Читај ми!

Зеленски у Лондону: Дајте нам крила

Украјински председник Володимир Зеленски први пут од почетка руског напада напустио је Украјину. Дан је провео у Лондону у настојању да Британију приволи да Кијеву уступи део својих борбених авиона. Од Запада је добио тенкове и ракетне системе. Напустио је Украјину први пут од почетка рата како би добио можда најважнију битку, али овога пута са Западом - битку за борбене авионе.

Володимир Зеленски је посету Лондону, коју медији сматрају историјском, почео разговором са премијером Сунаком у улици Даунинг број 10. Међутим, централни догађај било је обраћање украјинског председника посланицима оба дома парламента и то на месту велике историјске тежине - степеницама десет векова старог Вестминстерског хола.

"Уједињено Краљевство маршира са нама ка можда најважнијој победи нашег доба. Биће то победа над самом идејом рата. После заједничке победе, сваки агресор, био он мали или велики, знаће шта га чека ако нападне међународни поредак", истакао је у свом говору украјински председник.

Зеленски се захвалио Борису Џонсону као мотору иза међународне коалиције за помоћ Украјини.

Председавајућем доњег дома поклонио је шлем најбољег украјинског војног пилота. На шлему пише: "Имамо слободу. Дајте нам крила да је заштитимо."

Зеленски је са галерије пратио и традиционална питања посланика премијеру.

"Једна од тема о којој сам јутрос разговарао са председником Зеленским је наша подршка Међународном кривичном суду где, захваљујући напорима британских чланова, можемо ускоро да очекујемо прве оптужнице", рекао је посланицима британски премијер Риши Сунак.

Украјински председник састао се и са краљем Чарлсом Трећим, али и обишао и одликовао неке од десет хиљада украјинских војника колико се обучава у Британији.

Британски премијер Риши Сунак, који је пратио украјинског председника током посете војницима, истакао је да Британија наставља да проширује војну помоћ Кијеву.

"Данас идемо корак даље. Нисмо више само прва земља која је дала тенкове типа 'челенџер', што је навело и друге нације да се поведу за нашим примером. Од данас почињемо са обуком украјинских специјалаца, али и пилота борбених авиона", нагласио је Сунак.

И док се Британија премишља да ли да у Украјину упути своје борбене авионе типа Ф-35 и Тајфун, Зеленски нема времена за чекање. Следећа станица је Брисел.