дирекно председавајућем Здружених штабова америчке војске генералу Марку Милију позвао га да САД убрзају испоруку оружја.

"Све зависи од подршке, тако да, генерале Мили, ако заиста желите да потиснемо непријатеље из наше државе, мислим да, а то у великој мери зависи од вас, треба да убрзате снабдевање оружјем", поручио је Зеленски.

На "Зиду сећања" у центру Кијева одата је пошта погинулим Украјинцима од 2014. године. Годишњица је обележена је на више места у престоници Украјине али без позива на веће окупљање будући да је снази узбуна за ваздушну опасност.

Грађани Москве: Сукоби трају знатно дуже

Руски председник Владимир Путин се није се оглашавао поводом годишњице рата. Други државни званичници махом су се обраћали преко друштвене мреже Телеграм. Заменик председавајућег Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев написао је да "границе претње треба померити чак до Пољске и да је потребно уништити неонацизам до краја".

Грађани Москве кажу да сукоби трају знатно дуже, од 2014. године, пре свега у региону Донбаса а да се тензије са државама чланица НАТО-а осећају и дуже од тога.

Било је и оних који су протестовали против рата који власти називају специјалном војном операцијом носећи транспаренте, покушавајући да положе цвеће за погинуле. Сваки такав покушај спречавала је полиција која је легитимисала и приводила окупљене у више руских градова.

Поводом кинеског плана за окончањe рата, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да Москва поздравља документ из Пекинга.

"Русија је отворена за постизање циљева новог светског поретка политичким и дипломатским средствима. То укључује престанак слања западног наоружања и плаћеника Украјини, окончање непријатељстава, повратак Украјине у неутрални ванблоковски статус, признавање нове територијалне реалности, која је резултат остваривања права народа на самоопредељење, демилитаризацију и денацификацију Украјине и отклањања свих претњи које потичу са њене територије", навела је Захарова.

У фокусу руске јавности је ситуација у вези са Придњестровљем. Москва је упозорила Кијев и НАТО да не покушавају "било какве провокације" јер ће у супротном руске трупе на тертиторији отцепљеног дела Молдавије реаговати. Протеклих дана руски званичници су оптуживали Кијев да се украјинске трупе приближавају граници са том непризнатом државом, што су молдавске власти одбациле.