Читај ми!

ИАЕА упозорава на опасност у Запорожју; Србија прати ниво радијације

Ратна дејства око украјинске нуклеарке Запорожје, покренула су питање нуклеарне безбедности света. То је и главна тема Генералне скупштине Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у Бечу. Упозоравају да око запорошке нуклеарке треба хитно направити заштитну зону.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) упозорава да је нуклеарка Запорожје велики изазов и опасност за свет, као и да рат у у Украјини мора да стане. Предузимају и конкретне кораке како би се обезбедила нуклеарна сигурност.

Генерални директор ИАЕА Рафаел Мариано Гроси истиче да је заштитна зона око Запорожја једино решење.

"Мора се учинити све да се спречи нуклеарни акцидент, који би само повећао патњу грађана. Ако се тамо нешто деси, бићемо сами криви због неделовања, јер имамо план на столу", поручује Гроси.

Истиче да је прошле недеље започео консултације са представницима Украјине и Русије о успостављању заштитне зоне око нуклеарке у Запорожју, као и да ће успостављање зоне омогућити стабилизацију ситуације.

"Радијација се мери свакодневно у Србији" 

Директорат за нуклеарну сигурности Србије ради у сладу за захтевима ИАЕА. Радијација се мери свакодневно и спремни су у случају да дође до нуклеарне хаварије.

"Европске мерне станице показују било шта да се деси и истог секунда ћемо реаговати. У случају да дође до неког акцидента, само слушајте наше изворе", наводи директор Директората за радијацију, нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов.

Отворена изложба Никола Тесла

Наша земља се на Генералној скупштини ИАЕА, представила и изложбом "Никола Тесла – кључни допринос енергетици".

"Србија је у прошлости дала велики допринос цивилизацији. Млади заборављају шта стоји иза имена Тесла, па треба стално указивати на његова научна достигнућа", наводи генерални директор ИАЕА Гроси.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић наводи да сви Теслини патенти упућују на уштеду енергије. "Тиме се види да је био велики визиона. Као да је знао да је време богатства и обиља у енергетском смислу, тема о којој треба да размишља читав свет", каже Гојковићева.

Бечку конференцију прати и 80 додатних програма, међу коју којима за једну влада велико интересовање – форум о борби са болешћу канцера под називом "Зраци наде".