Читај ми!

Кличко негира да је сукоб на КиМ поредио са ратом у Украјини

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко негирао је наводе портала "Ле Кантон 27" да је изјавио да се "Украјинци боре против руског окупатора, као што су се Албанци некада борили против српског окупатора".

Виталиј Кличко се на свом Инстаграм профилу огласио поводом навода албанског портала из Швајцарске Ле Кантон 27, да је изјавио да се "Украјинци боре против руског окупатора, као што су се Албанци некада борили против српског окупатора".

Кличко је навео да није давао такве коментаре и поручио медијима да пре него што нешто цитирају, треба да траже аудио или видео потврду "такве ексклузиве".

"Пријатељи! Неки страни онлајн медији, укључујући руске, делили су мој наводни 'цитат' о Србији и Албанији. Нисам коментарисао. И пре него што прекопирају ову наводну информацију и нешто цитирају, новинари треба да траже аудио или видео потврду такве ексклузиве", написао је Кличко.

Швајцарски портал на албанском језику Ле Кантон 27 јуче је објавио интервју градоначеника Кијева, у којем је он наводно рекао да ће, "након што су Албанци ослобођени од Србије, Украјинци бити ослобођени од Русије".

Портал тврди да је Кличко, који је боравио на Светском економском форуму у Давосу, рекао да се "Украјинци боре против руског режима који покушава да окупира њихову земљу као што су се Албанци некада борили против српског окупатора", као и да је захвалио Албанцима и Приштини на подршци, како у војном аспекту, тако и на хуманитарној помоћи.

Поводом тих навода, амбасада Украјине у Србији саопштила је раније данас да Кличко има право на слободно изражавање својих ставова, али да, као лидер опозиционе странке, нема овлашћења да износи став Украјине који се тиче спољне политике.

Амбасада је саопштила да не може да потврди или демантује чињеницу разговора или његов садржај и истиче да је добро познат принципијелни став Украјине о њеном односу према територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин јуче је реаговао поводом навода о Кличковој изјави.