Читај ми!

Марковић: Украјинци упали у замку великих сила, Запад их издао

Историчар Предраг Марковић поручује да свако зна да покрене рат, али да је из њега тешко изаћи. Истиче да је за ово што се дешава у Украјини огромна одговорност Америке, јер је код Русије стално изазивала страх од ширења НАТО-а. Украјинци су упали у замку да буду пиони великих сила, а Запад их је издао, каже Марковић.

Предраг Марковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је оно што се дешава у Украјини велика трагедија за све Словене и православце.

Истиче да односи руског и украјинског народа никада нису били компликовани, осим у случају уплитања западних сила. Додаје и да је за ово што се дешава огромна одговорност Америке, која је, како каже, стално изазивала страх код Русије од ширења НАТО-а на исток, што је супротно ономе што је  обећано.

"Американци су обећали, па су погазили обећање и стално су ширили НАТО пакт. Зашто бомбардују ваздухопловне базе – јер је до пре два дана било пуно америчких и британских авиона на украјинском небу, а дронови су долазили до Дона, до саме руске границе", рекао је Марковић.

Напомиње да су се Руси плашили да ће са даљим приближавањем Украјине НАТО-у америчке базе доћи близу Москве.

"Највећи страх Русије је опкољавање... Главни циљ њихове политике је стварање сигурних граница. Амерички грех је то што су упалили украјински национализам и то што западним медијима нису све жртве једнаке. Сећамо се покоља у Одеси, када су спалили неколико стотина Руса у биоскопу", навео је Марковић.

Према његовим речима, "прогањање Руса је довело до тога да делови Украјине у којима живе Руси, као што су Доњецк и Луганск, пожелели да направе своју крајину". 

Истиче да је структура становништва у Украјини компликована, а да је на западу земље изражен национализам.

"Део Украјине су украјински Украјинци, део су Украјинци који говоре руски, а део су прави Руси... И они се муче деценијама шта су", каже Марковић.

Запад издао Украјину 

Према његовим речима, после догађаја на Мајдану, тзв. Наранџасте револуције, обећана им је западна перспектива, али их је запад, како каже, издао.

"Зеленски је изјавио – 'остали смо сами'. Он се доста добро држи у овој кризи, он је схватио да Америка води ратове проливајући туђу крв, ове санкције ће наштетити Русији веома и ЕУ, значи Америка гура ЕУ. Укидање Северног тока 2 је огромни губитак за Немачку", каже Марковић.

Истиче да је ово лекција за све државе које су похрлиле у НАТО.

"После пораза у Авганистану, Америци не пада на памет да се војно ангажују било где. Украјинци су упали у замку да буду пион у игри великих сила", каже историчар.

Указује на то да је за свет страшно то што се у Америци републиканци и демократе једино слажу када се води политика против Русије и Кине.

Додаје и да Русија није смела да се толико плаши ширења НАТО-а, као и да је, како каже, "свако ко је у последња два века потценио Русију платио цену".

"Незгодна је ствар покренути рат, свако зна да покрене рат, тешко је изаћи. Плашим се да не направе грешку као Слободан Милошевић 1991. са ратом у Хрватској, циљ није био да се освоји Хрватска већ заштите српски крајеви у Хрватској. Тешко је у рату разграничити где су те границе. Доњецк и Луганск су много веће територије од овога што држе ове две непризнате републике. Да ли ће да узму целу територију, да ли само то што сада држе, то су непознанице", каже Марковић.

Страхује да ће бити великих жртава, те да је тешко избећи цивилне.

То колико је страшно да зарате Руси и Украјинци илуструје примером – као да зарате Србија и Црна Гора.

Упитан о позицији Србије, Марковић је рекао да је ова ситуација парадоксална по неколико основа, те да постоји солидарност и са "руском али и са украјинском браћом".

"Овај сукоб личи на Кримски рат у 19. веку, где су западне силе напале Русију а ми смо се држали са стране и прошли смо добро. Имамо искуство да смо једном избегли сврставање", каже Марковић.