Читај ми!

Ћерка блиског Путиновог сарадника настрадала у експлозији аутомобила у Москви

Тридесетогодишња новинарка била је сама у возилу у којој је требало да буде и њен отац, филозоф и књижевник Александар Дугин, који је у последњем тренутку променио планове. Дугина сматрају идеологом "евроазијске" политике Русије и човеком од великог утицаја на Владимира Путина.

Дарја Дугина, ћерка познатог руског филозофа Александра Дугина, настрадала је у експлозији аутомобила у предграђу Москве у суботу увече. То је агенцији Тас потврдио Андреј Краснов, лидер покрета Руски хоризонт, близак пријатељ Дугинових.

„Да, ово је ужасан догађај, лично сам познавао Дугинову," рекао је Краснов потврдивши да је аутомобил припадао Александру Дугину.

„То су била кола њеног оца. Дарја вози други аутомобил, али је данас узела очев ауто, јер је Александар имао друге планове. Он се вратио, био је на месту трагедије. Мој утисак је да је Александар био мета напада, или су мета били обоје," додао је Краснов.

Теренски аутомобил "тојота лендкрузер прадо" експлодирао је близу села Бољше Вјаземи у московској области и том приликом је усмрћена једна женска особа, званично је ТАСС-у потврдила локална полиција.

За сада нема званичних извештаја о узроцима експлозије.

Према сазнањима медија Александар Дугин и његова ћерка провели су вече на догађају у предграђу Москве и требало је заједно да се врате у град, али је Дугин у последњем тренутку променио планове.

Александар Дугин сматра се на Западу блиским пријатељем председника Путина и важним саветником за национална питања. Верује се да је однос Русије према Украјини, као и припајање Крима, део његовог виђења будућности нације, као и то да Русија мора да има знатно агресивнију улогу на светској сцени.

Западни медији називају га ултра националистом и „Путиновим мозгом", односно човеком од великог утицаја на руског председника. Сматра се зачетником идеје новог евроазијатства, присталица је традиционализма, критичар марксизма и либерлизма.

Раша тудеј о Дугину пише као о релативно маргиналној политичкој фигури, који јесте био саветник многих политичара, али никада није имао званичну функцију и није тако близак Кремљу. Такође, РТ каже да су неки његови ставови били превише радикални чак и за руске националистичке кругове. 

Његова ћерка, Дарја Дугина, била је новинарка и у потпуности је делила ставове свог оца, подржавајући политику Русије према Украјини. Имала је тридесет година.

Обоје су били санкционисани забраном путовања на Запад као блиски сарадници руских власти.