Читај ми!

Молдавија поново отворила свој ваздушни простор

Неколико сати након што га је затворила из безбедносних разлога, Молдавија је поново отворила свој ваздушни простор за цивилно ваздухопловство, саопштиле у тамошње ваздухопловне власти.

Тензије између Кишињева и Москве порасле су након што је председница Молдавија Маја Санду рекла да Русија има за циљ да сруши легитимну власт, што је Кремљ одбацио као неосноване тврдње.

"Ер Молдова", национални превозник, саопштио је раније данас да је та некадашња совјетска република привремено затворила свој ваздушни простор.

У кратком саопштењу у којем је објављено да је небо над Молдавијим поново отворено, ваздухопловне власти су додале да ће касније дати више информација.

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ, пре састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу на којем учествује, рекао је да "зна да је Молдавија под руским притиском".

"Знате да ће Молдавија бити домаћин политичке конференције о Европској политичкој заједници", додао је Борељ у изјави новинарима.

Према његовим речима, нема знакова да Русија жели да заустави рат и из тог разлога НАТО ће данас координирати начин за даљу подршку Украјини.