Читај ми!

Бајден у Кијеву обећао нову помоћ; Зеленски: Хвала на посети и за оружје

Председник САД Џозеф Бајден боравио је у ненајaвљеној посети Кијеву. Бајден је посету Кијеву окарактерисао као непоколебљиву посвећеност украјинској демократији, суверенитету и територијалном интегритету.

Џозеф Бајден се састао са украјинским председником Володимиром Зеленским током своје петочасовне посете Кијеву. Рекао је да је са Бајденом разговарао о оружју дугог домета, док је амерички председник рекао да ће Украјина добити нови пакет војне помоћи вредан 500 милиона долара који ће бити објављен у уторак. 

Бајден је најавио још једну испоруку војне опреме, укључујући артиљеријску муницију. У саопштењу Беле куће наводи се да ће ове недеље објавити и нови пакет санкција Русији.

Председник САД истакао је у својој објави на Твитеру да "потврђује непоколебљиву посвећеност Америке украјинској демократији, суверенитету и територијалном интегритету".

"Када је Путин започео своју инвазију пре скоро годину дана, мислио је да је Украјина слаба и да је Запад подељен. Мислио је да може да нас надживи. Али је погрешио. Током прошле године, Сједињене Државе су изградиле коалицију нација од Атлантика до Пацифика како би помогле у одбрани Украјине уз невиђену војну, економску и хуманитарну подршку - и та подршка ће трајати", наводи се у твиту Џозефа Бајдена.

Дописник Фајненшел тајмса Кристофер Милер пренео је да је Бајден у Кијев допутовао возом. 

Првобитно је најављено да ће амерички председник посетити Пољску, али је саопштено да је Џозеф Бајден стигао у главни град Украјине.