Читај ми!

Број страдалих у несрећи у Грчкој порастао на 57; шеф станице у Лариси прихвата одговорност

Грчка је прогласила тродневну жалост због најтеже железничке несреће у последњих неколико деценија. Најмање 57 особа је погинуло када се путнички воз на линији Атина–Солун сударио с теретним, код града Ларисе, у централној Грчкој. Министар саобраћаја поднео је оставку, а шеф железничке станице је ухапшен. Премијер Киријакос Мицотакис рекао је да све указује на људску грешку. Због штрајка железничара возови данас неће саобраћати у Грчкој.

Број погинулих порастао на 57

Број погинулих у железничкој несрећи у Грчкој попео се на 57, саопштиле су службе за спасавање.

Портпарол ватрогасне бригаде рекао је да је спасилачка мисија и даље на месту несреће и да ће ту остати до сутра.

Адвокат ухапшеног шефа станице: Прихвата одговорност, он је уништен

Шеф железничке станице, који је ухапшен јуче због железничке несреће која је довела до смрти најмање 46 људи, изашао је пред истражнoг судију у Лариси.

Очекује га саслушање у вези са оптужбама за убиство из нехата, као и телесним повредама из нехата и неодговорним управљањем превозним средствима из члана 291 Кривичног закона Грчке.

"На људском нивоу, он је уништен. Размишља о ономе што се догодило и не може да поднесе терет одговорности. Прихвата одговорност", истакао је његов адвокат.

Шеф железничке станице у Лариси ухапшен је у среду док су власти испитивале околности које су довеле до тога да се путнички воз, на путу за Солун, судари са другим возом који је долазило из супротног смера на истом колосеку.

"Важно је да не пропустимо да видимо шуму од дрвећа, а овде постоји 'шума' одговорности. Верујем да ће правда веома добро обавити свој посао", истакао је адвокат шефа железничке станице у Лариси.

(Ekhatimerini)

Новоименовани министар: Све ће бити испитано

Новоименовани грчки министар саобраћаја Јоргос Герапетрит, током преузимања дужности, поручио је да свој мандат почиње задатком да истражи најтежу железничку несрећу у земљи, да модернизује железнички систем и унапреди безбедност путовања возом, преноси Катимерини.

"Пролазимо кроз дане који су заиста тешки за нашу земљу", рекао је Герапетрит.

"Пошто се суочавамо са правом трагедијом, желим, пре свега, да се извиним породицама погинулих и искрено желим да их погледам у очи и кажем да ће се овај тежак и мучан посао наставити док се не заврши. Све ће бити испитано", додао је нови министар.

Указао је да Влада оснива комитет стручњака који ће "на транспарентан начин" истражити све околности несреће.

Опширније Краће

Шеф железничке станице на саслушању

Шеф железничке станици у Лариси, који је ухапшен јуче након несреће, доведен је на саслушање код истражитеља.

Све мање наде да има преживелих у смрсканим вагонима

Спасилачке екипе и даље трагају за преживелима након судара два воза, али све је мање наде да ће више од 34 сата након несреће спасиоци пронаћи некога од преживелих, преноси Катимерини.

"Биће веома тешко пронаћи преживеле због температуре у вагонима. Ово је најтежа ствар, уместо да спасавамо животе, морамо да ископавамо тела", рекао је спасилац Kонстантинос Имамидис за Ројтерс.

Многи од путника морали су да искачу кроз прозоре како би побегли од ватре, а температура у једном вагону порасла је на 1.300 степени Целзијуса након што се запалио, саопштиле су власти.

Велики број од 350 путника у возу били су студенти, који су се враћали у Солун после продуженог викенда.

Опширније Краће

Грчки новинар: Јавност огорчена, није знала да не ради дигитални систем контроле

Дописник грчке телевизије ЕРТ Никос Пелпас рекао је да је оставка министра Kостаса Kараманлиса политичка одговорност, али да мора да се тражи кривична одговорност, не само код шефа станице у Лариси, који је дао налог да воз промени колосек, већ и у самом врху.

Пелпас је за Танјуг истакао да је јавност у Грчкој огорчена, јер је тек сада сазнала да не ради дигитални систем контроле железничког саобраћаја и додаје да у 21. веку не би смео људски фактор да буде пресудан.

