Читај ми!

Тајанствени Бајденов пут у Кијев – воз, мрак и вечера у Вашингтону

Бајденова посета Кијеву била је обавијена велом тајности, што је одраз озбиљних безбедносних питања приликом посете ратној зони, пише Си-Ен-Ен.

Председнички авион полетео је у изненадну посету Украјини рано јутрос у 4.15 по источноамеричком времену, а новинарима који су кренули пут Кијева са председником Бајденом није било дозвољено да носе било какве електронске уређаје са собом, преноси Си-Ен-Ен.

Њујорк тајмс наводи да новинарима који су путовали са Бајденом није било дозвољено да шаљу извештаје све до доласка у Кијев, као и да описују пут до Кијева док је Бајден био у земљи.

Амерички званичник, који је захтевао да остане анониман, потврдио је да је, након прекоокеанског лета до Пољске, Бајден прешао границу возом, путујући готово десет сати до Кијева, попут других америчких званичника који су посећивали Украјину у протеклих годину дана.

Возом ће и изаћи из Украјине, након чега ће се запутити ка Варшави. 

У Бајденовој званичној агенди пут у Кијев није био уврштен, а из Беле куће су прошле недеље понављали како посета Украјини није у плану. 

У суботу увече Бајден је отишао на вечеру са супругом у Вашингтону, а није имао јавна обраћања све до доласка у Кијев.

Како наводи Си-Ен-Ен, Украјина се налази у активној ратној зони у којој америчка војска нема контролу, што Бајденову посету чини другачијом од председничких посета Ираку и Авганистану.

У Бајденовој делегацији је мали број људи, међу којима су саветник за националну безбедност Џејк Саливен, заменик шефа кабинета Џен О'Мали и лична асистенткиња Ени Томасини.

Зеленски је позвао Бајдена у посету Украјини пре готово годину дана, на почетку сукоба са Русијом, а прошле недеље је украјински председник истакао да његов позив Бајдену остаје.

Као потпредседник, Бајден је посетио Украјину шест пута, а последњи пут у јануару 2017. године, неколико дана пре завршетка мандата.