Читај ми!

Меркелова: Планирала сам разговоре са Путином пре руског напада на Украјину, али сам одустала

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је планирала да сазове састанак са руским председником Владимиром Путином у оквиру Савета ЕУ годину дана пре руског напада на Украјину, али је додала да није видела могућност утицања на руског председника пред крај свог мандата.

Ангела Меркел је за магазин Шпигл рекла да је са председником Француске Емануелом Макроном имала намеру да организује независан формат за разговор са Владимиром Путином у оквиру Савета ЕУ 2021. године.

Међутим, признала је да није, пред крај мандата, више имала моћ у односу на Путина, пошто се знало да одлази.

Истакла је да је желела мирније време након одласка са политичке сцене, јер се, како додаје, пуно бавила Украјином.

Нагласила је да је руски напад уследио неочекивано.

"Споразум из Минска више није имао смисла. На лето 2021., након што су се састали председник САД Џозеф Бајден и Путин, Макрон и ја смо желели да у Савету ЕУ успоставимо европски формат за разговоре са руским председником. Али више нисам имала моћ да се наметнем, јер су сви знали - на јесен нисам више ту", објаснила је Меркелова.

Позивајући се на своју опроштајну посету Москви у августу 2021., Меркелова је рекла да је имала јасан осећај да је завршила у вези политике моћи, а да је Путину само важна моћ.

Истовремено је казала да се не каје што се није још једном кандидовала за канцеларку.

"Морао је неко нови на ту функцију. На крају мандата, у спољној политици, влада није напредовала ни милиметар. И то не само што се тиче Украјине, већ и у вези сукоба у Молдавији, Грузији, Сирији и Либији", додала је она.

Подвукла је да је било време за нови приступ.

Иначе, тренутно Меркел, заједно са дугогодишњом сарадницом Беатом Бауман пише књигу о својих 16 година владања Немачком.