Читај ми!

Очи света упрте у Варшаву – очекује се говор Џозефа Бајдена

Председник САД Џозеф Бајден састао се у Варшави са пољским председником Анджејом Дудом. Током поподнева се очекује обраћање америчког председника испред Краљевског замка у Варшави.

Подршка САД Украјини остаје снажна, изјавио је амерички председник током разговора са пољским колегом, преноси Ројтерс.

"Као што сам рекао председнику Зеленском, када смо јуче разговарали у Кијеву, наша подршка Украјини остаје непоколебљива", истакао је Бајден.

Амерички председник је током састанка описао НАТО као "можда најпостојанији савез у историји" и рекао је да је Алијанса јача него икад пре упркос надањима руског председника Владимира Путина да ће се распасти због рата у Украјини, преноси АП.

Бајден је, такође, потврдио посвећеност САД европској безбедности.

"Морамо да имамо безбедност у Европи. То је тако основно, тако једноставно, а тако последично", саопштио је Бајден у председничкој палати у Варшави.

Бајден је коментарисао помоћ Пољске Украјини и назвао је "заиста изванредном" и захвалио Пољској што је примила више од милион Украјинаца.

Пољски председник Анджеј Дуда поручио је да посета председника Бајдена Пољској представља важан знак посвећености САД одржању безбедности у Европи.

"Ваша посета је важан знак за безбедност, сигнал одговорности САД за безбедност света и Европе. Америка може да очува светски поредак", рекао је Дуда током састанка са Бајденом у Варшави, пренео је Ројтерс

Бајден је у посету Варшави стигао након јучерашње посете Украјини, која је била планирана у строгој тајности.

Очекује се да ће Бајден саопштити америчким савезницима да су САД у потпуности уз Украјину на годишњицу почетка сукоба у тој земљи, пренео је Ројтерс.

Амерички председник ће се обратити током вечери испред Краљевског замка у Варшави.

Репортер РТС-а из Варшаве јавља да многобројне новинарске екипе прате догађај од великог безбедносног значаја, што се види на сваком кораку у пољској престоници.

На крају посете Варшави, Бајден ће се састати са лидерима такозване "букурештанске деветорке", коју чине источноевропске чланице НАТО-а, а састанку ће присуствовати и генерални секретар савеза Јенс Столтенберг.

Данас се обратио и руски председник Владимир Путин и рекао да је Москва учинила све да се проблем у Украјини реши мирним путем, али да је Запад имао другачији сценарио.

"Садашњи украјински режим не служи националним интересима, већ интересима трећих земаља, а да Запад користи Украјину и као оружје против Русије и као полигон за обуку", рекао је Путин.