Објаснио је да пруга од Солуна до Атине има два колосека, један је Атина–Солун, а други Солун–Атина и да ту не би требало да буде чеони судар два воза, али је, како каже, шеф станице у Лариси самостално одлучио да пребаци воз на други колосек који води у супротном правцу, када је приметио да се урушио систем електрификације у колосеку који води ка Солуну, где се овај путнички воз кретао.

"Он вероватно није знао да се у том тренутку ту налази теретни воз, мислио је да прође неколико километара и да се онда врати у прави колосек, али се десила несрећа. Вероватно немају никакав дигитални и електронски увид железничког саобраћаја у Грчкој", рекао је Пелпас.

Опширније Краће

Погинуло најмање 46 људи

Према последњим информацијама Ватрогасне службе, најмање 46 особа изгубило је живот у железничкој несрећи, преноси ЕРТ.

Јанис Артофиос из Ватрогасне јединице каже да је у току веома тешка акција у другом вагону воза у којем се налазио ресторан.

Истиче да кранови и дизалице покушавају да помере вагон како би спасиоци могли да приступе његовој унутрашњости.

Foto: Tanjug/AP/Vaggelis Kousioras

На болничком лечењу 57 повређених, троје у критичном стању

Од 72 хоспитализована након несреће, на болничком лечењу задржано је 57 повређених, а шесторо је на интензивној нези. Троје повређених је у критичном стању.

Већина повређених су млади, додаје ЕРТ.

Опширније Краће

Спасиоци и даље на терену

Спасиоци користе дизалице и другу тешку механизацију како би померили крупне делове воза, наводи Катимерини.

"Мало је вероватно да ће бити преживелих, али нада последња умире", рекао је спасилац Никос Зигурис.

Како преноси ЕРТ, спасиоци ће данас покушати да исеку трећи вагон и претраже га, јер нису успели да га подигну у целини.

Опширније Краће

Штрајк железничара у Грчкој

Возови данас неће саобраћати у Грчкој, након што је Панхеленска федерација железничких радника (ПОС) одлучила да ступи у 24-часовни штрајк.

"Нажалост, наши дугогодишњи захтеви за запошљавање сталног особља, бољом обуком и, пре свега, модерном безбедносном технологијом, увек заврше у канти за смеће", наводи се у саопштењу синдиката.

Поручили су и да је данас дан за размишљање и преиспитивање, али и да овим желе да изразе жалост због страдалих у несрећи.

И атински метро данас неће радити.

Опширније Краће

Спасилачке екипе су и даље на терену и претражују вагоне након судара возова.

Амбасадор Душан Спасојевић рекао је за РТС да нема података да има повређених или погинулих српских држављана у судару возова у Грчкој.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис најавио је формирање експертске комисије за истрагу судара.

"Суочавамо се с неописивом трагедијом. Наше мисли су пре свега са родбином жртава. Наша дужност је да лечимо повређене, да идентификујемо тела. Али ту сам и да вам гарантујем да ћемо открити узроке трагедије и учинићемо све што је у нашој моћи да се овако нешто више никада не понови", поручио је Мицотакис.

Грчки министар инфраструктуре и транспорта Костас Караманлис поднео је оставку. Навео је да оставку подноси јер је то најмање што може да учини како би одао почаст жртвама.

Ухапшен је шеф железничке станице у Лариси, сматра се да сноси највећу одговорност за несрећу.

Председник грчких железничара Костас Генидунијас поручио је да на релацији Атина–Солун не раде ни семафори, ни показивачи, ни контрола саобраћаја и да се све ради ручно.

"Ако би функционисало, машиновође би виделе црвени сигнал и возови би се зауставили на 500 метара један од другог", истакао је Генидунијас истичући да су радници више пута због тога протестовали.

У писму од 7. фебруара грчки синдикат железничара указао је на бројне проблеме у грчкој железници. Навели су да "све док се не предузму заштитне мере на радним местима и безбедан рад и саобраћај возова, незгодама неће бити краја".

Испред седишта Хеленске железнице у Атини, око хиљаду демонстраната протестовало је због судара возова. Дошло је и до сукоба са полицијом.

Возови данас неће саобраћати у Грчкој, након што је Панхеленска федерација железничких радника (ПОС) одлучила да ступи у 24-часовни штрајк. И атински метро данас неће радити.